Annons

Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018

Medsols från över vänstra hörnet: Felix Hagnö, Cristina Stenbeck, Niklas Östberg, Magnus Nilsson, Martin Lorentzon, Jacob de Geer, Niklas Adalberth, Daniel Ek.
Medsols från över vänstra hörnet: Felix Hagnö, Cristina Stenbeck, Niklas Östberg, Magnus Nilsson, Martin Lorentzon, Jacob de Geer, Niklas Adalberth, Daniel Ek. Foto: Di/Bloomberg/TT
Flera stora affärer har präglat den svenska techsektorn under 2018. Den tredje upplagan av Di Digitals miljardärslista rymmer 13 nya namn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den största enskilda händelsen under året är börsnoteringen av Spotify, vars ena grundare och största ägare Martin Lorentzon kniper förstaplatsen. Efter honom kommer kollegan Daniel Ek. Tillsammans äger Spotify-grundarna aktier värda nära 60 miljarder kronor.

Men det är inte bara de största ägarna som blir miljardärer på Spotify. Programmeringsesset Ludvig Strigeus, den tidiga investeraren Felix Hagnö och hans far Bengt Hagnö, som också gick in i bolaget tidigt, kvalar in som techmiljardärer.

Ett ytterligare mognadstecken i internetsektorn är försäljningen av Izettle till Paypal för drygt 19 miljarder kronor. Affären satte stopp för Izettles planerade börsnotering i Stockholm och berikade grundarparet Jacob De Geer och Magnus Nilsson. Storägaren Håkan Roos, som även sitter på ett flertal andra techinnehav, kammade hem närmare 700 Mkr.

Läs mer: Han blir stormrik på Izettle: ”Hade hellre sett en notering” 

Nya på listan är också Yu Wang och Sophia Pan, som blir miljardärer när deras innehav i den kinesiska dejtingappen Tantan räknas ihop. Tantan såldes tidigare i år för motsvarande 6 miljarder kronor.

Spelbolagen THQ Nordic och Paradox Interactives framsteg på börsen det senaste året skickar upp ett antal storägare på listan. Däribland finns Paradox avgående vd Fredrik Wester och hans dito på THQ Nordic, Lars Wingefors. Erik Stenberg, finanschef på THQ Nordic, är ny på listan.

Kommentar: ”Miljardärslistan – en herrklubb i minst tio år till” 

Bland de som sjunker på listan finns Klarna-grundaren Niklas Adalberth, som skänkt 800 miljoner kronor av sin förmögenhet till den välgörande techstiftelsen Norrsken.

Nedan följer 41 personer som blivit miljardärer på innehav i den svenska techsektorn, med fjolårets placering inom parentes.

1. Martin Lorentzon, 49 år (⬆️)

Martin Lorentzon, som stod för merparten av Spotifys startkapital mellan 2006 och 2008, är i dag streamingtjänstens enskilt största ägare med drygt 12 procent av aktierna. Sedan börsnoteringen i april har aktien stigit med 38 procent räknat från referenspriset.

God för: 35 miljarder kronor

2. Daniel Ek, 35 år (➡️)

Spotifys vd är näst största ägare i bolaget och röstar dessutom för kinesiska Tencents räkning. Under årens lopp har Daniel Ek sålt fler aktier än sin medgrundare Martin Lorentzon.

25 miljarder kronor

3. Markus ”Notch” Persson, 39 år (⬇️)

Skapare av succéspelet Minecraft och medgrundare till dess ägarbolag Mojang, som såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014. Sedan dess har förmögenheten växt ytterligare i form av utdelningar och försäljningsintäkter.

18 miljarder kronor

4. Niklas Zennström, 52 år (➡️)

En av grundarna bakom Skype som såldes till Ebay för 31 miljarder kronor 2005 (men numera ägs av Microsoft). I dag driver Niklas Zennström det Londonbaserade riskkapitalbolaget Atomico, en av Europas viktigaste finansiärer inom techsektorn.

11 miljarder kronor

5. Fredrik Wester, 44 år (⬆️)

Avgående vd och största ägare på spelbolaget Paradox Interactive vars börsvärde klättrat till nära 23 miljarder kronor senaste åren. Fredrik Wester äger ungefär en tredjedel av aktierna och har även tagit del av utdelningar under de senaste åren, men arbetat utan lön.

7,6 miljarder kronor

6. Lars Wingefors, 41 år (⬆️)

Flitig DI-läsare. För drygt tre år sedan tog Lars Wingefors över finansmannen Erik Pensers samling av gamla upplagor av Dagens Industri.
Flitig DI-läsare. För drygt tre år sedan tog Lars Wingefors över finansmannen Erik Pensers samling av gamla upplagor av Dagens Industri.

Kammade hem knappt 150 Mkr redan före börsnoteringen av hans THQ Nordic 2016. Sedan dess har spelutvecklaren rusat på börsen, med en värdering på knappt 18 miljarder kronor, och grundaren Lars Wingefors är den enskilt största ägaren med knappt hälften av aktierna.

7,4 miljarder kronor

7. Felix Hagnö, 45 år (NY)

Mannen som en gång grundade Tradedoubler ihop med Martin Lorentzon fick sju år senare möjligheten att investera i en oprövad streamingtjänst. Bolaget hette Spotify och Felix Hagnö investerade 10 miljoner kronor. Den aktieposten hade han vid musikjättens börsnotering i New York inte rört.

7,2 miljarder kronor

8. Jakob Porsér, 40 år (⬇️)

En av utvecklarna bakom spelet Minecraft som såldes till Microsoft 2014. Har lagt en hel del pengar på att sponsra sitt favoritlag Luleå Hockey under de senaste åren. Genom investeringsbolaget AGOF (A group of friends), som han driver tillsammans med bland andra Carl Manneh, investerar han i spelutvecklare.

4,2 miljarder kronor

9. Dan Olofsson, 67 år (⬇️)

It-entreprenör som är grundare av och storägare i Sigma, Thanda, Infotech, med flera.

4,2 miljarder kronor

10. Christer Brandberg, 75 år (⬇️)

Finansman och aktieägare i nätverkskamerabolaget Axis sedan 1989. Fick över 3,5 miljarder kronor från Canons köp av bolaget. I dag driver hans tre söner riskkapitalbolaget Gullspång Invest som regelbundet investerar i techsektorn.

4,2 miljarder kronor

11. Cristina Stenbeck, 40 år (NY)

Kinneviks tidigare ordförande äger drygt 7 procent av aktierna i maktbolaget sett till kapital. Bland techbolagen i portföljen är Zalando det i särklass största innehavet. Andra större poster återfinns i e-handlaren Global Fashion Group, fintechbolagen Bayport och Betterment och e-hälsotjänsterna Livongo och Babylon.

4 miljarder kronor (techrelaterade innehav)

12. Sebastian Knutsson, 49 år (⬇️)

 

Grundare och kreativ chef på speljätten King, mest kända för spelet Candy Crush, som såldes till Activision Blizzard för drygt 50 miljarder kronor i november 2015.

3,1 miljarder kronor

13. Martin Gren, 55 år (⬇️)

Uppfinnare och grundare av nätverkskamerabolaget Axis. Blev miljardär efter att japanska Canon köpte majoriteten av aktierna i bolaget 2015. I fjol gick han in som investerare i bankutmanaren Lendify.

2,7 miljarder kronor

14. Ludvig Strigeus, 37 år (NY)

Han är programmeraren som byggde fildelningstjänsten µTorrent. Bolaget blev 2006  Spotifys första förvärv och tekniken lade grunden för den snabba musikspelaren. För besväret fick Ludvig Strigeus en anställning som senior programmerare – och 5 procent av bolaget. Den posten är i dag värd nära 2 miljarder kronor efter försäljningar för närmare 300 miljoner kronor under åren.

2,7 miljarder kronor

15. Anders Ström, 47 år (⬆️)

Grundare av och storägare i bettingbolaget Unibet, som numera går under namnet Kindred. Han är också frontmannen bakom Kambi, underleverantör till spelbolagen, som lyft rejält på börsen senaste året.

2,5 miljarder kronor

16. Jens von Bahr, 47 år (⬆️)

Grundare och storägare till en av de senaste årens främsta kursraketer på Stockholmsbörsen, Evolution Gaming. Sålde tillsammans med Fredrik Österberg aktier för en halv miljard vardera i bolaget i november 2017. 

2,1 miljarder kronor

17. Fredrik Österberg, 47 år (⬆️)

Den andra grundaren av Evolution Gaming, som är underleverantör till bettingbranschen. Äger tillsammans med Jens von Bahr fortfarande runt 15 procent av bolaget. 

2,1 miljarder kronor

18. Sebastian Siemiatkowski, 36 år (⬇️)

Klarnas vd är den enda av grundarna som är kvar inom bolaget. Han äger drygt 9 procent av Klarna och har under tidigare år mottagit utdelningar på tiotals miljoner kronor via diverse ägarbolag.

2 miljarder kronor

19. Victor Jacobsson, 36 år (⬇️)

Klarnas tredje grundare lämnade sin operativa roll redan 2012, men har bara sålt delar av sitt innehav. Tidigare i år ägde Victor Jacobsson drygt 7 procent av fakturabolaget.

2 miljarder kronor

20. Peter Lindell, 64 år (NY)

Investerare som tillsammans med riskkapitalbolaget Rite Ventures samäger ungefär en tiondel av spelutvecklaren Paradox, som flugit högt på börsen senaste året. Genom sin ägarandel i Rite Ventures har han även betydande innehav i det börsnoterade mobilspelsföretaget G5 Entertainment. 

2 miljarder kronor

21. Carl Manneh, 41 år (⬇️)

Grundare och före detta vd på Mojang. Genom investeringsbolaget AGOF (A group of friends), som han driver tillsammans med bland andra Jakob Porsér, backar han spelutvecklare.

1,8 miljarder kronor

22. Magnus Nilsson, 62 år (NY)

En av grundarna bakom Izettle som såldes till amerikanska Paypal för 19,2 miljarder kronor tidigare i år. Ägde då 8,4 procent av bolaget.

1,7 miljarder kronor

23. Michael Knutsson, 57 år (⬇️)

En av investerarna bakom Betsson, Net Ent, Catena Media och THQ Nordic.

1,6 miljarder kronor

24. Erik Stenberg, 55 år (NY)

Storägare och finansdirektör på THQ Nordic. 

1,6 miljarder kronor

25. Lars Markgren, 55 år (⬇️)

Medgrundare och tidigare Sverigechef på King.

1,5 miljarder kronor

26. Per Hamberg, 75 år (⬇️)

En av investerarna bakom Betsson, Net Ent och Cherry. 

1,4 miljarder kronor

27. Jacob de Geer, 42 år (NY)

En av grundarna bakom Izettle som såldes till amerikanska Paypal för 19,2 miljarder kronor tidigare i år. Ägde då 7,3 procent av bolaget. Jacob de Geer ska fortsätta som vd för betalbolaget även efter ägarbytet. 

1,4 miljarder kronor

28. Jonas Nordlander, 45 år (⬇️)

En av grundarna bakom den ryska Blocket-kopian Avito. Investerar numera i startupbolag tillsammans med sin radarpartner Filip Engelbert.

1,4 miljarder kronor

29. Filip Engelbert, 48 år (⬇️)

En av grundarna bakom den ryska Blocket-kopian Avito. Investerar numera i startupbolag tillsammans med sin radarpartner Jonas Nordlander.

1,4 miljarder kronor

30. Håkan Roos, 63 år (NY)

Textil- och modebranschen har lagt grunden till Håkan Roos förmögenhet. Han var till exempel storägare i Björn Borg AB. På senare år har flera techrelaterade innehav lönat sig. Hans post i Izettle gav knappt 700 miljoner kronor vid försäljningen till Paypal i våras. Utöver det äger han aktier i medtechbolaget Addlife värda drygt 600 miljoner kronor.

1,3 miljarder kronor (techrelaterade innehav)

31. Henrik Persson Ekdahl, 38 år (⬇️)

Har varit med och grundat Catena Media, Bestpoker och Parktrade Europe. Investerare och före detta vd för Betsafe, före detta vd för Betsson. Partner på riskkapitalbolaget Optimizer Invest med bas på Malta.

1,3 miljarder kronor

32. Niklas Adalberth, 36 år (⬇️)

Niklas Adalberth var vice vd på Klarna fram till 2015, då han lämnade bolaget för att i stället investera i samhällsförbättrande verksamheter. Förmögenheten är mindre än övriga grundares eftersom han placerat cirka 800 miljoner kronor i den icke-vinstdrivande stiftelsen Norrsken. 

1,2 miljarder kronor

33. Patrik Stymne, 52 år (⬇️)

Medgrundare, King.

1,2 miljarder kronor

34. Staffan Persson, 62 år (⬇️)

Har investerat i it-bolag sedan 80-talet och blivit förmögen på bolag som Neonet och Unibet. Hans noterade innehav värderas i dag till knappt 1 miljard kronor. Investerar även i onoterade startupbolag.

1,2 miljarder kronor

35. Niklas Östberg, 37 år (NY)

En av medgrundarna till tyska Delivery Hero som i dagsläget har ett börsvärde på runt 93 miljarder kronor. Svensken äger enligt Di Digitals uppgifter mellan 1,25 och 1,5 procent av bolaget och har alltså blivit rejält utspädd med resans gång. 

1,2 miljarder kronor

36. Thomas Hartwig, 43 år (⬇️)

Medgrundare, King.

1,1 miljarder kronor

37-38. Yu Wang och Sophia Pan (NYA)

Tillsammans grundade paret dejtingappen Tantan har gjort succé i Kina. Tidigare i år köptes bolaget upp av den kinesiska sociala medier-koncernen Momo i en affär värd 735 miljoner dollar - motsvarande 6 miljarder kronor. Yu Wang växte upp i Rinkeby och Tensta medan Sophia Pan kom till Sverige för att studera på Handelshögskolan. Tillsammans ägde de 17 procent av bolaget före försäljningen.

1 miljard kronor (tillsammans)

39. Leif Kristensson, 84 år (⬇️)

Stenungsundsbo som en gång började sin karriär som svetsare. Under 2017 kammade han hem drygt 520 miljoner kronor på försäljningen av Göteborgsbolaget Icomera, som utvecklar wifi-lösningar till tåg och bussar, till franska Engie-koncernen.

Uppköpet skickade Leif Kristenssons över miljardgränsen. Före storaffären hade hans riskkapitalbolag K-Svets Ventures innehav tillsammans värda över 700 miljoner kronor. Di Digital har inte lyckats uppskatta hans totala förmögenhet. 

1 miljard kronor

40. Rolf Lundström, 81 år (NY)

Sveriges äldsta betting-miljardär. Han var redan 1963 med och startade AB Restaurangrouletter som senare döptes om till Cherry. Värdet på hans noterade innehav i börsnoterade techbolag som Netent, Betsson, THQ Nordic och Cherry spränger miljardvallen. Hans totala förmögenhet är dock långt större än så, uppemot 5 miljarder kronor.

1 miljard kronor (techrelaterade innehav)

41. Bengt Hagnö, 79 år (NY)

Joy-grundaren Bengt Hagnö är pappa till Tradedoublers grundare Felix Hagnö. Bengt Hagnö fick tidigt chansen att investera cirka 5 miljoner kronor i Spotify – en post som på börsen blivit värd 1 miljard kronor.

1 miljard kronor

Källor: Skatteverket, årsredovisningar, Nasdaq Stockholms aktielistor, Holdings, Veckans Affärer, anonyma källor och vissa förstahandsuppgifter från personer på listan. Börskurser gäller per den 20 juli 2018.

Läs tidigare års listor:

Här är Sveriges 27 techmiljardärer 2016 

Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer