Annons

Här är bolagen som vill digitalisera ditt bolån

Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson och Hemma Bolåns grundare och vd Therese Ruth är några av bolåneutmanarna i Sverige.
Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson och Hemma Bolåns grundare och vd Therese Ruth är några av bolåneutmanarna i Sverige.
Allt fler utmanare vill ta sin del av den stora bolånekakan i Sverige. Di Digital listar 10 bolag vill sätta press på räntemarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppstickarna är på frammarsch på bolånemarknaden. De två ledande utmanarna Stabelo och Hypoteket hade i början av april lånat ut omkring 11 miljarder kronor sedan början av 2018. 

Men summan motsvarar endast en bråkdels procent av de svenska hushållens totala bolån. Tillväxtpotentialen är därmed stor.

Di Digital har kartlagt aktörerna som utmanar, men i vissa fall hjälper, storbankerna genom digitalisering.

Hypotekets grundare Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus.
Hypotekets grundare Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus. Foto: Jonas Eng

Hypoteket

Gör: Bolåneutgivning.

Grundades: 2013.

Grundare och ägare: Carl Johan Nordquist, Dag Wardaeus och Schibsted.

Med mediekoncernen Schibsted i ryggen har Hypoteket sedan starten i mars i fjol lyckats låna ut 3 miljarder kronor. Den rörliga räntan ligger på 1,28 procent. 

Kunderna kommer främst från de fyra storbankerna, enligt vd:n Carl Johan Nordquist.

”Det tar ett tag att få processerna på plats och våga dra upp utlåningstakten. Nu gasar vi på”, sa han nyligen till Di Digital.

Läs mer: Uppstickaren har tecknat bolån för 3 miljarder – Schibsted ökar sitt ägande

Stabelos vd Hampus Brodén.
Stabelos vd Hampus Brodén.

Stabelo

Gör: Bolåneutgivning.

Grundades: 2016.

Grundare och ägare: Hampus Brodén, Wilhelm Moberg, Michael Ingelög och Avanza.

Stabelo har tagit hjälp av nischbanken Avanza för att marknadsföra sitt erbjudande, vilket gett effekt. På drygt ett år har Stabelo tecknat bolån för totalt 7 miljarder kronor och blivit den största utmanaren till storbankerna.

Bolagets rörliga ränta ligger just nu på 1,34 procent, men vd:n Hampus Brodén utesluter inte framtida sänkningar.

”Vi sneglar alltid på de etablerade aktörernas bolåneräntor. Vi vill alltid ligga med rabatt gentemot de räntorna. Vår ambition är att ingen ska behöva förhandla för att få en bra ränta”, sa han nyligen till Di Digital.

Läs mer: Avanzas utmanare drar iväg – har tecknat bolån för 7 miljarder 

Näktergals vd Erik Bennerhult.
Näktergals vd Erik Bennerhult.

Näktergal

Gör: Teknikleverantör till bolåneutmanarna.

Grundades: 2016.

Grundare och ägare: Erik Bennerhult, Mikael Abrahamsson, Henrik Källén, Stefan Backlund och Fredrik Sjö.

En av leverantörerna bakom bolåneboomen är bolaget Näktergal. Flera aktörer använder deras teknik för att automatisera processen. Bolaget prognostiserar en omsättning på 6,5 miljoner kronor under 2019, men ska växa i takt med lånegivarna.

”Om alla banker i Sverige bytte till vårt system skulle de kunna sänka sina bolåneräntor med 20 punkter”, säger Erik Bennerhult till Di Digital.

Läs mer: Bolåneutmanaren tar in 5,5 miljoner kronor i kapital 

Stoer

Gör: Teknikleverantör till bankerna.

Grundades: 2016.

Grundare och ägare: Pär Isaksson, Mats Andersson, Lina Williamsson, Kjell Sundquist, Göran Bronner, Sverker Thufvesson, Björn Algkvist och Kristian Liljefors.

Stoers tjänst bygger på att erbjuda bankerna en digital infrastruktur som förenklar och effektiviserar bolåneprocessen, i allt från ansökningar till appar och datahantering. 

Tjänsten integreras i bolånegivarens egna system och Stoer har inget eget varumärke gentemot kunden.

”Vi finns med i hela kundresan, från ansökan och under alla de 50 år som bolånet sedan lever”, har vd:n Pär Isaksson, tidigare it-chef på Klarna, sagt till Di Digital.

Läs mer: Klarna-veteranen ska hjälpa storbankerna tackla bolåneutmanare 

Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson.
Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson. Foto: Jonas Eng

Bofink

Gör: Teknikleverantör till banker.

Grundades: 2016.

Grundare och ägare: Joachim Ronneback Thomson, Sophia Bendz, Fabian Hielte och Joen Bonnier, Fredrik Ljungberg, Lena Apler, Ann Grevelius och Lennart Käll.

Bofink har tagit fram en algoritm som med hjälp av artificiell intelligens, AI, hjälper konsumenter att välja mellan fast eller rörlig ränta. Bolaget driver sedan hösten 2017 en app riktad mot konsumenter, men är nu även en teknikleverantör till banksektorn.

Bolaget har än så länge en svensk stor bank på kundlistan, enligt vd:n Joachim Ronneback Thomson.

”Vår algoritm sänker till exempel kostnaderna för bankernas kundservice och ökar antalet avslut för de digitala bolånegivarna. Vi kan se att många potentiella kunder väljer att dra sig ur ansökningarna när frågan om bindningstid kommer upp”, sa han nyligen till Di Digital.

Läs mer: Fredrik Ljungberg investerar i bolåneutmanare 

Det finns även fler bolåneutmanare som har säkrat tillstånd hos Finansinspektionen, eller befinner sig i ansökningsprocessen, men ännu inte kommit ut med något erbjudande på marknaden. 

Di Digital har valt ut ett axplock av aktörer som kan näst på tur:

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.

Enkla

Gör: Bolåneutgivning, men har även utvecklat en teknisk plattform som effektiviserar processen.

Grundades: 2018.

Grundare och ägare: Alexander Widegren, NFT Ventures och Collector. 

Enkla gick i mars 2018 ut med ett aggressivt erbjudande om en bolåneränta på 0,95 procent. Grundaren Alexander Widegren hade tidigare drivit jämförelsetjänsten Lånbyte.se.

Men drygt ett år senare har Enkla inte kommit igång med utlåningen. Bolaget har inte lyckats säkra långsiktig finansiering på obligationsmarknaden.

”Vi har fått backa bandet och gå tillbaka till ritbordet”, sa Alexander Widegren nyligen till Di Digital, samtidigt som han poängterade att 2019 blir avgörande för Enkla.

Läs mer: Ett år utan lansering för bolåneutmanaren: ”Enklas plan står fast” 

Borgo

Gör: Bolåneutgivning.

Grundades: 2017.

Grundare och ägare: Gustav Berggren, Peter Walldour, Carl Martinson och Adam Lewenhaupt. 

Flera veteraner från Avanza har startat bolåneutmanaren Borgo, som fått tillstånd från Finansinspektionen och planerar att börja ge ut lån under 2019. Exakt hur erbjudandet kommer att se ut har Borgo ännu inte avslöjat.

”Vi kommer säkerställa att vi är mer än bara ett pris. Vi jobbar långsiktigt med vår affär”, har medgrundaren Gustav Berggren tidigare sagt till Di Digital.

Läs mer: Han jobbade 11 år på Avanza – lanserar eget bolån   

Hemma Bolåns grundare och vd Therese Ruth.
Hemma Bolåns grundare och vd Therese Ruth.

Hemma Bolån

Gör: Bolåneutgivning.

Grundades: 2018. 

Grundare och ägare: Therese Ruth, Tim Bisander, Peter Sjunnesson, Ludvig Linge och Anders Göransson genom Soläng Invest.

Hemma Bolån räknar med att börja ge ut lån under 2019, även om detaljerna kring deras erbjudande fortsatt är sparsmakade.

”Vi har ingen brådska, utan rekryterar ett starkt team som tillsammans ska bygga ett långsiktigt bolag för att säkerställa stora värden både mot finansiella institutioner och konsumenter”, har marknadschefen Carl Jansson uppgett för Di Digital.

Läs mer: Ny bolåneutmanare får grönt ljus – med Klarnas tidigare ordförande 

Diviesh Vithlani står bakom Youple.
Diviesh Vithlani står bakom Youple.

Youple

Gör: Bolåneutgivning.

Grundades: 2015.

Grundare och ägare: Diviesh Vithlani, Svea Ekonomi och Lennart Francke.

Youple planerar under 2019 att lansera ett bolånepaket i samarbete med en ännu hemlig etablerad aktör. Erbjudandet innefattar även möjligheten att låna till en kontantinsats och riktar sig enbart till personer under 35 som vill köpa sin första bostad.

”Vår tydliga nisch är en konkurrensfördel. Unga människor har goda inkomster och ett helt bankliv framför sig, så det är en målgrupp som alla bör skapa relationer med. Vi accepterar bara de med en välskött ekonomi så risken för investerarna blir inte mycket större”, har grundaren Diviesh Vithlani, tidigare Swedbankchef, sagt till Di Digital.

Läs mer: Youple ville först låta vänner och familj låna ut till kontantinsatser  

Alma Bolån

Gör: Bolåneutgivning.

Startade: 2017

Grundare och ägare: Dan-Alp Lindberg, Rickard Riblom, Peter Laurelli och Per-Olov Carlsson.

Alma Bolån säkrade i november 2018 tillstånd från Finansinspektionen. Än så länge har dock inte bolaget kommit ut på marknaden med sitt erbjudande, som än så länge är hemligt.

”Vi jobbar med att säkerställa en långsiktig finansiering. Det är en process som tar tid”, sa Dan-Alp Lindberg till Di i januari.

Bolaget har tagit hjälp av teknikleverantören Näktergal för att bygga upp sin plattform.

Läs mer: Fler rustar för bolånekrig – Alma Bolån på väg in

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer