Annons

Här är riskkapitalbolagen som satsar mest på kvinnor

De statliga bolagen är bäst på att investera i bolag grundade av kvinnor visar Di Digitals granskning.
De statliga bolagen är bäst på att investera i bolag grundade av kvinnor visar Di Digitals granskning.
Bara en av tio investeringar i techbolag går till kvinnliga grundare, visar Di Digitals granskning. Men några investerare är bra på att hitta kvinnor att satsa på.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringarna i tech- och internetbolag har slagit rekord i år och väntas öka till 15 miljarder kronor i slutet av året, enligt databasen Nordic Tech List. Men bara 4 procent av de 377 investeringarna går till bolag grundade av kvinnor och 14 procent till bolag där det finns både manliga och kvinnliga medgrundare, visar Di Digitals granskning.

Innovationsmyndigheten Vinnova (NTL) och privata Springfield Project (NTL) är bäst på att hitta kvinnliga grundare.

Av Vinnovas investeringar gick 60 procent och av Springfield Projects investeringar 50 procent till bolag där det finns åtminstone en kvinna bland medgrundarna. 

”Vår huvudstrategi är att investera i de bästa bolagen och vi har inte gjort några aktiva val om att investera i bolag just för att de har kvinnliga grundare. Däremot drivs vi av en hög medvetenhet om att mixen av teammedlemmar gör att bolagen presterar bättre och där är könsfördelningen en aspekt som vi väger in”, säger Johannes Hobohm (NTL), partner på Springfield Project till Di Digital. 

Sprinfield Project grundades av Anna Settman och Anders Lindqvist 2014. 

”Vår huvudstrategi är att investera i de bästa bolagen och vi har inte gjort några aktiva val om att investera i bolag just för att de har kvinnliga grundare.”

De statliga riskkapitalbolagen för statistik över de sökandes kön och pengarna fördelas proportionerligt till manliga och kvinnliga sökanden, säger Marie Wall (NTL), startup-ansvarig på Näringsdepartementet.

Statliga Almi Invest (NTL) har i 69 procent av fallen investerat i bolag som grundats av män.

Läs mer: Underkända: Techbolagen klarar inte kvoteringsförslaget

Den av staten grundade stiftelsen Industrifonden har inte en enda kvinnlig medgrundare i de bolagen som de investerat i. Det har inte heller privata EQT Ventures (NTL) och GP Bullhound (NTL).

EQT Ventures, som startades i år, säger att de hoppas investera i många techbolag grundade av kvinnor i framtiden.

Riskkapitalbolaget Northzone (NTL), som nyligen stängde en fond på över 3 miljarder kronor, har gått från noll kvinnor i fjol till att ha ett bolag med kvinnliga medgrundare bland sina 6 investeringar i år.

”Vi har definitivt som tema att hitta fler kvinnor. Vi är medvetna om att män ofta väljer män, och två av våra tre investeringsproffs i Stockholm är kvinnor”, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone. 

Läs mer: Här är kvinnorna som formar tech-Sveriges framtid

När Di Digital intervjuade Pär-Jörgen Pärson i fjol sade han att Northzone skulle jobba med sina egna fördomar. I dag säger han också att det inte funnits många kvinnliga grundare att välja mellan, men att situationen har förbättrats.

”Vi träffar ganska många kvinnliga entreprenörer nu. Sedan tar det ju tid innan man hittar rätt i alla avseenden.”

Riskkapitalbolaget Moor (NTL) har i år investerat i två bolag med kvinnliga medgrundare och tre med bara män.

”Eftersom vi ser oproportionerligt få kvinnliga grundarteam tar vi i princip alltid ett första möte med kvinnliga grundare”, säger Kerstin Cooley (NTL), partner och vd på Moor.

Moor har två kvinnliga partners, och Kerstin Cooley tror att det gör det lättare att attrahera kvinnliga grundare.

Läs mer: 9 av 10 techinvesteratingar går till män

Läs mer: Kommentar: Bolagen finns – nu gäller det att hitta dem

Foto:

”De kvinnliga grundarna finns därute. Nu gäller det bara att hitta dem”, skriver Di Digitals Mimi Billing i sin kommentar.

Läs mer: Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man
Foto:

93 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visade Di Digitals granskning 2015.

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer