Annons

Här är Anders Borgs senaste fintechsatsning

I mitten: Anders Borg.
I mitten: Anders Borg. Foto: Evelina Carborn
Allt fler bolag utmanar storbankernas lånemodell. Anders Borg blir nu delägare i en ny uppstickare på området. ”Jag har tittat på flera hundra fintechbolag de senaste åren och det här är ett av de mest spännande”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lendify, som erbjuder så kallade peer to peer-lån, har sedan lanseringen av sin plattform 2015 registrerat närmare 1,4 miljarder kronor i lån och har över 9 000 aktiva investerare.

Peer to peer-lån innebär att privatpersoner finansierar varandras lån utan bankernas inblandning.

I Lendifys fall betyder det att investerare kan få en avkastning på cirka 5 procent över tid och låntagare en ränta på 9 procent.

”Det viktigaste för oss nu är att sänka kostnaden för finansieringen. Det är där vår nackdel ligger jämfört med bankerna. Den viktigaste beståndsdelen för att sänka finansieringskostnaden är att bygga förtroende för oss som bolag”, säger Nicholas Sundén-Cullberg, vd för och medgrundare av Lendify. 

Ett sätt att bygga upp förtroende är att ta in tunga namn i ägarkretsen. Ett sådant är Anders Borg som investerar en okänd summa i bolaget. 

”För mig är det en investering men även ett engagemang i bolaget. Att förändra en marknad handlar om att bygga konsumentmakt, och här bygger man konsumentmakt för den som vill spara och den som behöver en konsumentkredit”, säger Anders Borg.

Bolaget, med grundarna Nicolas Sundén-Cullberg, John-Christian de Champs och José Cartro samt ir-chefen Erika Eliasson i spetsen, har tagit in cirka 220 miljoner kronor i riskkapital.

Lyssna: "Anders Borgs senaste investering – en slags Klarna för småföretagare" 

Anders Borg ansluter sig till en ägarkrets med bland andra Avitos grundare Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg, Vostok New Ventures vd Per Brilioth samt Lundin-toppen Ashley Heppenstall.

Trots att bolaget beskriver sig som ett peer to peer-bolag kommer 75 procent av utlånat kapital från institutionella investerare. Andelen har ökat eftersom efterfrågan på kapital har ökat mer än privatpersoners investeringar.

Enligt Nicholas Sundén-Cullberg har andelen peer to peer gått ned till 25 procent, men inflödestakten har i absoluta termer femfaldigats på ett år.

”På sikt vill vi att det ska vara peer to peer-finansierat eftersom det hamnar utanför vår balansräkning och därför inte innebär något kapitaltäckningskrav, samtidigt som marginalkostnaden för varje ny peng är väldigt låg i relation till institutionellt kapital.”

Lendifys omsättning ökade 2017 till 25 Mkr, att jämföra med 4,5 Mkr året innan. Samtidigt ökade förlusten från 52 Mkr till 69 Mkr.

”Nu går vi in i en ny fas och det är att nå lönsamhet. En viktig del i det är att sänka kostnaden på kapital”, säger Erika Eliasson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer