Hoppa till innehållet

Här är bolagen som vill ta blockkedjan till Sverige: ”Kommer genomsyra allt”

Transparens, spårbarhet och total säkerhet. Här är startupbolagen som kan bli ledande i att integrera blockkedjetekniken i allt från fastighetsregister till molntjänster.

Foto: JOEY ABRAIT@all rights reserved, Amanda Lindgren

Den just nu så heta blockkedjetekniken förväntas revolutionera allt från bank och finans till logistik, industri, och kontraktskrivning. Nu träder nya nischade startups fram, redo att hjälpa bolag och myndigheter med den nya tekniken.

Och även investerarna börjar få upp ögonen för blockkedjan, visar en genomgång av Di Digitals databas, Nordic Tech List

”Vi tror att blockkedjan är nästa stora steg efter internet och att den förr eller senare kommer att genomsyra allt. Till syvende och sist har tekniken potential att bli viktig på så fundamentala områden som demokrati och mänskliga rättigheter”, säger Håkan Birging, delägare i det svenska riskkapitalbolaget Cryptowell, som fokuserar på investeringar i blockkedjeteknik.

Än så länge är det inga stora summor som investeras i den svenska delen av sektorn. Ett av de bolag som kommit längst och som tagit in mest kapital är Chainvine, som under 2018 tagit in 29 miljoner kronor från det brittiska riskkapitalbolaget Deepbridge Capital.

Håkan Birgings bolag Cryptowell investerade nyligen 7 miljoner kronor i molnbolaget Superblocks. Det är Cryptowells andra investering efter att bolaget 2017 köpte in sig i danska fintechbolaget Hiveonline, som utvecklar en finansiell plattform baserad på blockkedjetekniken.

"Vi tittar på visionen och drivkraften hos de startupbolag som vi investerar i. Blockkedjan är ännu i sin linda, så det är svårt att sia exakt om var den kommer att ta oss, men vi vill vara en del i utvecklingen", säger Håkan Birging.

Här är några av de hetaste svenska bolagen som byggt sin affärsidé på blockkedjan:

1. Chainvine (NTL)

Gör: Chainvine utvecklar blockkedjelösningar som gör leverantörskedjor mer transparenta och möjliggör smarta kontrakt mellan olika parter. Chainvine hjälper vinköpare att följa leveranser världen och exempelvis se vilken temperatur flaskan har, var den befinner sig och hur den fraktas. Bolaget ska även digitalisera Stena Ståls leverantörskedja.

Grundades: 2016

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016:

Resultat 2016:

Finansiering: Nyligen investerade det brittiska riskkapitalbolaget Deepbridge Capital 29 miljoner kronor i Chainvine.

Läs mer: Svenskt blockchain-bolag tar in 30 miljoner 

2. Superblocks (NTL)

Thomas Backlund och Carl Gärdsell är två av grundarna bakom Superblocks.
Thomas Backlund och Carl Gärdsell är två av grundarna bakom Superblocks.Foto: Foto: Pressbild

Gör: Genom att koppla ihop decentraliserade molnlösningar till blockkedjan förenklar Superblocks process för kodning, utveckling, test och implementering av smarta kontrakt och decentraliserade appar, så kallade ”dappar”.

Grundades: 2018

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016:

Resultat 2016:

Finansiering: I maj i år tog Superblocks in 7 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Cryptowell, som fokuserar på investeringar i blockkedjeteknik.

Läs mer: Skogskodarna ska hjälpa bolag med blockkedjan – tar in 7 miljoner 

3. Chromaway (NTL)

Grundarna bakom Chromaway Jörgen Modin, Henrik Hjelte och Ludvig Öberg.
Grundarna bakom Chromaway Jörgen Modin, Henrik Hjelte och Ludvig Öberg.Foto: JOEY ABRAIT@all rights reserved, Amanda Lindgren

Gör: Chromaway tillhandahåller blockkedjeimplementationer för banker och myndigheter. Bland annat har bolaget utvecklat teknik å Lantmäteriets vägnar för att effektivisera registreringen vid fastighetsköp – en traditionellt komplicerad och tidskrävande process. Blockkedjetekniken innebär ökad transparens, vilket minimerar risken för bedrägerier.

Grundades: 2014

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016/17: 1,6 Mkr

Resultat 2016: -1,7 Mkr

Finansiering: I mars 2016 tog Chromaway in drygt 1 miljon kronor i finansiering.

Läs mer: Svensk startup bygger blockkedja för bostadsköp 

4. Norbloc (NTL)

Astyanax Kanakakis och Sam Saatchi driver blockkedje-bolaget Norbloc.
Astyanax Kanakakis och Sam Saatchi driver blockkedje-bolaget Norbloc.Foto: Foto: Privat

Gör: Norbloc bygger blockkedjeteknik som hjälper bankerna att få ökad kunskap om sina kunder i syfte att motverka exempelvis penningtvätt och terrorfinansiering. Då blockkedjan erbjuder transparens och spårbarhet underlättar tekniken bankernas bakgrundskontroller.

Grundades: 2016

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016: 96 Tkr

Resultat 2016: -1,3 Mkr

Finansiering: Norbloc tog 2017 in drygt 13 miljoner kronor från bland andra Back in Black Capital och Digital Currency Group.

Läs mer: Efter KNC-konkursen – cheferna startar nytt blockkedje-bolag 

5. Safello (NTL)

Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan.
Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan.Foto: Foto: Stockphoto/Press

Gör: Kryptomäklaren Safello erbjuder säker handel med den digitala valutan bitcoin.

Grundades: 2012

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016: 930 Tkr

Resultat 2016: -3,1 Mkr

Finansiering: Bland andra den kapitalstarka, amerikanska affärsängeln Barry Silbert har investerat i Safello genom sitt bolag Digital Currency Group.

6. Youpic (NTL)

Navid Razazi är vd och grundare av fotosajten Youpic.
Navid Razazi är vd och grundare av fotosajten Youpic.

Gör: Youpic tillhandahåller en plattform för fotografer och fotointresserade där det med hjälp av blockkedjan går att sälja fotolicenser direkt till mediahusen. Försäljning och kontraktsavtal sluts med hjälp av Youpics egen token, Youpic-coin.

Grundades: 2012

Huvudkontor: Göteborg

Omsättning 2016: 391 Tkr

Resultat 2016: -3,9 Mkr

Finansiering: Youpic har totalt tagit in drygt 41 miljoner kronor i två finansieringsrundor, 2014 och 2016. Investerat har bland andra Chalmers Ventures, investmentbolaget Domaren, som drivs av den norska finansmannen Markus Gamenius, samt en rad privata investerare.

Läs mer: Göteborgs Youpic startar blockkedja för fotografer

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera