Annons

Här är techmiljardärernas hemliga förvaltare

Sebastian Knutsson och Niklas Adalberth i samband med grundandet av den välgörande stiftelsen Norrsken 2017.
Sebastian Knutsson och Niklas Adalberth i samband med grundandet av den välgörande stiftelsen Norrsken 2017. Foto: Jesper Frisk (Di)
Flera makthavare i den svenska techsektorn förvaltar sina förmögenheter hos nybildade Wilton Row. Bland kunderna finns bland annat grundarna av speljätten King, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I den fashionabla stadsdelen Belgravia i London ligger Wilton Row. Gatan har fått ge namn åt en ny hemlig förvaltare i Stockholm som tar hand om flera svenska techmiljardärers rikedomar.

Wilton Rows första fond heter Front Row Capital Fund I. Den är helt inriktad på att investera i onoterade bolag, både direkt och genom andra fonder, enligt handlingar som Di Digital har tagit del av.

Per den 30 april 2018 hade fonden investerat totalt 173 miljoner kronor, samt gjort utfästelser om att gå in med ytterligare 1,1 miljarder kronor i finansiering. Det framgår inte i vilka bolag eller fonder som Wilton Row har investerat.

Bakom fonden står Candy Crush-bolaget Kings svenska medgrundare Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren och Patrik Stymne. Wilton Row startades 2016 för att förvalta deras förmögenheter, uppger en källa för Di Digital.

De fyra spelmiljardärerna äger mycket riktigt den absoluta merparten av aktierna i fonden, bekräftar dokument från Bolagsverket. 

Utdrag ur ägarlistan i Front Row Capital Fund I.
Utdrag ur ägarlistan i Front Row Capital Fund I.

 

Dessutom är King-grundarnas respektive ägarbolag skrivna på Wilton Rows postadress. Samtliga fyra satte upp bolagen den 29 december 2016 med Wilton Rows vd Pontus Aldell som gemensam styrelseledamot. 

Sebastian Knutsson, som fortfarande arbetar som kreativ chef på King, har genom sitt ägarbolag Zebkei Invest gjort utfästelser om att investera 861 Mkr i en eller flera icke-namngivna private equity-fonder, enligt handlingar aktuella per den 31 december 2017. 

Även Thomas Hartwig, Patrik Stymne och Lars Markgren har lovat att göra stora investeringar, med sammanlagda utfästelser på drygt 1 miljard kronor till en eller flera hemliga fonder, enligt ägarbolagens årsredovisningar från 2017.

Candy Crush-skaparna tjänade tillsammans 6,2 miljarder kronor när deras bolag King 2015 såldes till den amerikanska speljätten Activision Blizzard. De har tidigare dragit igång tre mindre riskkapitalfonder under namnet Sweet Capital. Dessa är numera också skrivna hos Wilton Row.

Läs mer: Miljardärerna bakom King drar ihop ny riskkapitalfond 

Men King-grundarna är inte ensamma om att ha kopplingar till Wilton Row. En källa uppger för Di Digital att Klarna-grundaren Niklas Adalberth också har placerat delar av sitt kapital under deras förvaltning.

Ett av Niklas Adalberths ägarbolag, Sunnersta Invest, bytte i februari 2019 postadress till Wilton Rows kontor på Grev Turegatan i centrala Stockholm.

”Det stämmer bra. Wilton Row hjälper mig med kapitalförvaltning”, skriver Niklas Adalberth i ett mejl till Di Digital.

”Vilka andra kunder de har kan jag tyvärr inte uttala mig om.”

Det är genom Sunnersta Invest som Niklas Adalberth äger merparten av sina aktier i Klarna. Posten motsvarar 2,43 procent av betalbolaget, enligt Klarnas aktiebok, och värderas som lägst till 461 miljoner kronor. 

Niklas Adalberth och Sebastian Knutsson har tidigare slagit sina påsar ihop. När Klarna-grundaren under 2017 drog igång sin välgörande stiftelse Norrsken var Sebastian Knutsson en av finansiärerna.

Läs mer: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

De tiotalet anställda som listas på Wilton Rows hemsida har i första hand sina bakgrunder på olika investmentbanker, till exempel JP Morgan, Deutsche Bank och Stella Advisors.

Wilton Rows vd Pontus Aldell avböjer att ställa upp på en intervju.

”Vi kan tyvärr inte kommentera vare sig klienter eller investeringar”, skriver han i ett mejl.

Di Digital har sökt Sebastian Knutsson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer