Annons

Här är Airbnb-uthyrarnas skattenota

Skatteverkets granskning av Airbnb-uthyrare kommer att pågå året ut. Hittills har 13 personers skattepliktiga belopp höjts med över en halv miljon kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen kunde Di Digital avslöja att Skatteverket hårdgranskar personer som hyr ut sina lägenheter via hyressajter på nätet.

Läs mer: Skatteverket jagar Airbnb-värdar

Hittills har 13 granskade personer tillsammans visat sig ha oredovisade inkomster på totalt 610 000 kronor från uthyrning via Airbnb.

Som mest har en enskild person oredovisade inkomster på 150 000 kronor från att ha hyrt ut sin lägenhet i Vasastan via uthyrningssajten, enligt beslut från Skatteverket som Di Digital tagit del av.

Skatteverket tillåter ett schablonavdrag på 40 000 kronor på inkomster från uthyrning, samt avdrag motsvarande lägenhetens månadsavgift per uthyrningsdag. Belopp över detta beskattas som kapitalinkomst, något som många användare av tjänsten struntar i.

Läs mer: Airbnb-uthyrare fast i skattegranskningen: ”Inte roligt”

Kontrollen av uthyrare via marknadsplatser på internet är en del av Skatteverkets övergripande kartläggning av delningsekonomin och kommer att pågå resten av året. 

Tim Käll, rikssamordnare på Skatteverket, utesluter inte att det kan bli aktuellt med liknande kontroller även under nästa år.

Antalet svenska bostäder som hyrs ut via Airbnb låg i juli i år på 13 000 stycken, vilket är en ökning på 69 procent jämfört med året innan.

Läs mer: Airbnb växer i Sverige – trots dom i Hyresnämnden

Tidigare har Skatteverket gjort en liknande granskning av personer som inte betalat skatt för sina inkomster från att ha kört för den numera nedlagda tjänsten Uberpop, vilket Di Digital avslöjade i somras.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer