Annons

”Hårt slag mot spelbranschen när förvaltarna lämnar”

Jonas Leijonhufvud är reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud är reporter på Di Digital. Foto: Jack Mikrut
Spelbolagen håller andan när Swedbank Roburs stjärnförvaltare hoppar av. Carl Armfelt och Erik Sprinchorn har de senaste åren varit branschens främsta beskyddare, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ska succéduon starta ett eget riskkapitalbolag? Eller blidar de en nischad investmentbank i stil med GP Bullhound? Frågorna är många, inte minst i spelbranschen, när Carl Armfelt och Erik Sprinchorn lämnar Swedbank Robur för att starta en ny och hemlig verksamhet.

De senaste åren har stjärnförvaltarna nämligen investerat en ansenlig del av Swedbank Robur Ny Tekniks närmare 17 miljarder kronor i förvaltat kapital i noterade spelbolag. Miljardbolag som svenska THQ Nordic och Paradox, samt amerikanska Take-Two, tillhör fondens tio största innehav. Vidare är man en tongivande ägare i svenska Starbreeze, Mag Interactive och Stillfront, samt rysk-svenska G5 Entertainment, finska Rovio och norska Funcom. 

Duon har haft en uttalad ambition att bygga ett spelkluster på Stockholmsbörsen. De har samlat investerare omkring sig och haft en nyckelroll i många nyemissioner, sammanslagningar och noteringar.

Här är några exempel på hur fonden agerat:

När Stillfront köpte den onoterade, tyska spelutvecklaren Goodgame Studios för hela 2,7 miljarder kronor i början av december 2017 finansierades affären delvis av Swedbank Robur Ny Teknik. Förvaltarna lockade även andra finansiärer som Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Carnegie Fonder.

När Mag Interactive i oktober samma år köpte FEO Media för cirka 110 miljoner kronor stod Swedbank Robur Ny Teknik för 80 miljoner kronor av finansieringen. Affären skedde när bägge bolag var onoterade. Men Mag noterades sedan på First North.

I september 2017 stod Swedbank Robur Ny Teknik för en tredjedel av de 600 miljoner kronor som spelbolaget THQ Nordic drog in i en nyemission för att göra en rad uppköp.

Fonden deltog även när Nitro Games härom månaden tog in drygt 47 miljoner kronor i en riktad nyemission. 

Swedbank Robur Ny Teknik har, liksom spelbolagen, generellt sett överpresterat. Men i år har flera spelbolag haft det svårt, och sedan augusti i år har det gått sämre för fonden.

Nu väljer alltså Carl Armfelt och Erik Sprinchorn att hoppa av. Kanske blev deras aktiva roll i spelbolagens sammanslagningar till slut för mycket för deras arbetsgivare, som länge gett dem friare tyglar än de andra förvaltarna. Samma sak kanske gäller deras onoterade investeringar i bolag som podd-streamingbolaget Acast och Readly, ett slags Spotify för tidskrifter. 

Läs mer: Miljonregn över "Spotify för tidningar"
Läs mer:
Acast tar in över 150 miljoner från bankfonder  

Vad de ska göra härnäst kan man bara gissa. Men spelbranschen hoppas givetvis att de ska fortsätta investera, antingen som riskkapitalbolag eller i någon annan form. 

Det kan gå bra. Det har länge funnits mycket riskvilligt kapital på marknaden som letar sig mot den svenska spelsektorn. Frågan är nu om de vill försöka samla nya miljarder och fortsätta att investera i spel- och andra techbolag. Vi ser ut att befinna oss sent i konjunkturen, vilket kan göra det svårare att ragga pengar.

Lyckas de kan det bli ett uppsving. Om inte har spelsektorn förlorat sin främsta beskyddare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer