Hoppa till innehållet

Här är techinvesterarnas största satsningar i år

Sveriges techscen fortsätter att dra in storkovan. Här är de svenska techbolagen som har dragit in mest kapital under första halvan av 2018.

Övre raden från vänster: Krys grundarteam, Northzones partner Jessica Schultz och Qapitals medgrundare George Friedman. Nedre raden från vänster: NA-KD:s grundare Jarno Vanhatapio, Accel-partnern Sonali De Rycker, samt Amuses grundare Andreas Ahlenius och Diego Farias.
Övre raden från vänster: Krys grundarteam, Northzones partner Jessica Schultz och Qapitals medgrundare George Friedman. Nedre raden från vänster: NA-KD:s grundare Jarno Vanhatapio, Accel-partnern Sonali De Rycker, samt Amuses grundare Andreas Ahlenius och Diego Farias.Foto: kollage

Di Digital har med hjälp av databastjänsten Nordic Tech List sammanställt investeringarna i startupbolag på den svenska techscenen under det första halvåret i år. Totalt investerades 6,4 miljarder kronor under perioden. 

De sektorer som har attraherat flest investeringar är fintech, e-handel och digital hälsa. 

Här är de svenska onoterade bolagen som har tagit in de största kapitalrundorna under första halvåret.

1. Kry (NTL)

Finansiering i år: 541 Mkr

Investerare: Accel, Creandum (NTL), Index Ventures och Project A Ventures

Det digitala e-hälsobolaget Kry tillhandahåller en digital vårdcentral där patienter kan koppla upp sig mot en läkare dygnet runt. Under 2018 tog bolaget in sin största finansieringsrunda sedan starten 2014 och värderas nu till över 3 miljarder kronor.

Läs även: Krys vd om nya miljardvärderingen: "Expansionen kommer att kosta" 

2: NA-KD (NTL)

Finansiering i år: 360 Mkr

Investerare: Partech Ventures, Northzone, Eequity, Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander samt FJ Labs

E-handelssajten NA-KD säljer kläder, skor, accessoarer, smink och allt annat inom kvinnligt mode. Största försäljningen sker i Tyskland, följt av Norden och Australien. Innan Jarno Vanhatapio grundade NA-KD startade han e-handelssajten Nelly.com. Bolaget som omsatte över 400 miljoner kronor 2016 värderades i den senaste finansieringsrundan till över 1,5 miljarder kronor.

Läs även: Jarno Vanhatapio om Na-kd:s framgång: ”Man måste tänka annorlunda” 

3. Northvolt (NTL)

Finansiering i år: 300 Mkr

Investerare: Siemens och European Investment Fund

Det har varit en stor hajp kring den före detta Teslachefen Peter Carlssons batterifabrik som kommer att byggas i Skellefteå. Även Energimyndigheten har beslutat att stötta Northvolts pilotanläggning för batteritillverkning, med högst 146 miljoner kronor. Batteriprojektet är indelat i flera faser och sträcker sig från 2018 till slutet av 2023.

4. Qapital (NTL)

Finansiering i år: 250 Mkr

Investerare: Swedbank Robur Ny Teknik, Norron Asset Management, SEB:s pensionsfond och Athanase Industrial Partner

Fintechbolaget Qapital lanserade sin spartjänst i USA 2015 och sedan dess har användarantalet växt till över 420 000 användare. Numera erbjuder bolaget även lönekonton och en investeringstjänst. För 2016 gjorde bolaget en omsättning på 2 Mkr och en rörelseförlust på 33 Mkr. Bolaget, som nu har tagit in kapital från Swedbanks och SEB:s techfonder, förväntas ta sig till börsen inom de kommande åren.

Läs även: Qapital tar in 250 miljoner kronor - ska växa i USA 

5. Behaviosec (NTL)

Finansiering i år: 138 Mkr

Investerare: Cisco, ABM Amro och Trident Capital Cybersecurity

Det Luleågrundade Behaviosec tar fram säkerhetslösningar som identifierar användaren genom så kallad beteendemässig biometri. Med andra ord identifierar de personen genom hur personen hanterar tangentbordet, musen, mobiltelefonen och appar. Bolaget tog senast in kapital 2014 då även det svenska riskkapitalbolaget Northzone investerade.

Läs även: Lulebolaget Behaviosec tar in 140 miljoner från ”dröminvesterare” 

6. Amuse (NTL)

Finansiering i år: 135 Mkr

Investerare: Lakestar och Raine Ventures

Musiktechbolaget Amuse tar fram verktyg som gör att artisterna själva kan se hur många som laddat ner eller streamat deras musik på plattformarna. Men man är också en typ av skivbolag genom att man använder datan för att spåra lovande artister som man tecknar avtal med.

7. Mapillary (NTL)

Finansiering i år: 125 Mkr

Investerare: BMW, Samsung och Kinas kartbolag Navinfo

Bildanalysbolaget Mapillary utvecklar digitala kartmiljöer som ska lära självkörande bilar att navigera i trafiken. Malmöbolaget har gått hem hos några av världens tyngsta investerare. Niklas Zennströms Atomico och det anrika riskkapitalbolaget Sequoia Capital har redan investerat i bolaget. Den senaste rundan värderar Mapillary till drygt 400 miljoner kronor.

8. Doktor.se (NTL)

Finansiering i år: Drygt 120 Mkr

Investerare: Finska vårdjätten Oriola, affärsängeln och Ryska Posten-grundaren Daniel Pilotti

Doktor.se har klättrat upp som en av de digitala vårdcentralernas utmanare. Bolaget är kanske mest känt för att ha erbjudit gratis digital vård till hela svenska folket genom sin bas i Södermanland, samtidigt som Landstingen har fått stå för notan.  

Läs även: Göran Hägglund hyllar Doktor.se:s kupp med gratisvård: ”Otroligt bra” 

9. Fishbrain (NTL)

Finansiering i år: 111 Mkr

Investerare: B Capital Group, Softbank Ventures Korea, Northzone och Industrifonden

Det sociala nätverket Fishbrain har lyckats nischa in sig på det lukrativa hobbyfisket . Sedan starten 2013 har fiskeappen lockat till sig drygt 120 miljoner kronor i riskkapital. Tidigare i år hade tjänsten 3,2 miljoner registrerade användare, varav 80 procent är i USA.

10. Peltarion (NTL)

Finansiering i år: 110 Mkr

Investerare: Familjen Wallenbergs ägarbolag FAM och EQT Ventures

AI-bolaget Peltarion tar fram olika tjänster som bygger på den nya tekniken. Bland annat har bolaget utvecklat en tjänst som flera svenska banker använder för att värdera bostäder. Datan kommer från källor såsom olika sorters kartor, satellitbilder, mäklarnas annonser och planritningar. För sina andra tjänster hittar man partners som NASA, Tesla, BMW och General Electric.

Lyssna på Digitalpodden: Därför storsatsar Wallenbergarna på nybakat AI-bolag

Andra bolag som hamnade strax utanför tio-i-topplistan är: Bynk, G:loot Gumbler, Budbee, Rebtel, Yubico, Mathem, Baffin Bay Networks, Soundtrack Your Brand, Nextory, Firstvet, Hero Gaming och Detectify. Se alla bolagen på Nordic Tech List

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera