Annons

Här är Apples nya, lilla Iphone

Foto: Nya Iphone SE i färgerna guld, rymdgrå, rosguld och silver. Apple
En liten Iphone, en mindre Ipad Pro och nya armband till Apple Watch. Det var de främsta nyheterna från måndagskvällens Apple-event. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Som vanligt när Apple håller event har det mesta läckt ut på förhand. Måndagskvällens produktsläpp var inget undantag och överraskningarna uteblev. 

Förhandstippade Iphone SE är en fyra tums mobil som ser ut ungefär som Iphone 5S, men har de flesta av funktionerna som finns i Iphone 6-modellerna. Det vill säga exempelvis en snabbare processor, 12 megapixel-kamera och stöd för livefoton.

Apple lanserade också en ny mindre version av surfplattan Ipad Pro, med en 9,7 tums skärm och stöd för Apples penna.

Ipad Pro

Nya mindre Ipad Pro med Apples penna och tangentbord. Foto: Apple

Båda produkterna börjar säljas i USA den 31 mars och Iphone SE ska komma till 110 länder innan slutet av maj.

För första gången sedan Apple började släppa Iphones fick nya SE ett lägre priser än sina föregångare. Från 450 dollar för Iphone 5S, som nu ersätts av SE, till 399 dollar.

Även priset på den befintliga smarta klockan Apple Watch sänktes från 349 dollar till 299 dollar.

När det gäller Iphone är det lägre priset säkerligen ett sätt att försöka locka till sig fler kunder på tillväxtmarknader som Indien. Efter de senaste årens trend med större mobiler var det också väntat att Apple skulle göra en nylansering av en mindre Iphone-modell.

Iphone SE

Nya Iphone SE i färgerna guld, rymdgrå, rosguld och silver. Foto: Apple

Apple såg en inbromsning i försäljningstillväxten för Iphone under fjärde kvartalet 2015, den första sedan mobilen lanserades 2007. Iphone är den produkt som enskilt har dragit in mest pengar till bolaget och Apple har redan flaggat för en nedgång i försäljningen under innevarande kvartal.

Ipad-försäljningen har också, liksom för andra tillverkare av surfplattor, gått nedåt de senaste åren. Under det sista kvartalet i fjol var tappet hela 25 procent, jämfört med samma kvartal året innan. Apple har nu fyra Ipad-modeller ute i handeln och hoppas säkert att kunna vända trenden något.

Förutom nya Iphone och Ipad Pro lanserade Apple även nya kulörta nylon- och plastarmband till Apple Watch. Och Apple TV får stöd för röstassistenten Siri, så du kan söka på olika program och filmer med din röst.

Apples vd Tim Cook använde också produktsläppet för att adressera den senaste tidens kontroverser mellan bolaget och FBI. Han kallade Iphone ”en djupt personlig pryl” och sa att Apple har ett ansvar för att skydda användarnas data.

Försvarstalet handlade om att Apple har vägrat lämna ut information till FBI från en Iphone som användes av en gärningsman vid skjutningen i San Bernardino, Kalifornien. 

I början av mars fick Apple rätt i fallet av en domstol i New York. På tisdag den här veckan ska bolaget möta advokater för USA:s justitiedepartement i rätten i Kalifornien för en utfrågning angående att lämna ut användardata. 

Marknaden svarade på måndagskvällens lanseringar med små förändringar av Apples aktiekurs. I skrivande stund ligger den något lägre än vid dagens börsstart.


Uppdatering: Sedan artikeln ovan publicerades har USA:s justitiedepartment begärt att tisdagens utfrågning ska ställas in. Anledningen till det är att FBI ska ha hittat ett sätt att hacka sig in den krypterade Iphone 5C som tillhörde en av de inblandade i skjutningarna i San Bernardino. Läs mer på Cnet News.

Di Digital livebevakade Apples sändning från måndagskvällens event. Se livebloggen nedan:


//wwwssl.coveritlive.com/embed.html?altcastCode=9ec7c8c4d9&srcdom=www.coveritlive.com&srcdomsec=wwwssl.coveritlive.com&height=600&entryLoc=top&commentLoc=top&titlePage=on&replayContentOrder=chronological&embedType=stream&titleImage=


Läs om ryktena inför kvällens event: Liten Iphone väntas från Apple

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer