Annons

Voi slår konkurrenterna – först med elscootrar i Tyskland

I fredags lanserades Voi i Tysklands huvudstad Berlin. Den Tyska elscootern har byggts speciellt för att möta de tyska mynidgheternas krav.
I fredags lanserades Voi i Tysklands huvudstad Berlin. Den Tyska elscootern har byggts speciellt för att möta de tyska mynidgheternas krav. Foto: Wikimedia/Press
Nu har elscootrarna fått grönt ljus i Tyskland. Det svenska bolaget Voi Technology slog sina konkurrenter och blev först ut på den nya europeiska jättemarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den tyska elscootermarknaden har hittills varit stängd i Tyskland. Fordonet har saknat en klassificering vilket fram tills nu har gjort dem olagliga . Under tiden har flera aktörer gjort sig redo för att ta plats på den eftertraktade marknaden med 80 miljoner invånare.

En av intressenterna är svenska Voi Technology, vilket Di tidigare har rapporterat om. På midsommarafton rullade bolaget ut sina första elscootrar på Berlins gator. 

”Det är en helt ny marknad, så det är väldigt intressant”, Claus Unterkircher, ansvarig för Tyskland, Österrike och Schweiz på Voi.

Läs mer: Voi rustar för lansering i Tyskland – anställer 120 

Voi fick som första elscooterbolag i Tyskland den licens som krävs för att köra sin scooter på gatan, och slog därmed den tyska konkurrenten Tier, backade av Northzone, som också lanserades under fredagen. 

”En timma efter att vi fick licensen rullade våra första elscootrar i Berlin”, säger Claus Unterkircher.

Kraven på de tyska elscootrarna är högre än i kringliggande länder, och har tvingat scooterbolagen att utveckla en ny modell för att möta myndigheternas krav. Bland annat har den tyska elscootern en egen registreringsskylt kopplad till en försäkring. 

Just nu finns Voi-scootrarna i Berlin och Potsdam, strax utanför huvudstaden. Under veckan väntas de också rullas ut i Hamburg och Lübeck. Därefter planerar Voi att lansera i 30 till 35 tyska städer under året. 

”Vi har alltid sagt att om vi vill vara den största aktören i Europa – ja, då måste vi också vara den största aktören i Tyskland. Därför har vi förberett för den här lanseringen länge”, säger Claus Unterkircher.

Hittills verkar Vois plan på att ta över marknaden gå framåt. 

”Det vi har sett de senaste dagarna är att tyskarna älskar vår produkt”, säger Claus Unterkircher. 

Svenska Voi har snart dragit in en miljard kronor i finansiering. Bland de som stöttar bolaget finns Vostok New Ventures, Balderton Capital och flera intressanta affärsänglar, där Cristina Stenbeck är en av dem och King-grundaren Sebastian Knutsson är en annan. 

Läs mer: Voi får myndighetskritik för dålig arbetsmiljö 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer