Hoppa till innehållet

Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups

Uppkopplade klockor och appar som håller koll på din elförbrukning är hetast på IoT-himlen. I alla fall om man ska tro riskkapitalet – som investerat i över 30 svenska bolag inom sektorn under det senaste året.

Animas uppkopplade klocka Kronaby och Wattys sensor som mäter elförbrukningen i hemmet.
Animas uppkopplade klocka Kronaby och Wattys sensor som mäter elförbrukningen i hemmet.Foto: Jack Mikrut och Amanda Lindgren.

Hittills har det gjorts fyra investeringar i svenska IoT-­bolag i år. Under 2017 skedde 28 affärer inom sektorn. Det visar en genomgång av Di Digitals databas Nordic Tech List. Här är några av de mest omtalade bolagen som har lockat kapital.

Läs mer: Kapitaltorka hot mot svensk IoT: "Har bränt sig på hårdvara" 

Allra mest välkapitaliserade är Skåne-bolaget Anima, som tagit in nästan 200 miljoner kronor från det kinesiska konglomeratet Goertek. Under 2017 lanserades deras första uppkopplade armbandsur på marknaden under varumärket Kronaby.

Flera svenska IoT-bolag har samtidigt valt att fokusera på elpriser och energiförbrukning i hemmet. Startupsen Watty, Tibber, Plejd och Greenely har tillsammans tagit in 100 miljoner kronor i riskkapital under de senaste åren.

Det finns också flera svenska industriella IoT-bolag som rönt framgångar på marknaden. Batteribolaget Incell har bland annat backats av finansmannen Harald Mix medan fordonsbolaget Springworks fått in Telia som storägare.

Här är Sveriges tio hetaste IoT-bolag:

Animas medgrundare Pål Borge.
Animas medgrundare Pål Borge.Foto: Jack Mikrut

1. Anima (NTL)

Gör: Tillverkar den uppkopplade klockan Kronaby, som bland annat kan fungera som en fjärrkontroll till mobiltelefonens kamera eller för att spara den geografiska positionen som användaren befinner sig på.

Grundades: 2015.

Huvudkontor: Malmö.

Omsättning 2016: 3,8 Mkr.

Resultat 2016: -105 Mkr.

Finansiering: Har tagit in drygt 200 Mkr från den kinesiska elektronikkoncernen Goertek. 

Finansmannen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, har investerat privat i Incell.
Finansmannen Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, har investerat privat i Incell.Foto: Hampus Andersson

2. Incell (NTL)

Gör: Arbetar med att ta fram batterier med internetuppkoppling för telemaster runt om i världen. Därigenom får telekombolagen kontinuerligt information om mastens status.

Grundades: 2015.

Huvudkontor: Kista, Stockholm.

Omsättning 2016: 6,3 Mkr.

Resultat 2016: -18,9 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 64 Mkr från finansmannen och riskkapitalbolaget Altors grundare Harald Mix.

Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.
Modcams grundare Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu samt Marcus Leyman i mitten.Foto: Amanda Lindgren

3. Modcam (NTL)

Gör: Utvecklar ett smart system för bildanalys som kan användas för att till exempel analysera vilka vägar kunder tar i en butik, om kunden är en man eller en kvinna och hur gammal personen är.

Grundades: 2013.

Huvudkontor: Malmö.

Omsättning: 0,05 Mkr.

Resultat: -12,7 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 32 Mkr från storbolaget Bosch, Northvoltgrundaren Peter Carlsson och riskkapitalbolagen Soläng Invest och Spintop Ventures.

Hjalmar Nilsonne, grundare av energistartupen Watty.
Hjalmar Nilsonne, grundare av energistartupen Watty.Foto: Amanda Lindgren

4. Watty (NTL)

Gör: Har utvecklat en sensor som mäter hur mycket elektricitet varje pryl använder i hemmet. En applikation ger sedan hushållen rekommendationer över hur man ska få ned elpriset.

Grundades: 2013.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 0,2 Mkr.

Resultat 2016: –5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in drygt 40 Mkr från bland andra riskkapitalbolaget EQT Ventures, affärsängeln Mattias Miksche och Spotifys produktchef Gustav Söderström.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har gått in som ägare Tibber, vars smarta termostat hjälper hushållen att sänka sina elkostnader.
Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har gått in som ägare Tibber, vars smarta termostat hjälper hushållen att sänka sina elkostnader.Foto: Jesper Frisk

5. Tibber (NTL)

Gör: Det svensk-norska bolaget har utvecklat en tjänst som hjälper användare att minska elförbrukningen i hemmet genom en app och en smart termostat.

Grundades: 2016.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 0 kr.

Resultat 2016: 0 kr.

Finansiering: Har tagit in cirka 33 Mkr från bland annat riskkapitalbolaget Wellstreet och hotellmagnaten Petter Stordalen.

6. Springworks (NTL)

Gör: Har skapat en mjukvaruplattform för uppkopplade bilar, som samlar in data från fordonet. Tanken är till exempel att bilen automatiskt kan larma polis om någon försöker bryta sig in, eller informera om hastighetsbegränsningar under körning.

Grundades: 2012.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 10,4 Mkr.

Resultat 2016: -5,5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in 64 Mkr från bland annat Telia, som också använder bolagets tjänst i sitt kunderbjudande.

7. Plejd (NTL)

Gör: Utvecklar produkter för smart belysning, där en dimmer kan styras trådlöst från mobiltelefonen genom blåtandsteknik. Är numera börsnoterat.

Grundades: 2009.

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning 2017: 30,2 Mkr.

Resultat 2017: 1 Mkr.

Finansiering: Har tagit in 13 Mkr från bland annat statliga Almi Invest.

8. Crosser Technologies (NTL)

Gör: Utvecklar en mjukvara som effektiviserar hur uppkopplade enheter hanterar data. Produkten analyserar strömmande data i realtid, vilket skapar ett snabbare IoT-flöde.

Grundades: 2016. 

Huvudkontor: Sundsvall.

Omsättning 2017: 0,5 Mkr.

Resultat 2017: 0,04 Mkr.

Finansiering: Har tagit in knappt 14 Mkr från riskkapitalbolaget Spintop Ventures samt statliga Almi Invest och Norrlandsfonden.

Christoffer Kjernald (infälld), Erik Godtman Kling & Viktor Börjesson – grundare av Revibe Energy.
Christoffer Kjernald (infälld), Erik Godtman Kling & Viktor Börjesson – grundare av Revibe Energy.Foto: Anna Sigvardsson, Venture Cap

9. Revibe Energy (NTL)

Gör: Bolagets system fångar upp de vibrationer som finns i industriella miljöer och ­omvandlar dem till elektricitet. På detta sätt slipper man kablar och batterier.

Grundades: 2014.

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning 2016: 0,5 Mkr.

Resultat 2016: -2 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 14 Mkr från bland annat försvarsjätten Saab och statliga Almi Invest.

10. Greenely (NTL)

Gör: Har utvecklat en mobilapp som mäter användarnas elförbrukning genom att analysera den data som lagras i de smarta elmätarna som finns i många hem.

Grundades: 2014.

Huvudkontor: Stockholm.

Omsättning 2016: 1 Mkr.

Resultat 2016: -1,5 Mkr.

Finansiering: Har tagit in cirka 11 Mkr från bland andra Peter Alvarsson som är teknikchef på Doktor.se.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och grundarna i den nordiska techsektorn.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera