Annons

Haussat coronatestbolag stoppar pengablödningen

Werlabs vd Henrik Forsberg, bolagets coronatester på Waterfront i Stockholm och delägaren Cristina Stenbeck.
Werlabs vd Henrik Forsberg, bolagets coronatester på Waterfront i Stockholm och delägaren Cristina Stenbeck. Foto: Di.
Blodtestbolaget Werlabs, som under coronapandemin erbjudit stora mängder antikroppsprover i Sverige, har plåstrat om sig och slutat blöda pengar. Det innebär glada nyheter för den stjärnspäckade ägarkretsen – med Cristina Stenbeck i spetsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska bolaget Werlabs grundades 2013. Affärsidén är att erbjuda blodanalyser som ger kunderna en inblick i bland annat vilka sorters sjukdomar de riskerar att dra på sig, samt eventuella allergier och vitamin- eller mineralbrister. 

Priset varierar mellan 1 395 och 1 995 kronor. Patienten tar ett blodprov på den lokala vårdcentralen, som samarbetar med Werlabs, och inom ett dygn finns en analys över närmare 30 hälsovärden med en läkarkommentar tillgänglig på nätet.

Totalt har bolaget tagit in över 130 miljoner kronor i riskkapital sedan starten. På ägarlistan finns välrenommerade namn som Cristina Stenbeck, Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Spotify-profilerna Alex Norström och Gustav Söderström samt Sofia Ek, som är hustru till Spotifys grundare Daniel Ek.

Efter en snabb tillväxt under de första verksamhetsåren har Werlabs finansiella utveckling på senare tid mattats av. Under 2019 växte omsättningen med 24 procent till nästan 55 Mkr, visar ett färskt bokslut som Di Digital tagit del av.

Däremot har Werlabs kraftigt minskat sina kostnader. Efter att ha noterat blodröda minusresultat på 44 och 43 Mkr under 2017 respektive 2018, sjönk förlusten i fjol till mer blygsamma 14,2 Mkr. Bolaget har till exempel minskat antalet anställda under det gångna året vilket lett till tydliga besparingar i personalkostnader.

Under den pågående coronapandemin har Werlabs rönt uppmärksamhet genom att också börja erbjuda så kallade antikroppstester. Bolaget har till exempel tecknat avtal med Region Stockholm om att genomföra 100 000 prover per månad.

Läs mer: Stockholm i nytt storavtal med Werlabs om antikroppstester

Bland annat Spotify, Tele2 och H&M har tidigare anlitat Werlabs för att testa sin personal. Testerna har kostat 750 kronor för privata kunder, vilket täcker företagets egna kostnader. Werlabs menar att initiativet saknar vinstintresse.

I årsredovisningen som Di Digital har tagit del av, daterad till april, ges snarare en bild av att bolagets finansiella resultat kan påverkas negativt på grund av coronapandemin. Werlabs menar dock att omfattningen ännu är svår att sia om.

”Styrelsen följer aktivt utvecklingen och vidtar löpande åtgärder för att begränsa effekten”, står att läsa.

Kvar i kassan fanns vid årsskiftet 23,5 Mkr i likvida medel.

Di Digital har utan framgång sökt Werlabs vd Henrik Forsberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer