Hoppa till innehållet

Här är bolagen i Sveriges Y Combinator

Codarica, Stori och Boxgard är tre av de sju startups som valts ut till inkubatorn Springfield Project. Totalt investerar riskkapitalbolaget, som leds av den tidigare Aftonbladet-vd:n Anna Settman, mellan 300 000 och 500 000 kronor i bolagen.

Anders Lindqvist och Anna Settman driver riskkapitalbolaget Springfield.
Anders Lindqvist och Anna Settman driver riskkapitalbolaget Springfield.Foto: Joey Abrait

Anna Settman och kollegorna på Springfield Project har sedan september förra året arbetat med att bygga upp en svensk motsvarighet till den hajpade amerikanska inkubatorn Y Combinator. De vill säga en startupaccelerator som investerar tidigt och följer bolagen genom deras första år.

Nu är det dags för nästa kull svenska bolag att ta plats i projektet. Di Digital kan idag avslöja den än så länge hemliga listan.

Totalt handlar det om sju bolag, i vilka Springfield investerar mellan 300 000 och 500 000 kronor i utbyte mot upp till 10 procent av aktierna.

Det finns även planer på uppföljande investeringar på mellan 2 och 10 miljoner i  de mest lovande bolagen.

Enligt Springfields grundare, den tidigare Aftonbladet vd:n Anna Settman, har man gått igenom runt 100 ansökningar.

”En sak vi tittat särskilt på i vår utvärdering är teamet bakom bolaget och vilka erfarenheter dessa personer sitter på. Vi har inte riktat in oss på någon särskild bransch eller nisch av bolag”, säger hon.

Vi tror på metoden att låta erfarna entreprenörer coacha bolagen och dela med sig av det de själva upplevt.

Strategin har lett till att det är en blandad grupp bolag man nu investerar i. Från Codarica och Stori, som båda är inriktade mot barn och lärande, till Boxgard och Baghitch, som är verksamma inom lager och logistik.

Utöver Anna Settman och hennes medgrundare, it-räven Anders Lindqvist, har Springfield samlat ett team av investment managers för att jobba med de färska bolagen. Tre nytillskott från tidigare i våras är Susanne Najafi, grundare av skönhetsbutiken Eleven.se, Footway–grundaren Sara Wimmercranz och Kristian Jacobsson, tidigare vd på Kundkraft.

”Vi tror på metoden att låta erfarna entreprenörer coacha bolagen och dela med sig av det de själva upplevt”, säger Anna Settman.

Vissa av bolagen har tidigare erfaranheter av att delta i acceleratorprogram, däribland Codarica, som ingått både i den halvstatliga svenska riskkapitalfonden Stings program och den amerikanska satsningen Disney Accelerator.

”Det är det fjärde acceleratorprogrammet vi deltar i, vilket kanske får vissa att lyfta på ögonbrynen. Men programmen har hjälpt oss genom olika faser av vårt bolagsbyggande. Just nu ligger vårt fokus på att resa kapital och att skala upp, och där kan vi verkligen dra nytta av den kunskap som finns i nätverket runt Springfield”, säger Codaricas vd Sanna Nilsson.


Här är Springfields nya bolag

Codarica

  • Grundades: 2014 av de tidigare Hyper Island-eleverna Sanna Nilsson, Lovisa Levin, Rosalyn Knapp och Marcus Lindström.
  • Vad: App som lär barn koda 

Stori

  • Grundades: 2014 av Erika Kitana, Felix von Heland och Axel von Helan
  • Vad: App som låter familjer läsa in och dela böcker med varandra

Baghitch

  • Grundades: 2014 av Erik Wallin
  • Vad: Plattform som låter privatpersoner utföra varutransporter åt varandra 

Prodentor

  • Grundades: 2014 av Niels Rask
  • Vad: Inköpsportal för tandläkarkliniker

Boxgard

  • Grundades: 2014 av Ted Scheiman och Daniel Bromberg, tidigare online-försäljningschef hos Izettle
  • Vad: Tjänst som låter användare beställa tillfällig förvaring och hålla koll på sina lådor via en sajt

Formeo

  • Grundades: 2014 av Christoffer Lejon och Denijel Becevic
  • Vad: Print on demand-tjänst för 3D-skrivare

Precisely

  • Grundades: 2014 av Nils-Erik Jansson, Robert Gullander och Johan Norin
  • Vad: Digital plattform för juridiska tjänster

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera