Hoppa till innehållet

Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017

Spelentreprenörerna fortsätter att dominera Di Digitals lista över Sveriges techmiljardärer. Ny för i år är Lars Wingefors, vd och grundare på THQ Nordic, som nu är rikare än både Klarna-grundarna och Avito-grundarna.

Miljardärer på spel: Lars Wingefors, vd och grundare THQ Nordic, Fredrik Wester, vd och storägare på Paradox och King-grundaren Sebastian Knutsson.
Miljardärer på spel: Lars Wingefors, vd och grundare THQ Nordic, Fredrik Wester, vd och storägare på Paradox och King-grundaren Sebastian Knutsson.

Listan har skakats om när Di Digital för andra året i rad går igenom miljardärerna inom tekniksektorn.

Ny för i år är Lars Wingefors som blivit miljardär många gånger om på sitt spelbolag THQ Nordic. Bolaget noterades i november till teckningskursen 20 kronor och handlas i dag till cirka 75 kronor per aktie. Det innebär att THQ Nordic är Sveriges näst största spelutvecklare på börsen, med ett marknadsvärde på cirka 5,4 miljarder kronor. Lars Wingefors är i dag god för 2,8 miljarder kronor i aktier. Han går därmed rakt in på plats 9 och viner därmed förbi både Klarnas och Avitos grundare.

Foto:
Ljuv musik. Lars Wingefors ringer i börsklockan vid noteringen ab THQ Nordic. 

Direkt efter honom, kvar på plats 10, är Fredrik Wester, vd för Sveriges största börsnoterade spelutvecklare Paradox Interactive. Det senaste året har hans tredjedel av bolaget stigit i värde från 2,2 till 2,5 miljarder kronor. 

En annan nykomling på listan är Leif Kristensson, en 83-årig Stenungsundsbo som en gång började sin karriär som svetsare. I år kammade han hem drygt 520 miljoner kronor på försäljningen av Göteborgsbolaget Icomera, som utvecklar wifi-lösningar till tåg och bussar. Affären skickar honom över miljardgränsen.

En person som lämnar listan är Fingerprint Cards storägare och före detta vd Johan Carlström. Detta till följd av den branta nedgången i bolagets aktiekurs.  

Ohotad etta är fortfarande Markus ”Notch” Persson, det 38-åriga spelgeniet bakom Minecraft och medgrundare till dess ägarbolag Mojang, som såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014. Hans totala förmögenhet, som även bygger på Minecrafts enorma uttdelningar under åren, uppskattas ligga kring 17 miljarder kronor. Foto:
King-grundarna och Markus ”Notch” Persson hyllas på Arlanda.

Direkt under honom har listan dock möblerats om en del. Det är Spotifys två grundare, Daniel Ek och Martin Lorentzon, som seglat förbi Skypegrundaren Niklas Zennström för att knipa plats 2 och 3 på listan. Musikjätten spås noteras i New York de närmaste året till ett börsvärde på 105 miljarder kronor. Om uppgifterna stämmer, och noteringen blir av, bör de vara goda för cirka 12 miljarder kronor var. 

Precis som i fjol fortsätter spelbranschen att ha en framskjuten roll på listan. Av de 28 miljardärerna har nio blivit förmögna på dataspelsutveckling, medan sex har byggt sina förmögenheter inom online-betting, såsom vadslagning, poker och casinoverksamhet.

Många av listans miljardärer investerar i startupsektorn. Paradox vd och storägare Fredrik Wester har exempelvis köpt in sig i det databasdrivna musikbolaget Epidemic Sound samt hörlur- och högtalarbolaget Zound Industries (NTL) genom sitt riskkapitalbolag Kichi Invest (NTL). Samma sak gäller miljardärerna bakom King, med mobilsuccén Candy Crush Saga, som investerar via fonden Sweet Capital (NTL). 


Läs mer: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startupsFoto: Jesper Frisk.
King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och Klarna-grundaren Niklas Adalberth går tillsammans in med 270 miljoner kronor i Norrskens nya fond. Foto: Jesper Frisk.


Skypegrundaren Niklas Zennström är listans tyngsta investerare. Hans Londonbaserade riskkapitalbolag Atomico har nu elva år på nacken och är i dag en av Europas viktigaste finansiärer inom techsektorn, med 6,5 miljarder kronor i sin senaste fond.

Läs mer: Atomico stänger rekordfond – en av Europas största

Bland Atomicos svenska investeringar kan nämnas bilddatatjänsten Mapillary, telefonboksappen Truecaller och betalbolaget Klarna.

Niklas Zennström investerar även privat, bland annat det lilla börsbolaget Clean Motion, med den eldrivna trehjulingen Zbee, och Orbital Systems, som utvecklat en dusch som återvinner merparten av vattnet som används.

En annan tydlig trend på listan är att allt fler miljardärer invester i välgörande ändamål. Det senaste exemplet är Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation som tagit in 300 miljoner kronor för investeringar i nystartade techbolag som bygger lösningar på befintliga samhällsproblem.

Bland fondens främsta investerare kan nämnas Niklas Adalberth själv, samt King-grundaren Sebastian Knutsson, nummer åtta på listan, och Mojang-grundaren Carl Manneh, nummer 19 på listan.

”Det här kändes helt rätt. Det här är det häftigaste som händer just nu och då vill jag engagera mig i det”, sa Carl Manneh till Di Digital tidigare i år.

Även Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, nummer 22 och 23 på listan, fortsätter att investera stora summor pengar i välgörande techbolag.

”Vi letar och investerar aktivt i bolag som tar socialt och globalt ansvar. Några exempel är Just Arrived, Karma, Matsmart, Whywast, Blankspot och Welcome”, säger Jonas Nordlander.

Även Henrik Persson Ekdahl, nummer 24 på listan, vill göra gott. Hans riskkapitalbolag Optimizer Invest startarde nyligen stiftelsen Optimizer Foundation, som ska satsa på allt ifrån välgörenhetsprojekt i Indien till startupbolag i afrikanska länder.

Läs mer: De leder Optimizer-miljardärernas nya stiftelse

Även detta år saknas kvinnor helt på listan över Sveriges techmiljardärer. Flera kvinnliga namn dyker dock upp i Di Digitals uppföljare om framtidens techmiljarder som vi går ut med inom en vecka.


Foto:
Foto:
1. Markus ”Notch” Persson, 38 år (plats i fjol: 1)

Skapare av succéspelet Minecraft och medgrundare till dess ägarbolag Mojang, som såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014. Har han pengarna i kronor bör hans förmögenhet i form av utdelningar och försäljningsintäkter uppgå till cirka 17 miljarder kronor.

God för: 17 miljarder kronor

Foto: Michael Loccisano.
2. Daniel Ek, 34 år (3)

Medgrundare och vd på musikjätten Spotify, som spås noteras i New York till ett börsvärde på 105 miljarder kronor. Äger cirka 11 procent av bolaget. 

12 miljarder kronor

Foto: Sammy Steen
3. Martin Lorentzon, 48 år (4)

Medgrundare, Spotify

12 miljarder kronor

Foto: Jesper Frisk.
4. Niklas Zennström, 51 år (2)

En av grundarna bakom fildelningssajten Kazaa och internettelefonibolaget Skype som såldes till Ebay för 2,6 miljarder dollar 2005. (Skype ägs numera av Microsoft.)

Grundare bakom riskkapitalbolaget Atomico med investeringar som Klarna, Truecaller och Jawbone. 

10,5 miljarder kronor

Foto:
5. Jakob Porsér, 39 år (5)

Medgrundare, Mojang med spelet Minecraft (till vänster i bild).

4 miljarder kronor

Foto: TT
6. Dan Olofsson, 66 år (6)

Grundare av och storägare i Sigma, Thanda, Infotech, med flera.

4 miljarder kronor

7. Christer Brandberg, 75 år (7)

Finansman och aktieägare i webbkamerabolaget Axis sedan 1989. Fick över 3,5 miljarder kronor från Canons köp av Axis.

4 miljarder kronor

Foto:
8. Sebastian Knutsson, 48 år (8)

Grundare och kreativ chef på speljätten King som såldes till Activision Blizzard för drygt 50 miljarder kronor i november 2015.

2,9 miljarder kronor

Foto:
Flitig DI-läsare. För drygt tre år sedan tog Lars Wingefors över finansmannen Erik Pensers samling av gamla upplagor av Dagens Industri.

9. Lars Wingefors, 40 år (Ny)

Grundare, vd och huvudägare, spelbolaget THQ Nordic som noterades i november i fjol till en teckningskurs på 20 kronor per aktie. I dag handlas bolaget till cirka 75 kronor per aktie, eller ett börsvärde på 5,5 miljarder kronor. Lars Wingefors äger hälften av THQ Nordic och har aktier i börsbolag som Storytel och Inission.

2,8 miljarder kronor 

Läs mer: Pangdag för börsens största spelutvecklare

Foto: Jack Mikrut
10. Fredrik Wester, 43 år (10)

Vd och största ägare på spelbolaget Paradox, vars börsvärde klättrat till 7,4 miljarder kronor. 

2,5 miljarder kronor

11. Martin Gren, 55 år (9)

Var storägare i Axis, som idag har har Canon som huvudägare.

2,4 miljarder kronor 

12. Michael Knutsson, 56 år (11)

En av investerarna bakom Betsson, Net Ent och Catena Media.

2,2 miljarder kronor

13. Per Hamberg, 74 år (12)

En av investerarna bakom Betsson, Net Ent och Cherry

2 miljarder kronor  

Foto: Jesper Frisk
14. Sebastian Siemiatkowski, 35 år (14)

Grundare och vd bakom betalbolaget Klarna som värderas till cirka 20 miljarder kronor. 

2 miljarder kronor

15. Victor Jacobsson, 35 år (15)

Grundare, Klarna

2 miljarder kronor

Foto: Jesper Frisk.
16. Niklas Adalberth, 35 år (16)

Grundare, Klarna

2 miljarder kronor

Foto:
17. Jens Von Bahr, 46 år (24)

Grundare och vd, Evolution Gaming

1,8 miljarder kronor

18. Fredrik Österberg, 46 år (25)

Grundare och strategichef, Evolution Gaming

1,8 miljarder kronor

Foto:
19. Carl Manneh, 40 år (17)

Grundare, f.d. vd Mojang (till vänster i bild)

1,7 miljarder kronor

Foto: Jesper Frisk
20. Anders Ström, 46 år (18)

Grundare och storägare i Unibet. Investerar i startupbolag via bolaget Veralda Investment.

1,4 miljarder kronor

21. Lars Markgren, 54 år (19)

Medgrundare, King.

1,4 miljarder kronor

22. Filip Engelbert, 47 år (20)

Grundare av den ryska Blocketkopian Avito som värderas till närmare 23 miljarder kronor. Investerar i startupbolag ihop med Jonas Norlander.

1,3 miljarder kronor
Foto: Joey Abrait
Filip Engelbert och Jonas Nordlander.

23. Jonas Nordlander, 44 år (21)

Grundare, Avito 

1,3 miljarder kronor


24. Henrik Persson Ekdahl, 37 år (27)
Foto:

Henrik Persson Ekdahl, Mikael Riese Harstad och André Lavold, partners på Optimizer Invest.

Medgrundare Catena Media, Bestpoker och Parktrade Europe. Investerare och före detta vd för Betsafe, före detta vd för Betsson. Partner på Optimizer Invest med bas på Malta.

Främsta tillgångar idag är hans andelar i Optimizer Invest som uppges ha tillgångar värda cirka två miljarder bara i GIG (Gaming Innovation Group) samt Catena Media. Optimizer Invest har även ett 20-tal bolag i portföljen.

1,2 miljarder kronor

Foto: Jesper Frisk
25 Staffan Persson, 61 år (26)

Har investerat i it-bolag sedan 80-talet och blivit förmögen på bolag som Neonet och Unibet. Hans noterade innehav värderas idag till drygt 1,1 miljarder kronor. Investerar även i onoterade startupbolag.

1,1 miljarder kronor

26. Patrik Stymne, 51 år (22)

Medgrundare, King.

1,1 miljarder kronor

27. Thomas Hartwig, 42 år (23)

Medgrundare på King.

1 miljard kronor

28. Leif Kristensson, 83 år (ny)

Stenungsundsbo som en gång började sin karriär som svetsare. Kammade hem drygt 520 miljoner kronor på försäljningen av Göteborgsbolaget Icomera, som utvecklar wifi-lösningar till tåg och bussar, till den franska Engie-koncernen för 119 miljoner euro i maj.

Försäljningen skickar Leif Kristenssons över miljardgränsen. Före storaffären hade hans riskkapitalbolag K-Svets Ventures innehav tillsammans värda 726 miljoner kronor.

Leif Kristensson grundade bolaget K-Svets på 1960-talet och började sedan använda vinsten därifrån för att investera i andra företag. Han köpte in sig i Icomera kring millennieskiftet. Di Digital har inte lyckats uppskatta hans totala förmögenhet. 

Över en miljard kronor

Källor: Skatteverket, årsredovisningar, Nasdaq Stockholms aktielistor, Holdings.se, Veckans Affärer, Celebritynetworth.com, anonyma källor och vissa förstahandsuppgifter från personer på listan.


Läs Mimi Billings analys: ”Så blir du snuskigt rik på den snabbväxande techscenen

 Foto: Montage: Eric Bergh
Mimi Billing är reporter på Di Digital. Foto: Montage: Eric Bergh


Läs mer: Han toppar listan över morgondagens miljardärerFoto: Holger Talinski
Delivery Heros grundare Niklas Östberg utanför huvudkontoret i Berlin. Foto: Holger Talinski


 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera