Annons

Här är 5 problem Ubers nya vd måste lösa

Dara Khosrowshahi erbjuds chefsstolen på Uber.
Dara Khosrowshahi erbjuds chefsstolen på Uber. Foto: AP
Det stormar kring Uber och Dara Khosrowshahi är den som ska få rätsida på bolaget. Den tilltänkta vd:n kom till USA från Iran som nioåring och har tidigare fått vinden att vända på resebokningssajten Expedia.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter flera månaders sökande röstade taxitjänsten Ubers styrelse på söndagen till slut fram en ny vd-kandidat.

Den kontroversielle Travis Kalanicks efterträdare blir Expedias vd Dara Khosrowshahi, som väntas presenteras för Ubers anställda på tisdagen, enligt Recode. Detta förutsatt att han tackar ja till erbjudandet från Uber.

Om han tackar ja tar Dara Khoswroshahi över rodret på en av världens högst värderade startup. Den senaste kända värderingen är på drygt 500 miljarder kronor, alltså betydligt högre än det högst värderade svenska börsbolaget.

Samtidigt får Khoswroshahi en rad problem att ta itu med:

1. En intern rapport som kartlägger en sexistisk och hätsk arbetsplatskultur 

2. En stämning från Googles Alphabet, som hävdar att Uber har stulit teknik från Alphabets dotterbolag Waymo när man utvecklat självkörande fordon

3. Tomma stolar på posterna finanschef, verksamhetschef och chefsjurist

4. Styrelsens delade meningar om Ubers framtid. Tidigare vd:n Travis Kalanick är en ledamot med tydliga åsikter och han kontrollerar enligt Financial Times tre röster i styrelsen

5. Ett förlustdrivande, globalt bolag (som visserligen växer och tar sig närmre lönsamhet)

Det som talar till hans fördel är att Dara Khosrowshahi har tagit över ett tilltufsat bolag förut.

För tolv år sedan tillträdde han som vd för resebokningssajten Expedia, som då hade tappat marknadsandelar och var i behov av en ny teknisk lösning. Dara Khosrowshahi ansvarade för att bolaget bland annat byggde om sin källkod. 

I fjol omsatte Expedia nära 9 miljarder dollar, vilket är drygt fyra gånger så mycket som när han tog över som vd 2005.

Dara Khosrowshahi kom till USA som nioåring 1978 som en följd av den iranska revolutionen. Senare skulle hans pappa tillfångatas av iranska myndigheter i sex år sedan han återvänt till landet. Han växte upp i delstaten New York tillsammans med sin mamma och två bröder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer