Annons

Här är tech-aktierna som småspararna köper

Johanna Kull är sparekonom på Avanza.
Johanna Kull är sparekonom på Avanza. Foto: Di/TT
Bland de så kallade FAANG-bolagen är Apple det mest populära bland svenska småsparare, visar Di Digitals genomgång. Även Spotify stiger i popularitet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De stora techbolagen i USA blir allt mer populära bland svenska småsparare.

Antalet svenska ägare med innehav i något eller några av FAANG-bolagen – Facebook, Apple, Amazon, Alphabet och Netflix – har ökat med 18 procent sedan halvårsskiftet. Det visar siffror från de två nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Populärast bland tech-aktierna är Apple, som ägdes av drygt 13 000 kunder hos nätmäklarna. Därefter följer Amazon och Netflix. Samtliga har haft en stark kursutveckling de senaste åren.

”Det är varumärken som vi känner igen. Kurserna har också utvecklats väldigt bra de senaste åren”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Facebooks stagnerade användartillväxt orsakade ett dramatiskt ras på börsen sent i juli. I reda pengar blev fallet det största någonsin. Över 1000 miljarder kronor i börsvärde försvann.

Vi har haft väldigt mycket handel i Facebook-aktien kring de här turbulenta perioderna

Då såg Avanzas kunder en chans att tjäna pengar på aktien, säger Johanna Kull.

”Många har tillkommit efter det kursraset. Det kanske framstod som en överreaktion. Sen har aktien fortsatt nedåt. Men över tid har Facebook bjudit på en bra kursutveckling.”

Turbulensen kring Facebook – som nyligen fick 50 miljoner användares konton hackade – har föranlett många ägarbyten i aktien. Det säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

”Vi har haft väldigt mycket handel i Facebook-aktien kring de här turbulenta perioderna. Sedan har vi inte sett några stora förändringar i antalet ägare. Men det har varit stor omsättning på aktierna och ägarskapet”, säger han.

Även Spotifys aktie ökar i popularitet. Knappt 5 400 personer ägde minste en aktie i Spotify vid halvårsskiftet, en siffra som i början av oktober hade stigit till drygt 6 100.

”Det känns som ett svenskt bolag. Därför seglade Spotify snabbt upp som en av de absolut populäraste svenska aktierna.”

Här är nätmäklarnas populäraste tech-aktier

Apple 13212 

Amazon 10277

Netflix 7331

Spotify 6153

Facebook 6115

Alphabet 4552

Fotnot: Siffrorna anger antal ägare i Sverige hos Avanza och Nordnet. Det kan finnas viss överlappning då det är möjligt för samma person att äga aktier i bolagen via båda nätmäklarna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer