Hoppa till innehållet

Här är Apples nya, lilla Iphone

En liten Iphone, en mindre Ipad Pro och nya armband till Apple Watch. Det var de främsta nyheterna från måndagskvällens Apple-event. 

Foto: Nya Iphone SE i färgerna guld, rymdgrå, rosguld och silver. Apple

Som vanligt när Apple håller event har det mesta läckt ut på förhand. Måndagskvällens produktsläpp var inget undantag och överraskningarna uteblev. 

Förhandstippade Iphone SE är en fyra tums mobil som ser ut ungefär som Iphone 5S, men har de flesta av funktionerna som finns i Iphone 6-modellerna. Det vill säga exempelvis en snabbare processor, 12 megapixel-kamera och stöd för livefoton.

Apple lanserade också en ny mindre version av surfplattan Ipad Pro, med en 9,7 tums skärm och stöd för Apples penna.

Ipad Pro

Nya mindre Ipad Pro med Apples penna och tangentbord. Foto: Apple

Båda produkterna börjar säljas i USA den 31 mars och Iphone SE ska komma till 110 länder innan slutet av maj.

För första gången sedan Apple började släppa Iphones fick nya SE ett lägre priser än sina föregångare. Från 450 dollar för Iphone 5S, som nu ersätts av SE, till 399 dollar.

Även priset på den befintliga smarta klockan Apple Watch sänktes från 349 dollar till 299 dollar.

När det gäller Iphone är det lägre priset säkerligen ett sätt att försöka locka till sig fler kunder på tillväxtmarknader som Indien. Efter de senaste årens trend med större mobiler var det också väntat att Apple skulle göra en nylansering av en mindre Iphone-modell.

Iphone SE

Nya Iphone SE i färgerna guld, rymdgrå, rosguld och silver. Foto: Apple

Apple såg en inbromsning i försäljningstillväxten för Iphone under fjärde kvartalet 2015, den första sedan mobilen lanserades 2007. Iphone är den produkt som enskilt har dragit in mest pengar till bolaget och Apple har redan flaggat för en nedgång i försäljningen under innevarande kvartal.

Ipad-försäljningen har också, liksom för andra tillverkare av surfplattor, gått nedåt de senaste åren. Under det sista kvartalet i fjol var tappet hela 25 procent, jämfört med samma kvartal året innan. Apple har nu fyra Ipad-modeller ute i handeln och hoppas säkert att kunna vända trenden något.

Förutom nya Iphone och Ipad Pro lanserade Apple även nya kulörta nylon- och plastarmband till Apple Watch. Och Apple TV får stöd för röstassistenten Siri, så du kan söka på olika program och filmer med din röst.

Apples vd Tim Cook använde också produktsläppet för att adressera den senaste tidens kontroverser mellan bolaget och FBI. Han kallade Iphone ”en djupt personlig pryl” och sa att Apple har ett ansvar för att skydda användarnas data.

Försvarstalet handlade om att Apple har vägrat lämna ut information till FBI från en Iphone som användes av en gärningsman vid skjutningen i San Bernardino, Kalifornien. 

I början av mars fick Apple rätt i fallet av en domstol i New York. På tisdag den här veckan ska bolaget möta advokater för USA:s justitiedepartement i rätten i Kalifornien för en utfrågning angående att lämna ut användardata. 

Marknaden svarade på måndagskvällens lanseringar med små förändringar av Apples aktiekurs. I skrivande stund ligger den något lägre än vid dagens börsstart.


Uppdatering: Sedan artikeln ovan publicerades har USA:s justitiedepartment begärt att tisdagens utfrågning ska ställas in. Anledningen till det är att FBI ska ha hittat ett sätt att hacka sig in den krypterade Iphone 5C som tillhörde en av de inblandade i skjutningarna i San Bernardino. Läs mer på Cnet News.

Di Digital livebevakade Apples sändning från måndagskvällens event. Se livebloggen nedan:


//wwwssl.coveritlive.com/embed.html?altcastCode=9ec7c8c4d9&srcdom=www.coveritlive.com&srcdomsec=wwwssl.coveritlive.com&height=600&entryLoc=top&commentLoc=top&titlePage=on&replayContentOrder=chronological&embedType=stream&titleImage=


Läs om ryktena inför kvällens event: Liten Iphone väntas från Apple

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera