Annons

Hela listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple

Spotifys vd Daniel Ek och Apples vd Tim Cook.
Spotifys vd Daniel Ek och Apples vd Tim Cook.
Spotify anmäler Apple till EU-kommissionen. I sitt blogginlägg skriver Daniel Ek att Apple ”agerar både som spelare och domare för att medvetet begränsa andra app-tillverkare”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys vd länkar även vidare till en kampanjsajt som heter Timetoplayfair (dags för rättvist spel). Där går det att läsa att Spotifys medarbetare älskar Apples produkter och appbutik. Men man listar ändå fem exempel på hårdvarujättens ”konkurrenshämmande beteende”. Di Digital har översatt och summerat dem här:

1. Apple tar ut en ”diskriminerande skatt”

Apple begär att vissa appar betalar en avgift på 30 procent för att använda deras betalfunktion inuti appen (IAP). Spotify menar att reglerna inte är rättvist tillämpade. Uber och Deliveroo betalar exempelvis inte. Det gör inte heller Spotifys huvudkonkurrent Apple Music. Apple gynnar sin egen tjänst i sin egen butik. 

2. Apple tillåter inte Spotify att dela kunderbjudanden

Om Spotify väljer bort betalfunktionen inuti appen, som är den enda betalmetoden i Apples operativsystem iOS, hindar Apple dem från att kommunicera med de kunder som använder Spotify på Apples plattform. De får exempelvis inte erbjuda Spotify Premium till rabatterat pris i olika kampanjer. De får inte ens skicka mejl till kunderna. 

3. Apple låter inte Spotifys kunder enkelt uppgradera till premium

Användare som vill uppgradera från gratis till premium i Apples miljö har det svårt, enligt Spotify. Det går inte att göra det i appen. Istället måste Spotifys kunder gå till en webbläsare eller till en dator. Ovanpå det är Spotify förhindrade från att visa hur kunderna ska göra, skriver man. 

4. Apple nobbar Spotifys uppdateringar i appen

Apple hindrar Spotify från att fixa buggar och förbättra användarupplevelsen i appen. Det står i bjärt kontrast till Apple Music, som aldrig möter problem när de ska uppdatera sin produkt. 

5. Apple låter dig inte ha tillgång till Spotify på alla Apple-enheter

Spotify vill finnas överallt. Men Apple släpper inte in tjänsten i sin högtalare Homepod och låter inte Spotify synka med AI-assistenenten Siri heller. 

När det gäller Apple Watch menar Spotify att Apple medvetet fördröjde dem från att finnas där. 

Di Digital söker Apple för en kommentar.

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU
Podd:
Daniel Eks attack mot Apple 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer