Hoppa till innehållet

Här är julklapparna som svenskarna säljer vidare

Kläder, hushållsartiklar och leksaker. Varje år säljs stora mängder oönskade julklappar vidare på andrahandssajter. På Tradera har det 2020 sålts mer än någonsin – redan på juldagen hade det sålts 24 procent fler oönskade julklappar på sajten jämfört med samma period förra året. 

I topp på listan över julklappar som svenskarna säljer vidare i år finns bland annat läsplattor.
I topp på listan över julklappar som svenskarna säljer vidare i år finns bland annat läsplattor.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I topp på listan över julklappar som svenskarna säljer vidare i år finns klänningar, ytterkläder, lego, porslin, parfymer samt tv- och dataspel. Andrahandsmarknaden för teknik har också vuxit stort på Tradera, och det är främst försäljningen av läsplattor, bärbara datorer och dataspel som driver utvecklingen. Men stormköket, som utsågs till Årets julklapp av HUI, lyser med sin frånvaro på topplistorna.

Inför årets julhandel lät Tradera genomföra en Novusundersökning om svenskarnas konsumtionsvanor. Där svarade 47 procent att de brukar få julklappar som de egentligen inte behöver, och det är framför allt yngre personer som upplever att de får klappar de inte behöver.

”Det är märkligt att vi fortsätter att köpa på oss alla dessa nyproducerade julklappar när vi uppenbarligen redan har mer än vi behöver. Samtidigt är det glädjande att allt fler väljer att sälja vidare sina oönskade julklappar”, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera, i ett pressmeddelande. 

Läs även: E-handlare spränger 10 miljarder-tak – leksaker hetast

Även på Blocket köper och säljer svenskarna begagnade saker för miljontals kronor i mellandagarna. Många av dessa är julklappar som kanske är av fel modell, märke, sort eller passform. Eller bara samma vara som mottagaren redan fått eller hade sedan innan. Redan under julaftonsmorgon började de oönskade julklapparna säljas vidare på andrahandssajten.

Det är framför allt i kategorierna elektronik och ”för hemmet” som Blocket ser den största skillnaden i antal annonser. Det har sålts mer elektronik och heminredning i år jämfört med förra året. Generellt går det också snabbare för Blockets användare att sälja sina prylar i år – en mycket större andel blir sålda inom en vecka jämfört med förra året. I elektronikkategorin såldes 53 procent av artiklarna inom en vecka i mellandagarna 2019, och för 2020 hade siffran stigit till 86 procent. 

Mellan jul och nyår brukar det säljas begagnade saker till ett värde av ungefär 100 miljoner kronor på Blocket, och allra flest annonser läggs vanligtvis ut annandag jul.

”Förra året kunde vi se att annonser som det stod 'felköp', 'obruten förpackning' och 'kvitto finns' i dök upp redan på julafton”, säger Tero Marjamäki, kommunikationschef på Blocket, i ett pressmeddelande. 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera