Annons

”Här finns mindre jante och mer hjälpsamhet”

Charlotta Alegria Ursing, vd för startuphuset Minc i Malmö.
Charlotta Alegria Ursing, vd för startuphuset Minc i Malmö. Foto: Minc/Press
I november intar Di Startup Tour Malmö. Det är en stad som har gjort mycket väsen av sig i techvärlden de senaste åren. ”Att så många entreprenörer har lyckats skapar ett starkt ekosystem och förebilder”, säger Charlotta Alegrius Ursing, vd för startuphuset Minc.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”På samma sätt som gemene man känner en stolthet för Malmö FF, blir vi allt fler som känner liknande för vår startupscen”, säger Charlotta Alegria Ursing som för drygt ett år sedan tillträdde posten som vd för startuphuset Minc i Malmö.

Läs även: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – anmäl din startup till Di Startup Tour 2018  

Näst efter Stockholm brukar Malmö beskrivas som den hetaste startupstaden i Sverige. Från staden kommer ett antal techbolag som har gjort väsen av sig långt utanför Sveriges gränser.

Däribland Polar Rose som köptes av Apple 2010, Mapillary (NTL) som i september slöt ett samarbetsavtal med Amazon för att lösa USA:s parkeringsproblem, TAT som köptes av mobiltillverkaren Blackberry 2010, liksom "Nasa-duschen" Orbital Systems (NTL), det börsnoterade hjälmbolaget Hövding och Neo4j som hjälpte till vid kartläggningen av Paradisläckan.

Här finns mindre jante och mer hjälpsamhet

Faktum är att investeringarna till bolag från Malmö (med Lund inräknat) sprängde miljardvallen under 2016 vilket gör regionen till en av de absolut starkaste i Skandinavien.

”Att så många entreprenörer har lyckats skapar ett starkt ekosystem och förebilder. Det är många som flyttat ut, flyttat tillbaka och sedan väljer att vara kvar. För vi har en bra livskvalitet här nere”, säger Charlotta Alegria Ursing.

Läs mer: Guldregn över deras anti-depp-hjälm 

Många känner också en lokalpatriotism och vill vara med och stärka communityt, tror Minc-vd:n.

”Här finns mindre jante och mer hjälpsamhet. Det gör det enklare att ta sig fram. Man behöver inte känna sig ensam i Malmö.”

Viljan att hjälpa till och att samarbeta med andra ser hon som Malmös unika spets:

”Det är en viktig komponent i att den här lilla stan kan få fram så många tillväxtbolag”, säger Charlotta Alegria Ursing som berättar att det är något utländska besökare brukar vara nyfikna på när de besöker Minc.

Närheten till kontinenten är också viktig för startupklimatet, tror hon:

”Vi har en naturlig utblick utanför Sverige och får absolut inspiration. Vi har förstås samarbete med Danmark men även många andra länder. Känslan av närhet gör att man snabbare ser utanför Sveriges gränser.”

Det var en helt ny stad jag kom tillbaka till

Yngre Malmöbolag som Charlotta Alegria Ursing tycker att man ska ha koll på är bland annat det digitala vårdbolaget Next Step Dynamics, förre Min Doktor-vd:n Charlotta Tönsgård nya vårdbolag Engaging Care och Flow Neuroscience vars hjälm ska motverka depressioner.

Hur ser tillgången till riskkapital ut?

”Vi ser att antalet investeringar och även storleken på investeringarna ökar. Det är ett tecken på att Malmös startupscen har mognat. Vi har investerare i huset så gott som dagligen och till vår årliga Malmö Demo Day kommer över hundra investerare från hela världen.”

Läs även: Doctrin vinnare av Di Startup Tour 2017 

Minc-vd:n är född i Malmö och har pluggat i Lund. Men hon är ”skolad i 90-talets it-boom i Stockholm", säger hon.

Under samma period i Malmö hade det viktiga Kockums-varvet precis slutat med sin tillverkning. Sedan fyra år är hon tillbaka i hemstaden.

”Det var en helt ny stad jag kom tillbaka till”, säger Charlotta Alegria Ursing och forsätter:

”Jag blev imponerad av startupscenen. Kockumsområdet är nu fyllt av en blandning av bostäder och företag och bland annat ligger Minc där. Det bubblar något kopiöst.”

En annan sak hon har märkt under sina fyra år i staden är att det startas fler bolag med kvinnliga grundare eller medgrundare. Dessutom söker sig nu fler utländska bolag till startuphusets accelerator.

”Man tror att man kan, så man vågar satsa. Folk förstår att det är möjligt att starta bolag”, säger Charlotta Alegria Ursing.

Läs även: ”Därför vill vi se fler kvinnliga techgrundare” 

Den 7 november kommer Di Digital Startup Tour till Malmö. Delfinalens vinnare direktkvalificeras till finalen i Stockholm den 28 november. I prispotten finns bland annat 1 miljon kronor för marknadsföring i Bonnier News kanaler. Anmäl din startup eller säkra en plats i publiken här! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer