Annons

Här är Klarnas bankplaner

Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd på Klarna.
Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd på Klarna. Foto: Nicklas Storbjörk
Nu utmanar Klarna de svenska storbankerna på allvar. Inom ett par år vill det snabbväxande betalbolaget kunna erbjuda både sparkonton och betalkort till sina kunder. Det säger grundaren Sebastian Siemiatkowski, som nyligen ansökt om ett banktillstånd hos Finansinspektionen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var den 1 oktober som en ansökan om banktillstånd från betalbolaget Klarna registrerades hos Finansinspektionen.

Hittills har lite varit känt om bolagets planer på området. Klarna dominerar idag den svenska marknaden för betalningar på nätet men har gjort få satsningar utanför den egna kärnverksamheten.

Nu kan Di Digital avslöja att ansökan är ett första steg i en rejäl expansion in på storbankernas territorium. Klarna räknar med att det kommer dröja minst ett och ett halvt år innan pappersarbetet är i ordning. Men på sikt hoppas bolaget kunna erbjuda både egna betalkort, egna sparkonton och direktbetalningar för privatkunder. Det bekräftar Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski i en intervju.

“Idag bygger vår tjänst på att du handlar nu och betalar senare. Med ett banktillstånd kan vi även erbjuda förskottsbetalningar och konton att hålla kundernas pengar på. Vi kan ge dig möjligheten att ha dina pengar hos Klarna”, säger han.

Idag erbjuder Klarna sparkonton i samarbete med nätbanken Avanza. Ett banktillstånd skulle göra det möjligt för bolaget att sköta dem i egen regi.

“Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto för att betala dina räkningar. Att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på”, fortsätter Sebastian Siemiatkowski.

Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto, att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på.

Satsningen innebär att Klarna tar ett stort steg närmare storbankernas erbjudanden på privatmarknaden.

Sebastian Siemiatkowski pratar dock hellre om Klarna som en slags knutpunkt i den digitala bankvärld som nu växer fram, än som en direkt konkurrent till det traditionella bankväsendet:

“Klarnas primära ambition är att bli en global lösning för betalningar, inte en nordisk bank. Jag har väldigt svårt att tro att Klarna någonsin kommer erbjuda bostadslån. Snarare tror vi att bankvärlden rör sig mot betydligt fler nischaktörer som är duktiga inom sitt specifika område“, säger han.

“Med det sagt vill vi se till att öppna mot alla de här nischmarknaderna och ha ett starkare utbyte mot dem. Vi vill kunna rekommendera Klarna-kunder att här finns en bra aktör inom bostadslån, till exempel”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Satsningen kommer i en tid då det traditionella bankväsendet utmanas på allt fler fronter. Nyligen slog konsultföretaget Capgemini fast att var tionde icke-kontant betalning idag sker utanför den traditionella bankvärldens system.

Samtidigt görs stora investeringar i nystartade bolag på området finansiell teknologi, även kallat fintech. Bara i norden gjordes i fjol riskkapitalinvesteringar i sektorn till ett värde av 2,8 miljarder kronor.

“Det görs väldigt höga vinster i banksektorn idag, vilket alltid är en indikation på att det finns utrymme för nya konkurrenter. Vi vet också att många av de gamla bankerna sitter fast i gamla, tröga it-system vilket gör att deras snabbrörlighet är begränsad. Det är två anledningar till att det blir attraktivt för oss att fortsätta utmana det traditionella bankväsendet”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Många av de gamla bankerna sitter fast i gamla, tröga it-system vilket gör att deras snabbrörlighet är begränsad.

Under första halvåret 2015 omsatte Klarna 1,3 miljarder kronor. Rörelseresultatet sexfaldigades jämfört med motsvarande period i fjol och landade på 163 Mkr.

“Jag tror inte vårt resultat andra halvan av året kommer vara riktigt lika imponerande. Det fanns vissa bokföringstekniska skäl som gjorde att väldigt mycket hamnade i Q1 och Q2”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Läs även: Klarnas rekordsiffror – sexfaldigar resultatet

Läs även: Klarna tar Swish till e-handeln

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies