Annons

Här är branscherna som är hetast för investeringar i år

Kollage: Sigma Stocks grundare Mai Thai och Nanne Stranne, Lysas medgrundare Emilie Andersson och Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski.
Kollage: Sigma Stocks grundare Mai Thai och Nanne Stranne, Lysas medgrundare Emilie Andersson och Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski.
Rundorna var färre, men större, bland nordiska startupbolag det första halvåret i år. Överlägset flest investeringar gick till fintechbolagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pengarna strömmar in till nordiska startupbolag. Det första halvåret i år fick bolagen in motsvarande 10 miljarder kronor.

Samma period förra året var motsvarande siffra knappt 7 miljarder kronor, om man räknar bort Spotifys lånefinansiering på drygt 7 miljarder kronor. Det visar en rapport från Di Digitals databastjänst Nordic Tech List.

"Det första halvåret visar ett mer moget ekosystem med färre men större finansieringsrundor. Vi ser fler investeringar än tidigare på över 100 miljoner kronor och fler bolagsförsäljningar och börsnoteringar", skriver Howard Riminton, projektledare på Nordic Tech List.

En genomgång av halvårets finansieringsrundor visar att Sverige dominerar i Norden. Av 350 rundor stod Sverige för 221 stycken.

Nordic Tech List har även tittat på vilka branscher som har fått flest investeringar under 2017 års sex första månader.

I slutet av 2016 konstaterade Di Digital att fintech var glödhett. Över 1 miljard kronor hade investerats i nordiska bolag under året visade en genomgång. Det gynnsamma investeringsklimatet ser ut att hålla i sig för fintechbolagen, för branschen är den som har mottagit överlägset flest investeringar i år.

Fintech: 43 investeringar
Den största gick till svenska Qapital (NTL), som tog in 110 miljoner kronor.

Läs mer: Sparappen Qapital tar in 110 miljoner

Marknadsplatser: 23 investeringar
Den största gick till norska Xeneta (NTL), som tog in 11 miljoner kronor.

Medtech: 22 investeringar
Den största gick till svenska Min Doktor (NTL), som tog in 218 miljoner kronor.

Läs mer: Nätläkaren Min Doktor tar in 218 miljoner

Hårdvara: 21 investeringar
Den största gick till svenska Orbital Systems (NTL), som tog in 135 miljoner kronor.

Läs mer: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag

E-handel: 20 investeringar
Den största gick till Mathem (NTL), som tog in 160 miljoner kronor

Läs mer: Norsk tobaksmiljardär investerar i Mathem

Allt annat lika är det rimligt att förvänta sig att de branscher som får flest investeringar idag, kommer att generera flest exits, alltså börsnoteringar eller försäljningar, imorgon.

I början av juni gick Di Digital igenom exitåret 2017 och kunde konstatera att tempot har skruvits upp och att året antagligen skulle sluta i ett rekord. Flest exits, 5 stycken, hade då branschen hårdvara genererat, vilket alltså reflekterar investeringsklimatet några år tidigare.

Läs mer: Uppskruvat tempo när svenska teknikbolag byter ägare

Di Digital har under våren skrivit en hel del om fintech och bland annat kunnat konstatera att Sveriges storbanker verkligen har fått upp ögonen för bolagen.

Läs mer: Här är storbankernas alla startupsatsningar

Men fintech är ett hett område för techinvesteringar även utanför Norden kunde investmentbanken GP Bullhound berätta i en rapport i våras.

Läs mer: GP Bullhound: Fintech har blivit mainstream i bankernas skugga

På tre år har riskkapitalet som går till fintech ökat med nästan fem gånger globalt. Sektorn är nu en naturlig del av finansbranschen i stort, menade investmentbanken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer