Hoppa till innehållet

Harald Mix hyllar Cristina Stenbecks och Daniel Eks engagemang i nya stålbolaget

Spotifys Daniel Ek och Cristina Stenbeck är med på tåget när Scanias vd Henrik Henriksson lämnar lastbilsjätten för att leda nystartade H2 Green Steel, ett nytt bolag inom fossilfritt stål. I den första finansieringsrundan om 500 miljoner kronor som bolaget nu stänger deltar även bland andra investmentbolaget Altor och IMAS Foundation.

Bakom H2 Green Steel står grundarna och investerarna bakom batteribolaget Northvolt och efter investeringar om 25 miljarder kronor ska H2 Green Steel nå en produktionskapacitet 5,5 miljoner ton.

Investmentbolaget Vargas planerar för en storskalig anläggning för fossilfri produktion av stål i området kring Boden och Luleå i norra Sverige. Målet är att nå en fullskalig årlig produktion om 5,5 miljoner ton ”grönt” stål till 2030. Som referens producerar stålbolaget SSAB SSAB A -0,56%Dagens utveckling 8,8 miljoner ton globalt, varav 3,8 miljoner ton i den svenska verksamheten vid produktionsanläggningarna i Luleå och Oxelösund.

Det är inte första gången Daniel Ek och Cristina Stenbeck för affärer ihop. Båda är sedan tidigare investerare i Northvolt och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck har suttit i streamingjätten Spotifys styrelse sedan 2017, redan före bolaget noterades på New York-börsen.

Enligt handlingar hos den amerikanska finansinspektionen SEC aktuella per den sista december 2020 äger hon 44 368 aktier i Spotify. 

Harald Mix, ordförande Vargas Holding, vd Altor Equity Partners och styrelseledamot H2 Green Steel, välkomnar duon till bolaget: 

 ”Vi är superglada att vi har med oss två väldigt duktiga entreprenörer i Cristina Stenbeck och Daniel Ek, som båda brinner för de här frågorna och tidigare har varit med och investerat i Northvolt.”

 

 

På måndagen stod det klart att Scanias vd Henrik Henriksson blir ny vd för bolaget som driver projektet, nystartade H2 Green Steel.

I en första fas ska 25 miljarder kronor investeras med produktionsstart 2024.

”De traditionella ståltillverkarnas produktion bygger på gradvisa investeringar över 100 år. Vi har tagit ett vitt papper och omdefinierat hur stålproduktion ska se ut för att optimera effektiviteten och hålla nere kostnaderna”, säger Harald Mix, ordförande Vargas Holding, vd Altor Equity Partners och styrelseledamot H2 Green Steel.

Bolaget ska äga hela förädlingsprocessen med järnmalmspellets som en initial insatsvara och en successiv övergång till koldioxidfri järnsvamp. Bolaget förväntar sig att omkring hälften av insatsvaran ska utgöras av järnsvamp till 2030 och planerna hänger samman med det statliga gruvbolaget LKAB:s strategi att ställa om till en koldioxidfri produktion under en investeringsperiod fram till 2045.

”Tesla visade att de går att producera elbilar och drev marknaden. När du väl är där så finns det ingen återvändo. Kunderna kommer inte att gå tillbaka till fossilbaserade insatsvaror. Det finns en styrka i att vara först ut och accelerera, vilket är svårt för de befintliga aktörerna”, säger H2 Green Steels styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz, tillika vd för Vargas Holding och styrelseordförande i Northvolt.

H2 Green Steel ger sig in i en industri där SSAB är ett av de ledande stålbolagen att ställa om till en fossilfri produktion. SSAB:s plan är att börja sälja det första ”gröna” stålet 2026 – bara fyra år innan H2 Green Steel avser ha nått fullskaligt produktion.

Sedan ett antal år driver SSAB samriskbolaget Hybrit tillsammans med LKAB och Vattenfall för att utveckla lösningar att kunna industrialisera processen kring för stålproduktion med hjälp av vätgas. H2 Green Steel ska använda sig av samma teknik.

”Vi ser gärna ett nära tekniksamarbete med parterna inom Hybrit och förutsätter att vi kan arbeta tillsammans med existerande leverantörer”, säger Harald Mix.

Affärsmodellen sneglar på batteribolaget Northvolt, som Vargas var med och grundade och finansierade, där projektet har utvecklats i nära samarbete med framtida kunder och leverantörer. Med H2 Green Steel riktar sig bolaget framför allt till stora fordonstillverkare med produktion av tunnplåt.

Henrik Henriksson kommer att få sällskap i bolagets ledningsgrupp av Maria Persson-Gulda som blir ny teknikchef. Övriga personer i ledningen håller på att rekryteras. Därtill förväntas projektet att skapa omkring 1.300 arbetstillfällen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera