Annons

Här är Krys nya jättevärdering – Daniel Ek hemlig delägare

Spotifys grundare Daniel Ek är färsk delägare i Kry, vars Sverigechef är Erik Hjelmstedt.
Spotifys grundare Daniel Ek är färsk delägare i Kry, vars Sverigechef är Erik Hjelmstedt. Foto: Di/TT/press.
Marknadsledande Kry växer inte bara i Sverige – utan vinner även mark i större länder i Europa. Det har fått nätläkarbolagets värdering att mer än fördubblas på kort tid, kan Di Digital avslöja, och lockat Spotifys vd Daniel Ek till att investera. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska nätläkarbolaget Kry tog i början av året in hela 1,5 miljarder kronor i nytt kapital. Pengarna kom i första hand från den kanadensiska pensionsfonden Ontario Teachers Pension Plan.

Kry gav då inga detaljer om vad företaget värderades till. Men nu kan Di Digital berätta att nyemissionen inneburit jackpott för ägarna. 

Läs mer: Nätläkaren jublar efter miljardregnet: ”Vården fungerar inte i dag” 

Nätläkarens värdering stiger på ett bräde till knappt 8 miljarder kronor, med det nya kapitalet inräknat, enligt dokument hos Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

”Vi har varit ute och missionerat om vårt kall och vårt bolag i hela Sverige och Europa. Då har vi träffat många intresserade parter. Den här gången har vi försäkrat oss om att ta med investerare som kommer vara aktiva ägare under en lång tid framöver. Sedan blir värderingen vad den blir”, säger Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry.

Största svenska ägare i Kry är det svenska riskkapitalbolaget Creandum med ungefär 15 procent av aktierna. De har tidigare varit investerare, och fått en rejäl avkastning, i techsuccéer som Spotify och Izettle.

Fredrik Cassel är partner på Creandum och ledamot i Krys styrelse. Han vill inte uttala sig specifikt om den nya värderingen, men säger sig vara nöjd över hur verksamheten utvecklas.

”Bolaget har kommit att definiera vad digital vård både i Sverige och i de största marknaderna i Europa handlar om. Vi är stolta över att ha fått vara med sedan den första finansieringsrundan för fyra år sedan men känner också tydligt att vi ännu bara är i början av Krys resa”, säger han.

Andra stora riskkapitalbolag som äger betydande poster i Kry är brittiska Accel och Index, samt tyska Project A Ventures. Medgrundaren Fredrik Jung Abbou äger knappt 7,9 procent, medan vd:n Johannes Schildt kontrollerar 3,8 procent.

Nu kan Di Digital avslöja att även Spotifys vd och grundare Daniel Ek har investerat i Kry genom sitt Cypern-baserade bolag DGE Investments Limited. 

Techmiljardären har tidigare bara gjort ett fåtal kända privata investeringar, men köpte i januari cirka 2,2 procent av aktierna nätläkarbolaget. 

Posten värderas till knappt 175 miljoner kronor. Kry avböjer att kommentera sin nya, profilerade delägare.

Läs mer: Daniel Ek storinvesterar i miljöteknikbolag 

Efter den senaste transaktionen har Krys värdering växt med cirka 160 procent bara sedan i juni 2018, då bolaget senast fyllde på kassan.

Vad motiverar en sådan värdeökning?

”Det har hänt väldigt mycket under 2018 och 2019, vi har både lanserat och etablerat oss som en viktig aktör på ett antal internationella marknader. Sedan har avregleringen i den här sektorn skyndats på tvärs över Europa. Det som tidigare såg ut som en potential är i dag en verklighet”, säger han.

Erik Hjelmstedt vill däremot inte uppge vad Kry omsatte i fjol, mer än att han konstaterar att ”de har växt” sedan 2018 då bolaget omsatte 234 Mkr.

Han menar vidare att det finns en positiv opinion för digital vård på nyckelmarknader som Frankrike, Storbritannien och Tyskland – både hos politiker och hos tjänstemän.

”Kartan har ritats om, förutsättningarna är mycket tydligare”, säger han.

Läs mer: Efter jätterundan – här är Krys fem största utmaningar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer