Annons

Här är din guide till Silicon Valley

Silicon Valley sträcker sig från San Francisco i norr, genom Santa Clara Valley och ner till staden San Jose i söder.
Silicon Valley sträcker sig från San Francisco i norr, genom Santa Clara Valley och ner till staden San Jose i söder.
Funderar du på att resa till Kalifornien? Här är nio bra tips på tech- och startuprelaterade utflyktsmål för en ledig dag i Silicon Valley.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Området Silicon Valley i norra Kalifornien handlar främst om mänskliga relationer och inte byggnader. Men för att komma i kontakt med folk och förkovra dig i it-historia kan du besöka de här nio utflyktsmålen. Di Digital ger dig en snabbguide till kända platser och gömda pärlor i internetmeckat.

Palo Alto Caltrain

Palo Alto ligger en timmes körtid från San Francisco. Det går också att ta Caltrain hit, tåget som går från San Francisco och ända ner till San Jose. Foto: Miriam Olsson Jeffery

1. En cykeltur i Palo Alto
Vi börjar i Palo Alto, den lilla sömniga staden i Silicon Valley där bland andra Facebook och Google hade sina första kontor. Men skenet bedrar för bakom kulisserna kokar det av liv.

För att ta sig an Palo Alto (och Stanford University som också ligger där) kan du med fördel hyra en cykel på University Avenue, huvudgatan som går genom stan. En klassisk plats att besöka är garaget där Hewlett Packard startade. Det ligger på 367 Addison Street och utanför finns en stor plakett med orden ”Silicon Valleys födelseplats”.

Men historien går längre tillbaka än så. En annan historisk plats i Palo Alto ligger i hörnet av Channing Street och Emerson Avenue, där Federal Telegraph Companys laboratorium och fabrik låg. Företaget startade 1909, och 1911 uppfanns det första elektronröret här.

Coupa Café

Coupa Café i Palo Alto är ett tillhåll för entreprenörer och riskkapitalister. Foto: Miriam Olsson Jeffery

2. En kaffe på Coupa Café
När du tar en paus i turen kan det vara gott med en fika. På kaféet Coupa Café, som ligger på en tvärgata till University Avenue, kan du få höra både det ena och andra skvallret. Här möts investerare, entreprenörer, advokater, rådgivare och många fler över en kopp kaffe.

The Oval, Stanford University

Platsen The Oval som leder upp mot Stanford Universitys campus. Foto: Fredrik Wass

3. En guidad tur på Stanford
Stanford är ett av toppuniversiteten i USA och känt för studenter som nobelpristagare och grundare till kända bolag som Google, Nike och Instagram.

Det privata universitetet grundades 1885 och är ett av fundamenten i Silicon Valleys kultur. Vill du veta mer om universitetets historia och vad som händer där i dag finns det guidade turer på campus sju dagar i veckan.

Kanske lyckas du också pricka in ett föreläsning i serien ”Entreprenurial Thought Leaders”. I vår gästas den av till exempel riskkapitalisten Michael Moritz från Sequoia Capital och James Freeman, chef för kaffebolaget Blue Bottle.

4. Ett besök på Stanford d.School
Vill du komma innanför Stanfords väggar kan ett besök på Stanford d.School vara ett alternativ. Här samlas studenter från alla olika institutioner för att lära sig designtänkande. Det handlar inte om design på papper eller på webben, utan om att designa för innovation. D.School ger guidade turer varje fredag och har du tur kan du också pricka in en av deras öppna workshops om metoder för designtänkande.

Computer History Museum

En tidig version av en persondator. Foto: Mark Richards

5. En resa i it-historien
När du ändå är i dalen gäller det att passa på och besöka Computer History Museum i Mountain View. Här går det att tappa bort sig i gamla datorer och historier om svunna tider. Det handlar om allt från den första datorn, till internethistoria och självkörande bilar.

6. Mat hos Bucks of Woodside
Restaurangen Bucks i staden Woodside i Silicon Valley är känt för att vara ett tillhåll för riskkapitalister. Lokalen är utsmyckad med diverse galna prylar från golv till tak, bland annat en staty av frihetsgudinnan.

Enligt Bucks ägare Jamis MacNiven presenterades bland annat de första versionerna av Paypal i restaurangen. Och Hotmail blev ett bolag här. Men historien sträcker sig längre tillbaka, till tidigt 90-tal då det diskuterades faxmaskiner och tretton kilo tunga mobiltelefoner här.

South Park

South Park i området SoMa. Foto: @mugsbuckley via thesomewhere.com.

7. En promenad i entreprenörsparken South Park
I parken South Park, i stadsdelen SoMa i San Francisco, hade till exempel Twitter sina första två kontor. Här huserade även Instagram innan teamet flyttade till Facebook.

South Park har en intressant historia. 1852 lät den engelska entreprenören George Gordon uppföra området och parken byggdes 1855, då med bostadshus runtomkring. Efter den stora jordbävningen 1906 byggdes området upp igen, men då med lagerlokaler, nattklubbar och hotell. Parken fanns dock kvar och i början av 70-talet började unga yrkespersoner och konstnärer leta sig hit.

Under dotcom-boomen lockade kontor och låga hyror internetföretagen till South Park, som då kallades för San Franciscos ”ground zero”. Efter it-kraschen övergavs området tillfälligt för att sedan blomma upp från 2006 och framåt. Idag är det hem för ett antal startups, men hyrorna har skjutit i höjden.

För att uppleva atmosfären i South Park kan du med fördel ta en kaffe på kafét Caffe Centro och tjuvlyssna på dina bordsgrannar. Eller köpa med dig lunch och sätta dig vid något av borden i parken.

8. En drink på The Cavalier
Restaurangen The Cavalier i finansdistriktet i San Francisco har ett hemligt rum som går under namnet Marianne’s. Här sägs det att Twitter-medgrundaren och vd:n Jack Dorsey firade Twitters börsnotering, och att ängelinvesteraren Ron Conway tar alla sina potentiella kunder hit.

Ägaren till The Cavalier, Anna Weinberg, kallar Marianne’s ”miljonärernas vandrarhem”. Rummet är inrett med inspiration från Rolling Stones albumomslag till Beggar’s Banquet 1968 och är uppkallat efter den legendariska brittiska sångerskan Marianne Faithfull.

9. En meetup i Silicon Valley
Vill du nätverka på Silicon Valley-vis är ett alternativ att anmäla dig till en meetup. I San Francisco och orterna ute i Silicon Valley, som Palo Alto, Mountain View och Menlo Park, anordnas det flera nätverksträffar varje dag och kväll i veckan. För att hitta en av dem är Meetup och Eventbrite bra tjänster. Där kan du till exempel söka på teknik, startups, ett ämne eller ett företag.


Vill du läsa mer om platser att besöka i Silicon Valley?
Här finns en guide från entreprenörsgurun Steve Blank.  
Och här en från acceleratorn Y Combinators medgrundare Paul Graham.


Och här nedan finns en karta med de olika platserna i vår guide samt andra kända platser i Silicon Valley:

https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=z189q6Gdhxvk.ks3jbVxTzo6c

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer