Hoppa till innehållet

Här är de hetaste trenderna på SXSW

På techfestivalen SXSW i Austin samlades i veckan tiotusentals för att ta del av det nyaste inom teknisk innovation. Inte helt förvånande är det artificiell intelligens som dominerar.

Besökaren Alicia Pamars testar Nasas VR-kit på SXSW:s mässa.
Besökaren Alicia Pamars testar Nasas VR-kit på SXSW:s mässa.Foto: Joey Abrait.

Det är inte bara riskkapitalbolagen som har insett att artificiell intelligens är det hetaste i teknikbranschen. På musik-, film- och teknikfestivalen SXSW löpte AI som en röd tråd genom diskussionerna, oavsett om det handlar om blockkedjor, botar eller smarta prylar.

På SXSW:s mässa visar bolagen upp sina techprylar.

Oavsett om du har en superdator som IBM:s Watson, ett par hörlurar som använder sig av Amazons AI-betjänt Alexa eller samlar in och analyserar data om dina användare, som exempelvis poddplattformen Acast gör, så var AI ett ständigt uttalat fenomen.

En annat ord för artificiell intelligens är maskininlärning. Med andra ord ska datorn, AI-betjänten, eller boten kunna lära sig av den datan de får in för att kunna hantera sin uppgift bättre.

På SXSW är kanske IBM:s superdator Watson det bästa exemplet på artificiell intelligens. Men IBM:s vd Ginni Rommetty är inte speciellt förtjust i ordet.

”Jag skulle hellre vilja beskriva det som kognitiv intelligens. Det är ett mer heltäckande begrepp”, säger hon i en paneldebatt på SXSW. 

På SXSW finns det AI på alla nivåer. I IBM:s tvåvåningshus, ett kvarter ifrån det stora konferenscentret, har man tagit fram ett öl-test för att förenklat visa hur det fungerar. Genom att ställa tre frågor om användarens smakpreferenser levererar superdatorn Watson en individuell ölrekommendation. I takt med att den sparar all information den samlar in lär sig datorn mer om människors smak och vässar algoritmen.

Om man istället för ölpreferenser börjar spara data från tiotusentals cancerpatienters journaler kan resultaten blir mer betydelsefulla. Genom att lära Watson att analysera patientdata kan forskare skapa bättre mediciner och vård för patientgruppen.

Foto: Joey Abrait.

IBM:s vd Ginni Rometty medverkar i en panel på SXSW. Foto: Joey Abrait.

Ett annat användningsområde för AI är personliga assistenter som hjälper oss i vår vardag, ett område som samtliga av världens teknikjättar i dag tagit steget in på. För att vi ska kunna utveckla system som smälter in i vår vardag har människan dock en viktig roll att spela som läromästare för de nya robotarna, menar IBM:s Ginni Rommetty:

”Jag tror att vi närmar oss en era där AI kommer att kunna göra mycket mer. Men det vi behöver är människor som har förståelsen för hur systemen fungerar och kan vara med och lära upp dem. Därför uppmuntrar jag alla att lära sig hur vi kan guida AI in i vår värld”, säger hon.


HETASTE TRENDERNA PÅ SXSW: 

Artificiell intelligens

Förutom botar och superdatorn Watson syns AI även på andra ställen på SXSW. Hörlursbolaget Vinci har Amazons AI-betjänt Alexa i sina lurar, Facebook använder AI för att förutse oroligheter i världen och när psykologerna inte räcker till eller blir för dyra finns det botar som tar hand om ditt psyke. 

Foto: Joey Abrait.

Vincis hörlurar använder Amazons AI-betjänt Alexa. Foto: Joey Abrait.

Samtidigt skapar artificiell intelligens en oro för hur man ska dela upp världens arbetsuppgifterna i framtiden. Diskussionerna om hur människor över hela världen ska anpassas till en ny verklighet har även det varit ämnet för många paneldiskussioner på årets SXSW.

VR och AR

Virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) är fortfarande stora trender. Förutom att VR och AR tar större plats inom sport och film så var det ett markant fokus på VR som ett marknadsföringsverktyg på festivalen.

Men det nya på SXSW var att VR börjar ta ett större steg in på marknader för mer traditionella branschen som vård och skola.

Health tech

Hälsa har varit ett hett ämne under årets festival. Förutom superdatorn Watsons molnbaserade databaser för att ta fram bättre vård och mediciner har techbolagen även visat upp en mängd andra tjänster. Däribland finns bolaget Rotex som har tagit fram en fejktatuering som bland annat kan mäta blodtryck och värden från huden. Resultaten kan man följa direkt i mobilen. 

Foto:


Mer om SXSW i veckans avsnitt av Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/sigmastocks-uber-forbudochnyttspelbolagmotborsen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera