Annons

Här är bolagen som vill ta blockkedjan till Sverige: ”Kommer genomsyra allt”

Foto: JOEY ABRAIT@all rights reserved, Amanda Lindgren
Transparens, spårbarhet och total säkerhet. Här är startupbolagen som kan bli ledande i att integrera blockkedjetekniken i allt från fastighetsregister till molntjänster.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den just nu så heta blockkedjetekniken förväntas revolutionera allt från bank och finans till logistik, industri, och kontraktskrivning. Nu träder nya nischade startups fram, redo att hjälpa bolag och myndigheter med den nya tekniken.

Och även investerarna börjar få upp ögonen för blockkedjan, visar en genomgång av Di Digitals databas, Nordic Tech List

”Vi tror att blockkedjan är nästa stora steg efter internet och att den förr eller senare kommer att genomsyra allt. Till syvende och sist har tekniken potential att bli viktig på så fundamentala områden som demokrati och mänskliga rättigheter”, säger Håkan Birging, delägare i det svenska riskkapitalbolaget Cryptowell, som fokuserar på investeringar i blockkedjeteknik.

Än så länge är det inga stora summor som investeras i den svenska delen av sektorn. Ett av de bolag som kommit längst och som tagit in mest kapital är Chainvine, som under 2018 tagit in 29 miljoner kronor från det brittiska riskkapitalbolaget Deepbridge Capital.

Håkan Birgings bolag Cryptowell investerade nyligen 7 miljoner kronor i molnbolaget Superblocks. Det är Cryptowells andra investering efter att bolaget 2017 köpte in sig i danska fintechbolaget Hiveonline, som utvecklar en finansiell plattform baserad på blockkedjetekniken.

"Vi tittar på visionen och drivkraften hos de startupbolag som vi investerar i. Blockkedjan är ännu i sin linda, så det är svårt att sia exakt om var den kommer att ta oss, men vi vill vara en del i utvecklingen", säger Håkan Birging.

Här är några av de hetaste svenska bolagen som byggt sin affärsidé på blockkedjan:

1. Chainvine (NTL)

Gör: Chainvine utvecklar blockkedjelösningar som gör leverantörskedjor mer transparenta och möjliggör smarta kontrakt mellan olika parter. Chainvine hjälper vinköpare att följa leveranser världen och exempelvis se vilken temperatur flaskan har, var den befinner sig och hur den fraktas. Bolaget ska även digitalisera Stena Ståls leverantörskedja.

Grundades: 2016

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016:

Resultat 2016:

Finansiering: Nyligen investerade det brittiska riskkapitalbolaget Deepbridge Capital 29 miljoner kronor i Chainvine.

Läs mer: Svenskt blockchain-bolag tar in 30 miljoner 

2. Superblocks (NTL)

Thomas Backlund och Carl Gärdsell är två av grundarna bakom Superblocks.
Thomas Backlund och Carl Gärdsell är två av grundarna bakom Superblocks. Foto: Foto: Pressbild

Gör: Genom att koppla ihop decentraliserade molnlösningar till blockkedjan förenklar Superblocks process för kodning, utveckling, test och implementering av smarta kontrakt och decentraliserade appar, så kallade ”dappar”.

Grundades: 2018

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016:

Resultat 2016:

Finansiering: I maj i år tog Superblocks in 7 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Cryptowell, som fokuserar på investeringar i blockkedjeteknik.

Läs mer: Skogskodarna ska hjälpa bolag med blockkedjan – tar in 7 miljoner 

3. Chromaway (NTL)

Grundarna bakom Chromaway Jörgen Modin, Henrik Hjelte och Ludvig Öberg.
Grundarna bakom Chromaway Jörgen Modin, Henrik Hjelte och Ludvig Öberg. Foto: JOEY ABRAIT@all rights reserved, Amanda Lindgren

Gör: Chromaway tillhandahåller blockkedjeimplementationer för banker och myndigheter. Bland annat har bolaget utvecklat teknik å Lantmäteriets vägnar för att effektivisera registreringen vid fastighetsköp – en traditionellt komplicerad och tidskrävande process. Blockkedjetekniken innebär ökad transparens, vilket minimerar risken för bedrägerier.

Grundades: 2014

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016/17: 1,6 Mkr

Resultat 2016: -1,7 Mkr

Finansiering: I mars 2016 tog Chromaway in drygt 1 miljon kronor i finansiering.

Läs mer: Svensk startup bygger blockkedja för bostadsköp 

4. Norbloc (NTL)

Astyanax Kanakakis och Sam Saatchi driver blockkedje-bolaget Norbloc.
Astyanax Kanakakis och Sam Saatchi driver blockkedje-bolaget Norbloc. Foto: Foto: Privat

Gör: Norbloc bygger blockkedjeteknik som hjälper bankerna att få ökad kunskap om sina kunder i syfte att motverka exempelvis penningtvätt och terrorfinansiering. Då blockkedjan erbjuder transparens och spårbarhet underlättar tekniken bankernas bakgrundskontroller.

Grundades: 2016

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016: 96 Tkr

Resultat 2016: -1,3 Mkr

Finansiering: Norbloc tog 2017 in drygt 13 miljoner kronor från bland andra Back in Black Capital och Digital Currency Group.

Läs mer: Efter KNC-konkursen – cheferna startar nytt blockkedje-bolag 

5. Safello (NTL)

Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan.
Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan. Foto: Foto: Stockphoto/Press

Gör: Kryptomäklaren Safello erbjuder säker handel med den digitala valutan bitcoin.

Grundades: 2012

Huvudkontor: Stockholm

Omsättning 2016: 930 Tkr

Resultat 2016: -3,1 Mkr

Finansiering: Bland andra den kapitalstarka, amerikanska affärsängeln Barry Silbert har investerat i Safello genom sitt bolag Digital Currency Group.

6. Youpic (NTL)

Navid Razazi är vd och grundare av fotosajten Youpic.
Navid Razazi är vd och grundare av fotosajten Youpic.

Gör: Youpic tillhandahåller en plattform för fotografer och fotointresserade där det med hjälp av blockkedjan går att sälja fotolicenser direkt till mediahusen. Försäljning och kontraktsavtal sluts med hjälp av Youpics egen token, Youpic-coin.

Grundades: 2012

Huvudkontor: Göteborg

Omsättning 2016: 391 Tkr

Resultat 2016: -3,9 Mkr

Finansiering: Youpic har totalt tagit in drygt 41 miljoner kronor i två finansieringsrundor, 2014 och 2016. Investerat har bland andra Chalmers Ventures, investmentbolaget Domaren, som drivs av den norska finansmannen Markus Gamenius, samt en rad privata investerare.

Läs mer: Göteborgs Youpic startar blockkedja för fotografer

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer