Hoppa till innehållet

Här är superänglarnas första investeringar

Några av Nordens mest framgångsrika bolagsgrundare har startat nätverket Nordic Makers. Nu kan Di Digital avslöja deras första investeringar. 

Fyra av Nordic Makers grundare. Från vänster Alexander Aghassipour, Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och David Helgason.
Fyra av Nordic Makers grundare. Från vänster Alexander Aghassipour, Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och David Helgason.

I september avslöjade Di Digital att ett nytt ängelnätverk skapats i Norden. Bland grundarna finns Online Pizza-grundaren Erik Byrenius (NTL) och TAT-grundaren Hampus Jakobsson (NTL). De totalt tio bolagsgrundare som ingår i Nordic Makers har tillsammans skapat fyra miljardbolag (i dollar räknat) och gjort en bra bit över 100 ängelinvesteringar.

Men den som arbetar mest med nätverket är faktiskt en helt annan person: Benjamin Ratz (NTL). Han har tidigare arbetet för den israeliska riskkapitalfirman Lool Ventures och är nu den som håller koll på Nordic Makers verksamhet och har kontakt med entreprenörer.

”Vårt mål är att göra såddinvesteringar i nordiska bolag som vi sedan kan guida till att ta in en större investering från någon av världens främsta investerare”, säger Benjamin Ratz.

Benjamin Ratz håller koll på nordiska startups åt Nordic Makers.

Tack vare den kunskap och de kontakter som Nordic Makers medlemmar byggt upp under sin tid som grundare och investerare tror de sig veta vad som gäller för att få ett nystartat bolag att bli aktuellt för de verkligt stora riskkapitalfonderna.

”Vi vet vad nästa investerare kommer att titta efter. Där vill vi vara en partner och ta bolagen dit”, säger Benjamin Ratz.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Hampus Jakobsson

Planen är att göra en eller två investeringar i månaden i nordiska bolag framöver. Nordic Makers investerar runt ett par miljoner kronor när de går in i ett bolag.

”Men det kan vara större rundor. Vi investerar gärna tillsammans med andra”, säger Benjamin Ratz. 

Hittills har de investerat i fyra bolag: 

  • Malmöbolaget Minut som tillverkar en uppkopplad sensor för hemmet.
  • Danska Peergrade som utvecklat en mjukvara för lärare som vill testa sina elever.
  • Corti Labs, ett danskt bolag som också har kontor i Silicon Valley, som arbetar med ett artificiellt intelligent beslutstöd.
  • Stockholmsbolaget App Action som tagit fram ett analysverktyg för Instagram.

Att det blivit två svenska och två danska investeringar kan ha att göra med att Nordic Makers, namnet till trots, främst är en sammanslutning av svenskar och danskar än så länge.

”Ja, vi saknar en del geografisk spridning. Sen är det 10 män också så det är en homogen grupp och vi är väl medvetna om den problematiken. Samtidigt är det personer med internationell erfarenhet så gruppen är inte fullt så homogen som den ser ut”, säger Benjamin Ratz.

Läs mer: Sveriges 52 mäkrtigaste tech-investerare: Erik Byrenius

Benjamin Ratz ser som sin roll att få Nordic Makers att lyfta blicken utanför Norden. 

”Om vi tror på att världen är ganska platt och investeraren i London kommer att leta investeringar globalt, hur ska vi då med en tiondel så stor marknad kunna konkurrera med tyskarna? Jag tror en nyckel är att internationalisera mycket snabbare”, säger han. 

Finns det något typiskt för nordiska bolag?

”När man tittar på kulturella kartor så kan Sverige ha mer gemensamt med Japan än med våra grannländer. Men det finns en nordisk bolagsbyggarstil. Vi gillar platta organisationer med mycket produkt- och designfokus. Det kan vi nog se som typiskt för Norden”. 

Se alla Nordic Makers grundare på Nordictechlist.com

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera