Hoppa till innehållet

Här är H&M-familjens hemliga techinnehav

Ett hemligt bolag har i flera år investerat H&M-familjens förmögenhet i några av världens största techbolag. I portföljen finns Uber-rivalen Lyft, Peter Thiels Palantir och Spotify, kan Di Digital avslöja.

Jättarna Lyft, Palantir, Spotify och svenska Soundtrack Your Brand ingår alla i DIG Investments portfölj.
Jättarna Lyft, Palantir, Spotify och svenska Soundtrack Your Brand ingår alla i DIG Investments portfölj.

Den svenska riskkapitalsektorn växer sig allt större med aktörer som Northzone (NTL), EQT Ventures (NTL) och Creandum (NTL). Niklas Zennströms Londonbaserade riskkapitalbolag Atomico (NTL) kan även stoltsera med innehav i amerikanska startupbolag som Jawbone, Zocdoc och Quid.

Men det finns bara en svensk aktör med återkommande innehav i några av världens allra största techbolag. Bolaget, DIG Investment, verkar i det tysta och finansieras enligt flera av Di Digitals källor av H&M-familjen Perssons förmögenhet.

Vi tittar väldigt brett

DIG Investment grundades 2011 och drivs av Martin Söderström, som är gift med H&M-arvingen Charlotte Söderström. ”DIG” står ursprungligen för Djursholm Investment Group efter ett av Martin Söderströms andra företag.

Hittills har DIG Investment investerat i upp till 70 bolag, varav omkring 50 bedriver digitala verksamheter. Hälften av de digitala bolagen är svenska och hälften utländska, enligt Edward Lindqvist, investeringsansvarig, som svarar efter att Martin Söderström avböjt en intervju.

”Vi tittar väldigt brett, från såddfinansiering till inför börsnoteringar”, säger Edward Lindqvist till Di Digital.

Läs mer: Här är H&M-chefens dolda techimperium

När det kommer till enskilda innehav hänvisar han till sekretessavtal gentemot DIG Investments investerare. Men Di Digital kan avslöja att bolaget i ett tidigt skede investerade i Lyft, Ubers främsta konkurrent som i våras värderades till 50 miljarder kronor när General Motors storinvesterade i bolaget.

DIG Investment har även investerat i Palantir, mjukvarujätten som grundades av bland andra Facebook-investeraren Peter Thiel, känd som den enda Silicon Valley-stjärnan som stödde Donald Trump under valkampanjen i USA. 2015 steg Palantirs värdering till 180 miljarder kronor. Och i somras var DIG Investment huvudinvesterare när den brittiska restaurangappen Velocity tog in totalt 204 Mkr.

Även Spotify (NTL) ingår i DIG Investments portfölj. Ett annat bolag som också det kan ingå i portföljen, enligt uppgift till Di Digital, är det i USA börsnoterade betalbolaget Square, som Twitters vd Jack Dorsey har varit med och grundat.

Det är med andra ord inte bara Karl-Johan Persson, H&M:s vd, som visar ett starkt intresse för techsektorn.

”Självkörande teknik och hela transportsektorn är väldigt intressant. Det är också betalningsfronten på olika sätt, både hur man tar betalt och hur dessa saker finansieras. Och så är det jättespännande med hur nya varumärken ska få ut sina nya produkter på marknader och hur konsumenter handlar med varandra”, säger Edward Lindqvist. 

Läs mer: Här utspelar sig slaget om självkörande bilar

Storleken på DIG Investments portfölj är oklar.​​​ Vid slutet av 2015 uppgick bolagets innehav till drygt 300 Mkr och i dag bör den siffran vara minst en​ halv miljard kronor, enligt Di Digitals uppskattning.

Edward Lindqvist vill inte kommentera saken men säger att man ”har möjlighet” att investera upp till 500 Mkr åt gången. Sedan bolaget grundades har flera familjer anslutit sig som investerare, enligt bolagets webbplats.


 

  • Fakta: H&M-familjens investeringsbolag
  • DIG Investment grundades 2011 för att göra investeringar i onoterade bolag världen över.
  • Den ursprungliga finansiären var Persson-familjen via Stefan Perssons dotter Charlotte Söderström, enligt ett flertal källor.
  • Bolaget drivs av Martin Söderström, make till Charlotte Söderström.

 Få av DIG Investments drygt 20 övriga svenska innehav är kända. Men Soundtrack Your Brand (NTL), ett sorts Spotify för kommersiellt bruk där Daniel Eks musiktjänst också är storägare, är ett exempel. DIG Investments andel i Soundtrack Your Brand var i mitten av 2015 värd 25 Mkr.

Läs mer: H&M:s vd: Så kommer digitaliseringen att påverka oss

Tillsammans med H&M är DIG Investment också delägare i secondhand-tjänsten Sellpy (NTL).

H&M:s vd Karl-Johan Persson – vars egna techinnehav har ett portföljvärde på omkring 700 Mkr, enligt Di Digitals uppskattning – är enligt uppgift inte delaktig i DIG Investments verksamhet. Men bolagets investeringar räknas som ”H&M-pengar”, enligt en person med insyn i riskkapitalbranschen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera