Hoppa till innehållet

Här ska Klarna-miljardärens samhällsförbättrare sitta

Klarna-grundaren Niklas Adalberths lokaler i gamla Spårvagnshallarna börjar ta form. Bemanningsappen Just Arrived blir först att flytta in i det som blir hemvist för välgörande techbolag.

Just Arriveds Jacob Burenstam, Andreas König, Anna Hörnmark och Per Clingweld.
Just Arriveds Jacob Burenstam, Andreas König, Anna Hörnmark och Per Clingweld.Foto: Jesper Frisk

Just Arrived (NTL), en bemanningstjänst för nyanlända, har bland andra Klarna-grundaren Niklas Adalberth som investerare. Bolaget bildades i våras och ska snart få flytta in i miljardärens nya lokaler i Spårvagnshallarna på Norrmalm i Stockholm.

Arbetet pågår för fullt föt att Norrsken Foundation (NTL) ska ha sina lokaler klara till årsskiftet. Enligt Andreas König, vd på Just Arrived, ska lokalerna fungera som arbetsplats för 300 personer.

”Här är tanken att det ska bli ett publikt kafé så att vem som helst ska kunna komma in och fika. Niklas är ju vegetarian så jag tror att det blir ett vegetariskt kafé”, säger Andreas König medan vi går genom den del av lokalen som ligger närmast ingången.

”Och här kommer det vara ett open court där folk kommer kunna sitta och jobba. I de där små utrymmena ska man kunna sitta och jobba mer ostört”, säger Andreas König och pekar mot små rum som ännu saknar väggar.

Foto: Jesper Frisk

Just Arriveds team: Anna Hörnmark, Andreas König, Jacob Burenstam och Per Clingweld. Foto: Jesper Frisk.

Tidigare har Just Arrived fungerat som ett matchningsverktyg där nyanlända får jobb som konsulter under tiden Just Arriveds kunder kan erbjuda arbete.

”Sen har vi upptäckt att fler och fler av våra kunder, som exempelvis Carlsberg, vill ha längre anställningar. Det gör att vi går mot bemanningshållet och själva anställer personer”, säger Andreas König.

Vi har haft eldsjälar från Röda korset, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som har varit med från ett tidigt stadium och hjälpt till att bygga det här.

Just Arriveds bemanningsverksamhet anställer enbart nyanlända personer och målet är att ha minst 20 personer i teamet före årsskiftet, något som kan verka lättare att få till än det är. För asylsökande, vilket nyanlända är under sina första 15 månader i Sverige, är processen att komma in i arbete mödosam.

”Det är väldigt mycket som gör det väldigt svårt för en asylsökande att kunna arbeta. Så en majoritet av de som får jobb genom oss har varit här i två till fem år och har uppehållstillstånd”, säger Anna Hörnmark, medgrundare och operativ chef på Just Arrived.

”De flesta av de asylsökande har ett tillstånd att arbeta men däremot måste de kunna betala skatt och då behövs ett personnummer, som du endast kan få med en anställning. Dessutom behöver du ett bankkonto vilket är svårt att få eftersom de flesta svenska banker kräver ett fullständigt personnummer. Men vi kämpar för att kunna hjälpa till med det här”, fortsätter hon.

Läs mer: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

Det är inte bara Klarna-grundaren som har investerat i Just Arrived. Även Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert är delägare. Investeringen är den första som görs genom deras två stiftelser som riktar sig till välgörande verksamheter. I fallet Just Arrived har radarparet investerat 2,5 miljoner kronor.

Foto:

Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander har investerat i Just Arrived. Foto: Joey Abrait

”Nu ska vi anställa fler personer och även vidarutveckla plattformen. Och sen vill vi också expandera”, säger Andreas König.

Totalt har bolaget tagit in 5,5 Mkr men har även fått mycket gratishjälp på vägen.

”Vi har haft eldsjälar från Röda korset, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som har varit med från ett tidigt stadium och hjälpt till att bygga det här. Det är inte byggt för att konkurrera utan snarare som ett komplement till de andra tjänsterna”, säger Just Arriveds tekniska chef och medgrundare Jacob Burenstam. 

En majoritet av de som får jobb genom oss har varit här i 2–5 år och har uppehållstillstånd.

Just Arriveds expansion rör sig i första hand om att sprida verksamheten utanför Stockholm. Redan har näringslivschefer i sju kommuner tagit kontakt med Just Arrived, med ett intresse för att använda deras tjänst, enligt Andreas König.

”Jag vet inte hur många företag som hänger i luften just nu, som vi bara väntar på att få uppdrag utförda. Så det finns ett stort sug efter det här”, säger han.

Läs mer: Avito-grundare startar stiftelse för välgörenhet

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera