Hoppa till innehållet

Här är bolagen som kan gå i Kings fotspår

Budet på spelbolaget King i tisdags kvalar in som en av de största tech-affärerna i Sverige. Här är de svenska internetbolagen som kan stå näst på tur att bli uppköpta.

Det var på tisdagen som den amerikanska speljätten Activision Blizzard offentliggjorde ett uppköpsbud på svenskgrundade King. Köpesumman på 50 miljarder kronor gör affären till en av de största i svensk it-historia. 

Vilket blir nästa svenska techbolag att stå som föremål för en miljardaffär? Di Digital listar fem heta uppköpskandidater. 

 


 

1. Truecaller

Stockholmsbolaget Truecaller har tagit fram en global telefonbok och tillhörande tjänster. Bolaget har sin största kundbas i Indien och räknar med att passera 300 miljoner användare i år. Någon omsättning att tala om har det inte men det har ändå ryktats om en värdering som närmar sig en miljard dollar. 

Tänkbara köpare skulle kunna vara såväl ett amerikanskt bolag med stark kassa som Google eller en asiatisk telekom-aktör.

Någon omsättning att tala om har bolag inte, men det ryktats om en värdering som närmar sig en miljard dollar. 

Truecaller har tidigare varit noga med att nya investerare ska kunna tillföra bolaget mer än pengar, något som skulle tala för en industriell köpare vid en försäljning. Ägare är grundarna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi och styrelseordföranden Stefan Lennhammer samt riskkapitalbolagen Sequoia, Kleiner Perkins och Atomico.  


2. Soundcloud

Den omskrivna svenska musiktjänsten Soundcloud har det tufft just nu. Bolaget dras med rättighetstvister för musik som laddas upp på sajten utan tillåtelse.

Soundcloud har tagit in över en miljard kronor i riskkapital men bör snart behöva ta in pengar igen. Soundcloud var i fjol nära att bli uppköpta av Twitter som dock backade ur affären. Twitter skulle fortfarande kunna vara en tänkbar köpare till ett lägre pris, strax under en miljard dollar. 

Soundclouds största investerare är riskkapitalbolagen Index Ventures, Institutional Venture Partners, Chernin Group, Union Square Ventures och Kleiner Perkins.


3. Neo Technology

Den svenska databastjänsten Neo4j skördar stora framgångar internationellt. Neo Technologys vd Emil Eifrem har varit tydlig med att han inte vill sälja bolaget i intervjuer. Annars är det snarare regel än undantag att innovativa databasföretag sugs upp av jättar som IBM, Oracle, Microsoft eller SAP.

En försäljning av Neo Technology vore industriellt rimlig såväl för köpare som säljare. Med tanke på grundarnas motvilja att sälja skulle det troligtvis handla om miljardbelopp i dollar för att de ska släppa greppet.

Lyssna på: Digitalpodden möter Emil Eifrém

http://embed.acast.com/digitalpodden/-dude-itsafuckingdatabase-intervjuemileifrem


4. Saltside

Kinnevik sålde nyligen sin andel i den ryska Blocket-kopian Avito. Kinneviks nästa innehav inom radannonser är svenska Saltside som är stora i länder som Bangladesh, Sri Lanka och Ghana. Kinnevik värderar själva bolaget till drygt 300 Mkr.

Saltside lanserade nyligen i Nigeria och en lyckad etablering i Afrikas folkrikaste land skulle givetvis höja värdet på bolaget. Sydafrikanska Naspers som köpte Kinneviks andel i Avito är en given potentiell köpare om Kinnevik väljer att sälja Saltside.

Sydafrikanska Naspers som köpte Kinneviks andel i Avito är en given potentiell köpare. 

Spotify

Det har spekulerats länge i en börsnotering eller en försäljning av den svenska internetindustrins kronjuvel. Men det finns en rad problem.

Spotify värderades vid sin senaste kapitalanskaffning till 68 miljarder kronor. En prislapp vid ett uppköp skulle säkerligen närma sig 100 miljarder kronor givet Spotifys starka tillväxt. 

Tidigare tänkbara köpare som Google och Apple har dessutom redan sina egna musiktjänster.

En prislapp vid ett uppköp skulle säkerligen närma sig 100 miljarder kronor givet Spotifys starka tillväxt.

Ett bolag som dock kan ha anledning och pengar nog att köpa Spotify är Facebook. Facebook köpte i fjol bolag för runt 200 miljarder kronor men har i år varit betydligt mer avvaktande. Facebook och Spotify har sedan tidigare ett samarbete och har därmed redan delvis integrerat plattformarna. 

Lyssna på: Digitalpodden med Daniel Ek om miljardinvesteringen i Spotify 

http://embed.acast.com/digitalpodden/hotetfranappleochdanielek-intervju


Läs även: Activision Blizzard köper King för 50 miljarder kronor

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera