Hoppa till innehållet

Här är bolagen som rustar för ett digitalt bolånekrig

Digitala uppstickare är redo att ta sig an bankernas kassako: Bolånen. Di Digital har listat några av de aktörer som vill växa när branschen förändras.

Foto: TT

Kombinationen av bankernas rekordmarginaler och branschens digitalisering lockar utmanare till bolåneområdet, kunde Di Digital rapportera förra veckan.

Än så länge är utmanarbolagen små, men bedömare som Di Digital har pratat med menar att det finns stora affärsmöjligheter för startupbolag att ta sig an svenskarnas samlade bolåneskulder på över 3 000 miljarder kronor.

Det handlar både om nya sätt att finansiera lån, liksom att underlätta jämförelser och optimera befintliga bolån. Di Digital har listat fem bolag som vill utmana bankernas bolånedominans.

Hypoteket

Gör: Bolagets affärsidé byggde från början på att förhandla med bankerna om lägre bolåneräntor för grupper av privatpersoner. Men sedan sommaren är ambitionen att ta över hela bolåneprocessen och förmedla egna bolån med hjälp av en fond för externa investerare.

”Vi har de tillstånd som behövs och är godkända av Finansinspektionen. Vi har också en teknisk plattform som ger bolånekunden en helt annan upplevelse än vad man är van vid”, sade medgrundaren Carl Johan Nordquist till Di Digital i somras.

Grundades: 2014

Finansiering: Har tagit in omkring 15 miljoner kronor från Schibsted och Springfield Project.

Läs mer: Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna 

 

Bofink

Foto:

Bofinks grundare Petter Aronsson och Joachim Ronneback Thomson. Foto: Press

Gör: Optimerar bolån, väljer mellan fast och rörlig ränta och väljer ut amorteringsnivå. Kunden kan slå in sitt personnummer och ange riskkaptit så ger Bofinks app ett betyg på bolånet.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in 1 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från Carnegies tidigare vd Thomas Eriksson samt tidigare SEB-chefen Ann Grevelius.

Läs mer: Bolåneoptimeraren: ”Vi är helt ensamma om det här” 

Påmind

Foto: Evelina Carlbom.

Till vänster: Herman Treschow, vd för Påmind, och Mikael Nachemson, grundare. Foto: Evelina Carlbom.

Gör: Påmind vill vara en central punkt där kunderna samlar sina avtal, bland annat bolån. Bolaget förhandlar sedan med leverantören om bättre villkor. När det gäller bolån vill Påmind ge en överblick över bolånet och löpande kostnader och vid varje räntejusteringstillfälle prata med banken om förslag för kommande avtalsperioden.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in drygt 20 miljoner kronor från bland annat Mikael Nachemson, Sven Hagströmer, Claes Dinkelspiel samt Christer Gardell och hans tvillingbror Rikard.

 

Youple

Gör: Tjänsten riktar sig till unga som ska köpa sin första bostad men inte har pengar till kontantinsatsen. På plattformen sammanförs investerare med bostadsköpare, som sedan får dela på eventuell framtida vinst på bostadsköpet.

Grundades: 2014

Finansiering: Bolaget har tagit in omkring 5 miljoner kronor från Svea Ekonomi.

Läs mer: Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp 

 

Tink

Foto: Stellan Stephenson

Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. Foto: Stellan Stephenson

Gör: Tink låter sina användare betala räkningar, hålla koll på boräntan eller byta sparande från en bank till en annan via en app. I appen kan kunderna få ränteföreslag och byta bolån utan att byta bank. Bolaget värderades i augusti i år till 845 Mkr.

Grundades: 2012

Finansiering: Har tagit in drygt 125 miljoner kronor från bland annat Creades och SEB Venture Capital.

Läs mer: SEB och ekonomiappen Tink fördjupar samarbetet 

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera