Annons

Här är julklapparna som svenskarna inte vill ha

Var femte svensk har enligt Blockets Sifoundersökning övervägt att sälja vidare en julklapp.
Var femte svensk har enligt Blockets Sifoundersökning övervägt att sälja vidare en julklapp. Foto: TT
Surfplattor, kläder och mobiler. På julafton och under mellandagarna säljs oönskade klappar vidare för över 100 miljoner kronor på andrahandssajter. ”Både trafiken och antalet annonser går upp rejält”, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan vid samma tid som Kalle Anka drar igång på julafton läggs de första oönskade julklapparna ut på andrahandssajten Tradera. Det rör sig bland annat om kläder som inte passar eller inredningsprylar som inte har rätt utseende.

Samma trend märks av på Blocket. Under mellandagarna köper svenskarna begagnat på deras hemsida för mer än 100 miljoner kronor. I annonserna rubriker lyfts ord som ”obruten förpackning” och ”oanvänd” fram. 

Läs även: E-handlaren ”pausar” 9 000 kunder som returnerar för mycket

”Både trafiken och antalet annonser går upp rejält, faktiskt redan under eftermiddagen på självaste julafton. I regel är ”mellanklappshandeln” som störst den 27 december”, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket, i ett pressmeddelande.

De har genomfört en undersökning tillsammans med Kantar Sifo som visar att var femte svensk övervägt att sälja vidare en julklapp. Var tionde svensk har gjort slag av saken, och i hemlighet sålt vidare en klapp. 

Men det är inte bara på andrahandssajterna som oönskade klapparna märks av. Också Postnord, och därmed e-handlarna, ser en högre belastning bland returerna. 

”Under de första två veckorna efter julafton har vi full rulle i paketterminalerna, framför allt de första dagarna på det nya året. Vi kan inte se exakt vilka försändelser som är returer, men det vi ser är flödet till e-handlarna är stort under denna period”, Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord i ett pressmeddelande. 

Kläder och skor, mobiltelefoner, skönhetsvård och surfplattor toppar listan hos Blocket och Tradera bland de julklappar som lagts ut till försäljning. Men mobillådan, som utsågs till Årets julklapp av HUI, lyser med sin frånvaro. 

Kläder och skor är den mest vidaresålda klappen på Tradera.
Kläder och skor är den mest vidaresålda klappen på Tradera. Foto: Roald, Berit

Topplista: Dessa klappar såldes vidare på Tradera den 24 – 25 december 2019

Baserat på försäljningsvolym 24-25 dec 2019 på Tradera

Kläder & Skor

Skönhetsvård

Väskor

Leksaker

Smycken

Hushållsartiklar

Inredningsdetaljer

Biobiljetter

Mobiltelefonen är den mest vidaresålda klappen på Blocket.
Mobiltelefonen är den mest vidaresålda klappen på Blocket. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Populäraste sakerna att sälja iväg under mellandagarna på Blocket:

Mobiltelefoner

Surplattor

Tv-spel

Kläder & Skor

Hemelektronik

TV & Projektor

Vitvaror

Vintersport

Datorer

Biljetter

Läs mer: De vinner och förlorar i e-handeln 2020 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer