Annons

Här är Moderaternas plan för att digitalisera Sverige

Ulf Kristersson är Moderaternas partiledare
Ulf Kristersson är Moderaternas partiledare Foto: Claudio Bresciani/TT
Moderaterna presenterar sin agenda för att Sverige inte ska halka efter i digitaliseringsfrågan. "Sverige skulle kunna bli ett centrum för tillämpad artificiell intelligens", säger Ulf Kristersson. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I World Economic Forums rankning av statlig användning av IT kommer Sverige först på 23:e plats. I en annan mätning av länders position inom digitalisering från analysfirman BCG analysis har Sverige fallit från en tredje plats 2011 till plats nio 2016.

”En del skulle kanske säga att Sverige har blivit lite av en fet katt. Vi var bra inom digitalisering väldigt tidigt och nu har vi blivit lite för bekväma. Nu kommer andra länder i kapp och de asiatiska länderna går om oss”, säger Jessica Rosencrantz, Moderaternas talesperson för digitaliseringsfrågor.

Sverige ingen chans att stå upp emot de stora techdrakarna i USA och Kina vad gäller utveckling

På fredagen presenterade partiet sina förslag på hur Sverige ska bli ledande inom digitaliseringen och AI. Enligt partiledare Ulf Kristersson har Sverige ingen chans att stå upp emot de stora techdrakarna i USA och Kina vad gäller utveckling, men däremot bli ledande inom tillämpning av tekniken.

Läs mer: Regeringens it-expert blir ny generaldirektör på Vinnova 

”Vi hade nyligen ett möte med Alphabets vd Eric Schmidt och han menade att Sverige skulle kunna bli ett centrum för tillämpad artificiell intelligens. Vi skulle kunna göra mycket mer för att bidra på den fronten”, säger Ulf Kristersson.

Ett annat fokus i Moderaternas plan är digitaliseringen av vården.

”Sveriges demokratiska förutsättningar genomgår ett skifte där andelen av befolkningen i arbetsför ålder krymper. Vi tror varken på att höja skatterna eller att tumma på kvalitén och då behöver vi hitta tekniska lösningar”, säger Jessica Rosencrantz.

Jessica Rosencrantz presenterar Moderaternas förslag till hur Sverige ska digitaliseras

1. Politisk styrning

"De här frågorna kräver en central politisk funktion inom regeringskansliet med ansvar för att samman digitaliseringsarbetet".

2. Öppna data

"Ge alla myndigheter i uppdrag att strategiskt arbeta för att öka utbudet av och tillgängligheten till öppna data. Moderaterna satsar 130 miljoner kronor på att frigöra data från Lantmäteriet".

3. Nationell digital plattform

"Vi behöver en digital plattform för säker kommunikation där medborgare och företag kan koppla upp sig mot en gemensam portal".

4. Digitala verktyg i vården

"Möjligheterna att få en mer patientsäker vård är större om vi digitaliserar vården. Det behövs en generell översikt av dagens lagstiftning inom hälso- och sjukvården".

5. Trepartssamtal för omställning

"Återuppta trepartssamtal mellan staten och arbetsmarknaden i syfte att hitta en modell för kompetensutveckling".

6. Forskningsinstitut för AI

"Att tro att vi kan vinna över Kina eller USA i utveckling av AI är inte rimligt, däremot kan vi bli ledande i samordning och tillämpning av tekniken".

7. Infrastruktur för 5G

"Allt kommer att vara uppkopplat i framtiden och nu har Europa chansen att bli ledande att utveckla en digital infrastruktur för 5G".

Läs mer: Trög start för regeringens personaloptioner – utreds av Skatteverket 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies