Annons

Här är Apples nya Iphone utan hörlursuttag

De nya Iphone 7-modellerna kommer i fem färger. Rosguld, guld och silver samt de nya svarta nyanserna svart och "jetsvart".
De nya Iphone 7-modellerna kommer i fem färger. Rosguld, guld och silver samt de nya svarta nyanserna svart och "jetsvart". Foto: Apple
När Apple håller show upprepas ord som snabbast och bäst på scenen. Men hur stora var egentligen nyheterna på onsdagskvällens produktsläpp från teknikjätten?
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inför varje produktsläpp från Apple trappas ryktesspridningen upp rejält när det börjar närma sig. Den här gången var inget undantag.

Som traditionen bjuder i september handlade onsdagskvällens event främst om en ny version av Iphone. Av misstag lyckades Apple skicka ut flera tweets om vad som skulle komma, innan man hann presentera det på scen. Inläggen togs snabbt bort igen, men många hann ändå se att nya Iphone 7 har ett nytt kamerasystem, är vattenavstötande, har stereohögtalare och längre batteritid.

De nya modellerna, Iphone 7 och 7 Plus, liknar föregångarna 6S och 6S Plus i designen, men med några förändringar varav en större.

Förutom bättre prestanda, nya svarta färger och en ny tryckkänslig hemknapp får båda telefonerna bättre kamera. Plus-modellen har dubbla kameralinser, vilket bland annat ger möjlighet att ta foton med kort skärpedjup. De två linserna var en väntad uppdatering som redan finns i telefoner från mobiltillverkarna LG och Huawei.

Apple pratade mycket om de nya kamerafunktionerna på scenen, men den största förändringen är ändå att Iphone 7-modellerna inte har några uttag för hörlurar.

Det skrotade hörlursuttaget har diskuterats flitigt, och röjt både nyfikenhet och missnöje innan produktsläppet. Apple helgarderar sig med att skicka med hörlurar tillsammans med telefonerna, som går att sätta in i lightning-porten - alltså där man laddar telefonen. Den förhandstippade adaptern, för att kunderna ska kunna använda sina gamla hörlurar, kommer också med i paketet.

Man visade även upp ett par nya trådlösa hörlurar som Apple kallar Airpods, och som kommer att säljas separat. De har en infraröd sensor som känner av när användaren har de i öronen och ser ut ungefär som Apples tidigare hörlursmodell, men utan sladd då förstås.

Apples globala marknadschef Phil Schiller sa att förändringen med det slopade hörlursuttaget krävde mod. Ett stort ord kan tyckas när det handlar om att ta bort ett hål i en telefon. Samtidigt skulle det kunna leda till att färre kunder väljer att uppgradera sina telefoner i det här läget.

Apple Iphone 7

Nya Iphone 7 och 7 Plus i färgen "jetsvart". Foto: Apple

Iphone 7 kommer att säljas med samma startpris som föregångaren, men har ett större minne i basmodellen på 32GB. Den kommer ut i butikerna den 16 september och kan förbokas från och med den 9 september. Iphone 6S och 6S Plus kommer att finnas kvar och priserna sänks rejält. Iphone 5S skrotas, men den mindre modellen Iphone SE som lanserades i mars i år finns kvar.

Iphone är Apples kassako och drar in två tredjedelar av omsättningen. Men från att ha slagit nya sifferrekord varje kvartal har de två senaste inneburit ett trendbrott. För första gången sedan Iphone lanserades 2007 har försäljningen gått ner under det senaste halvåret, jämfört med i fjol.

Innan onsdagskvällens produktsläpp var Wall Streets analytiker inte övertygade om att Iphone 7 skulle kunna vända den trenden. Men efteråt gick åsikterna isär. Några skeptikerna ändrade sig och menade att det var en tillräckligt uppdaterad mobil som Apple visade upp. Förra veckans nyhet om Samsungs exploderade batterier och att bolaget återkallar 2,5 miljoner Galaxy Note 7-mobiler kan också ge Apple en fördel.

Läs mer: Historiskt tapp för Apple

Förutom Iphone lanserade Apple även en ny version av den smarta klockan Apple Watch, som man kallar ”series 2”. Den ska gå att simma med och blir 50 procent snabbare än föregångaren som har fått kritik för att vara långsam.

Någon uppvisning av nya Macbook Pro-datorer blev dock det inte. Utöver Iphone och Apple Watch pratade Apple bland annat om att Super Mario Run kommer till Appstore innan jul, borstade skal och ”swimulatorn” där man har testat hur vattentät klockan är.

Börsen svarade på kvällens nyheter med att Apples aktiekurs gick upp med drygt en halv procent. Det är en marginell ökning, men vanligtvis brukar Apple-aktien gå ner efter ett produktsläpp.

Läs också: Efter skattesmällen: Apple flyttar fantasisummor till USA


Di Digital live bevakade live från San Francisco under Apples produktsläpp. Här nedan kan du se sändningen från Apple och följa med i livebloggen:

Live Blog Apple-bevakning live från Di Digital
Live Blog Apple-bevakning live från Di Digital

//wwwssl.coveritlive.com/embed.html?altcastCode=608e4d9dcf&srcdom=www.coveritlive.com&srcdomsec=wwwssl.coveritlive.com&height=600&entryLoc=top&commentLoc=top&titlePage=on&replayContentOrder=chronological&embedType=stream&titleImage=http%3A%2F%2Fcdnmo.coveritlive.com%2Fmedia%2Favitars%2F201609%2Fphpowcfdjapple_billgraham.jpg

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer