Annons

Har gjort 44 investeringar privat – tar nu täten med tyskt kapital: ”Gillar att det finns mer risk”

Investeraren Sophia Bendz blir partner för Cherry Ventures i Norden efter sommaren.
Investeraren Sophia Bendz blir partner för Cherry Ventures i Norden efter sommaren. Foto: Josefine Stenersen
Sophia Bendz lämnar rollen som nordisk partner på Skype-miljardären Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, och blir istället rådgivare. Samtidigt kliver hon in som partner på Berlin-baserade Cherry Ventures med fokus på bolag i startfasen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeraren Sophia Bendz distansarbetar från en regnig skärgårdsö. Sedan nio år tillbaka är hon en av Sveriges mest aktiva affärsänglar – hittills har hon investerat i totalt 44 bolag. Hon var en av de första anställda på Spotify och ansvarade för marknadsföring och strategi på streamingbolaget fram till 2014. Och liksom många av Spotifys tidiga medarbetare kunde hon kamma hem åtskilliga miljoner i aktieoptioner i bolaget.

Att hon skulle bli en så pass aktiv investerare var dock inte alltid självklart. Idén kom när hon på Spotify försökte värva Carl Waldekranz, som hon hade tätt samarbetade med via hans kreativa byrå. Men Carl Waldekranz ville istället få henne som rådgivare och investerare. Efter att hon hoppade på det tåget var det allt fler som började höra av sig i samma ärende. 

”Det är stimulerande och kul när man bidrar med verkliga värden till grundarna. Ofta behöver entreprenörerna ett mer aktivt stöd tidigt i resan”, säger Sophia Bendz.

Med sin operativa bakgrund och sedermera roll som affärsängel, med fokus på investeringar i tidigt skede, ville hon lära sig mer om affärer i den senare fasen, så kallade a-rundor. Därför arbetar hon sedan fem år tillbaka med svensk-brittiska riskkapitalbolaget Atomico. Bolaget plockade tidigare i år in 8 miljarder kronor till sin senaste fond. Under hösten 2018 blev Sophia Bendz partner i Atomico med ansvar för den nordiska marknaden. 

Läs mer: Zennströms stjärninvesterare pekar ut sina favoritbolag

Hon säger sig dock ha saknat att vara delaktig på ett mer handfast sätt i entreprenörernas tidiga resa. Därför kliver hon nu över till att bli Berlin-baserade seedfonden Cherry Ventures partner i Norden i september.

”Atomico brukar kolla på 2000 deals per år, men gör cirka 10. På en seedfond gör man många fler investeringar. Jag gillar att det finns ett större moment med risk och att man gör fler deals.”

Cherry Ventures går in i bolag i startfasen med i snitt omkring 5–20 miljoner kronor och kan sedan göra följdinvesteringar. Fonden tog in motsvarande 1,6 miljarder kronor 2015 och ytterligare cirka 1,8 miljarder i fjol. 

En av grundarna är Filip Dames som var med och drev upp e-handlaren Zalando. Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik som har en stor andel i just Zalando, har även hon investerat i Cherry.

Läs mer: Stenbeck om sin strategi: ”Vill investera i unga bolag” – så stor är portföljen

”Sophia Bendz har stått högst på vår önskelista sedan länge. Sverige har en av de mest intressanta startupscenerna i Europa. Hennes nätverk, ängelinvesteringar och kontakt med grundarna ger ett betydande tillskott”, säger Filip Dames.

Att karriärbytet föll på just Cherry var naturligt för Sophia Bendz. Dels har de samarbetat i fyra affärer i hennes roll som ängelinvesterare, bland annat i försäkringsutmanaren Hedvig, och dels har Atomico och Cherry en tät relation där de investerat i samma bolag.  

”Jag går till en fond 'i familjen' kan man säga. Sedan stannar jag kvar på Atomico som advisor och hjälper till med 'deal flow' och ängelprogrammet”, säger Sophia Bendz som alltså lämnar Atomico som partner men blir kvar som rådgivare.

Förutom att hjälpa bolag i tidig fas kan hon nu ge råd till bolagens fortsatta resa, till exempel hur grundarna kan vässa affärsplanen för att ta in större investeringar i ett senare skede.

”Det är en liten värld men med ett väl fungerande ekosystem. Vi ser också att fler söker sig till Europa än till USA för att starta bolag jämfört med för några år sedan”, säger Filip Dames.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer