Annons

Hedgefonden dumpar Spotify-aktier

Chris Coleman har grundat Tiger Global, som har sålt två tredjedelar av sitt innehav i Spotify under 2019.
Chris Coleman har grundat Tiger Global, som har sålt två tredjedelar av sitt innehav i Spotify under 2019. Foto: Bloomberg/TT
Tiger Global miljardsålde aktier i Spotify under andra kvartalet och äger numera bara några procent av bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hedgefonden sålde drygt fyra miljoner aktier under perioden och ägde vid slutet av kvartalet 2,3 procent av Spotify, enligt handlingar hos amerikanska finansinspektionen, SEC.

Det framgår inte exakt när Tiger Global sålde aktierna, men räknat på Spotifys genomsnittliga stängningskurs under kvartalet gav försäljningen intäkter på 557 miljoner dollar, eller 5,4 miljarder kronor.

Därmed har Tiger sålt mer än två tredjedelar av sitt innehav i Spotify sedan årets början.

Inför Spotifys notering våren 2018 var Tiger en av de flitigaste köparna av bolagets aktier på andrahandsmarknaden. När Spotify gjorde premiär på Wall Street ägde fonden drygt 7 procent av bolaget.

Precis som kinesiska Tencent överlät Tiger rösträtten för sina aktier till Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek. Medan Tiger nu har sålt av den största delen av sitt innehav har Tencent åtagit sig att behålla sina aktier i Spotify till åtminstone december 2020.

Tiger Global har sitt ursprung i Tiger Management, hedgefonden som mellan 1980 och 2000 drevs av den på Wall Street legendariske investeraren Julian Robertson.

Fondens grundare, dollarmiljardären Chase Coleman, är en av de på Wall Street mytomspunna ”tiger cubs”, eller tigerungar, som fick sin start på Tiger Management.

Fondens övriga partners är Lee Fixel och Scott Shleifer, som båda är mångåriga förvaltare inom techvärlden.

Länk till acast
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer