Annons

Här är bolagen som rustar för ett digitalt bolånekrig

Foto: TT
Digitala uppstickare är redo att ta sig an bankernas kassako: Bolånen. Di Digital har listat några av de aktörer som vill växa när branschen förändras.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kombinationen av bankernas rekordmarginaler och branschens digitalisering lockar utmanare till bolåneområdet, kunde Di Digital rapportera förra veckan.

Än så länge är utmanarbolagen små, men bedömare som Di Digital har pratat med menar att det finns stora affärsmöjligheter för startupbolag att ta sig an svenskarnas samlade bolåneskulder på över 3 000 miljarder kronor.

Det handlar både om nya sätt att finansiera lån, liksom att underlätta jämförelser och optimera befintliga bolån. Di Digital har listat fem bolag som vill utmana bankernas bolånedominans.

Hypoteket

Gör: Bolagets affärsidé byggde från början på att förhandla med bankerna om lägre bolåneräntor för grupper av privatpersoner. Men sedan sommaren är ambitionen att ta över hela bolåneprocessen och förmedla egna bolån med hjälp av en fond för externa investerare.

”Vi har de tillstånd som behövs och är godkända av Finansinspektionen. Vi har också en teknisk plattform som ger bolånekunden en helt annan upplevelse än vad man är van vid”, sade medgrundaren Carl Johan Nordquist till Di Digital i somras.

Grundades: 2014

Finansiering: Har tagit in omkring 15 miljoner kronor från Schibsted och Springfield Project.

Läs mer: Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna 

 

Bofink

Foto:

Bofinks grundare Petter Aronsson och Joachim Ronneback Thomson. Foto: Press

Gör: Optimerar bolån, väljer mellan fast och rörlig ränta och väljer ut amorteringsnivå. Kunden kan slå in sitt personnummer och ange riskkaptit så ger Bofinks app ett betyg på bolånet.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in 1 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från Carnegies tidigare vd Thomas Eriksson samt tidigare SEB-chefen Ann Grevelius.

Läs mer: Bolåneoptimeraren: ”Vi är helt ensamma om det här” 

Påmind

Foto: Evelina Carlbom.

Till vänster: Herman Treschow, vd för Påmind, och Mikael Nachemson, grundare. Foto: Evelina Carlbom.

Gör: Påmind vill vara en central punkt där kunderna samlar sina avtal, bland annat bolån. Bolaget förhandlar sedan med leverantören om bättre villkor. När det gäller bolån vill Påmind ge en överblick över bolånet och löpande kostnader och vid varje räntejusteringstillfälle prata med banken om förslag för kommande avtalsperioden.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in drygt 20 miljoner kronor från bland annat Mikael Nachemson, Sven Hagströmer, Claes Dinkelspiel samt Christer Gardell och hans tvillingbror Rikard.

 

Youple

Gör: Tjänsten riktar sig till unga som ska köpa sin första bostad men inte har pengar till kontantinsatsen. På plattformen sammanförs investerare med bostadsköpare, som sedan får dela på eventuell framtida vinst på bostadsköpet.

Grundades: 2014

Finansiering: Bolaget har tagit in omkring 5 miljoner kronor från Svea Ekonomi.

Läs mer: Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp 

 

Tink

Foto: Stellan Stephenson

Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. Foto: Stellan Stephenson

Gör: Tink låter sina användare betala räkningar, hålla koll på boräntan eller byta sparande från en bank till en annan via en app. I appen kan kunderna få ränteföreslag och byta bolån utan att byta bank. Bolaget värderades i augusti i år till 845 Mkr.

Grundades: 2012

Finansiering: Har tagit in drygt 125 miljoner kronor från bland annat Creades och SEB Venture Capital.

Läs mer: SEB och ekonomiappen Tink fördjupar samarbetet 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer