Annons

Här är superänglarnas första investeringar

Fyra av Nordic Makers grundare. Från vänster Alexander Aghassipour, Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och David Helgason.
Fyra av Nordic Makers grundare. Från vänster Alexander Aghassipour, Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och David Helgason.
Några av Nordens mest framgångsrika bolagsgrundare har startat nätverket Nordic Makers. Nu kan Di Digital avslöja deras första investeringar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I september avslöjade Di Digital att ett nytt ängelnätverk skapats i Norden. Bland grundarna finns Online Pizza-grundaren Erik Byrenius (NTL) och TAT-grundaren Hampus Jakobsson (NTL). De totalt tio bolagsgrundare som ingår i Nordic Makers har tillsammans skapat fyra miljardbolag (i dollar räknat) och gjort en bra bit över 100 ängelinvesteringar.

Men den som arbetar mest med nätverket är faktiskt en helt annan person: Benjamin Ratz (NTL). Han har tidigare arbetet för den israeliska riskkapitalfirman Lool Ventures och är nu den som håller koll på Nordic Makers verksamhet och har kontakt med entreprenörer.

”Vårt mål är att göra såddinvesteringar i nordiska bolag som vi sedan kan guida till att ta in en större investering från någon av världens främsta investerare”, säger Benjamin Ratz.

Benjamin Ratz håller koll på nordiska startups åt Nordic Makers.

Tack vare den kunskap och de kontakter som Nordic Makers medlemmar byggt upp under sin tid som grundare och investerare tror de sig veta vad som gäller för att få ett nystartat bolag att bli aktuellt för de verkligt stora riskkapitalfonderna.

”Vi vet vad nästa investerare kommer att titta efter. Där vill vi vara en partner och ta bolagen dit”, säger Benjamin Ratz.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Hampus Jakobsson

Planen är att göra en eller två investeringar i månaden i nordiska bolag framöver. Nordic Makers investerar runt ett par miljoner kronor när de går in i ett bolag.

”Men det kan vara större rundor. Vi investerar gärna tillsammans med andra”, säger Benjamin Ratz. 

Hittills har de investerat i fyra bolag: 

  • Malmöbolaget Minut som tillverkar en uppkopplad sensor för hemmet.
  • Danska Peergrade som utvecklat en mjukvara för lärare som vill testa sina elever.
  • Corti Labs, ett danskt bolag som också har kontor i Silicon Valley, som arbetar med ett artificiellt intelligent beslutstöd.
  • Stockholmsbolaget App Action som tagit fram ett analysverktyg för Instagram.

Att det blivit två svenska och två danska investeringar kan ha att göra med att Nordic Makers, namnet till trots, främst är en sammanslutning av svenskar och danskar än så länge.

”Ja, vi saknar en del geografisk spridning. Sen är det 10 män också så det är en homogen grupp och vi är väl medvetna om den problematiken. Samtidigt är det personer med internationell erfarenhet så gruppen är inte fullt så homogen som den ser ut”, säger Benjamin Ratz.

Läs mer: Sveriges 52 mäkrtigaste tech-investerare: Erik Byrenius

Benjamin Ratz ser som sin roll att få Nordic Makers att lyfta blicken utanför Norden. 

”Om vi tror på att världen är ganska platt och investeraren i London kommer att leta investeringar globalt, hur ska vi då med en tiondel så stor marknad kunna konkurrera med tyskarna? Jag tror en nyckel är att internationalisera mycket snabbare”, säger han. 

Finns det något typiskt för nordiska bolag?

”När man tittar på kulturella kartor så kan Sverige ha mer gemensamt med Japan än med våra grannländer. Men det finns en nordisk bolagsbyggarstil. Vi gillar platta organisationer med mycket produkt- och designfokus. Det kan vi nog se som typiskt för Norden”. 

Se alla Nordic Makers grundare på Nordictechlist.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer