Annons

Här ska Klarna-miljardärens samhällsförbättrare sitta

Just Arriveds Jacob Burenstam, Andreas König, Anna Hörnmark och Per Clingweld.
Just Arriveds Jacob Burenstam, Andreas König, Anna Hörnmark och Per Clingweld. Foto: Jesper Frisk
Klarna-grundaren Niklas Adalberths lokaler i gamla Spårvagnshallarna börjar ta form. Bemanningsappen Just Arrived blir först att flytta in i det som blir hemvist för välgörande techbolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Just Arrived (NTL), en bemanningstjänst för nyanlända, har bland andra Klarna-grundaren Niklas Adalberth som investerare. Bolaget bildades i våras och ska snart få flytta in i miljardärens nya lokaler i Spårvagnshallarna på Norrmalm i Stockholm.

Arbetet pågår för fullt föt att Norrsken Foundation (NTL) ska ha sina lokaler klara till årsskiftet. Enligt Andreas König, vd på Just Arrived, ska lokalerna fungera som arbetsplats för 300 personer.

”Här är tanken att det ska bli ett publikt kafé så att vem som helst ska kunna komma in och fika. Niklas är ju vegetarian så jag tror att det blir ett vegetariskt kafé”, säger Andreas König medan vi går genom den del av lokalen som ligger närmast ingången.

”Och här kommer det vara ett open court där folk kommer kunna sitta och jobba. I de där små utrymmena ska man kunna sitta och jobba mer ostört”, säger Andreas König och pekar mot små rum som ännu saknar väggar.

Foto: Jesper Frisk

Just Arriveds team: Anna Hörnmark, Andreas König, Jacob Burenstam och Per Clingweld. Foto: Jesper Frisk.

Tidigare har Just Arrived fungerat som ett matchningsverktyg där nyanlända får jobb som konsulter under tiden Just Arriveds kunder kan erbjuda arbete.

”Sen har vi upptäckt att fler och fler av våra kunder, som exempelvis Carlsberg, vill ha längre anställningar. Det gör att vi går mot bemanningshållet och själva anställer personer”, säger Andreas König.

Vi har haft eldsjälar från Röda korset, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som har varit med från ett tidigt stadium och hjälpt till att bygga det här.

Just Arriveds bemanningsverksamhet anställer enbart nyanlända personer och målet är att ha minst 20 personer i teamet före årsskiftet, något som kan verka lättare att få till än det är. För asylsökande, vilket nyanlända är under sina första 15 månader i Sverige, är processen att komma in i arbete mödosam.

”Det är väldigt mycket som gör det väldigt svårt för en asylsökande att kunna arbeta. Så en majoritet av de som får jobb genom oss har varit här i två till fem år och har uppehållstillstånd”, säger Anna Hörnmark, medgrundare och operativ chef på Just Arrived.

”De flesta av de asylsökande har ett tillstånd att arbeta men däremot måste de kunna betala skatt och då behövs ett personnummer, som du endast kan få med en anställning. Dessutom behöver du ett bankkonto vilket är svårt att få eftersom de flesta svenska banker kräver ett fullständigt personnummer. Men vi kämpar för att kunna hjälpa till med det här”, fortsätter hon.

Läs mer: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

Det är inte bara Klarna-grundaren som har investerat i Just Arrived. Även Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert är delägare. Investeringen är den första som görs genom deras två stiftelser som riktar sig till välgörande verksamheter. I fallet Just Arrived har radarparet investerat 2,5 miljoner kronor.

Foto:

Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander har investerat i Just Arrived. Foto: Joey Abrait

”Nu ska vi anställa fler personer och även vidarutveckla plattformen. Och sen vill vi också expandera”, säger Andreas König.

Totalt har bolaget tagit in 5,5 Mkr men har även fått mycket gratishjälp på vägen.

”Vi har haft eldsjälar från Röda korset, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som har varit med från ett tidigt stadium och hjälpt till att bygga det här. Det är inte byggt för att konkurrera utan snarare som ett komplement till de andra tjänsterna”, säger Just Arriveds tekniska chef och medgrundare Jacob Burenstam. 

En majoritet av de som får jobb genom oss har varit här i 2–5 år och har uppehållstillstånd.

Just Arriveds expansion rör sig i första hand om att sprida verksamheten utanför Stockholm. Redan har näringslivschefer i sju kommuner tagit kontakt med Just Arrived, med ett intresse för att använda deras tjänst, enligt Andreas König.

”Jag vet inte hur många företag som hänger i luften just nu, som vi bara väntar på att få uppdrag utförda. Så det finns ett stort sug efter det här”, säger han.

Läs mer: Avito-grundare startar stiftelse för välgörenhet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer