Hoppa till innehållet

Hela listan – de kan bli miljardärer på tech

Betalningar, fintech, e-handel, dataspel, betting och musik. De är de hetaste områdena när Di Digital listar 35 entreprenörer som kan bli morgondagens it-miljardärer.

35 tech-entreprenörer, däribland Yu Wang och Sophia Pan (i mitten), är på väg mot miljardstrecket.
35 tech-entreprenörer, däribland Yu Wang och Sophia Pan (i mitten), är på väg mot miljardstrecket.Foto: Kollage

I fjol publicerade Di Digital första upplagan av ”Sveriges tech-miljardärer”. Då hittade vi 27 tech-profiler som var goda för minst en miljard kronor. I år var det en person som lämnade listan – och två som kom till. 

Läs mer: Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017 

Många av namnen på listan har redan en eller två bolagsförsäljningar bakom sig. Flera av dem – som e-handelsprofilen Jarno Vanhatapio, investeraren Jane Walerud och Collector-grundaren Lena Apler – har sedan satsat sina pengar i nystartade företag.

En av de nytillkomna hämtades från fjolårets uppföljarlista ”De kan bli morgondagens techmiljardärer". Det var Lars Wingefors, grundare, vd och huvudägare på spelbolaget THQ Nordic som seglade upp på plats 9 med en förmögenhet på 2,8 miljarder kronor.

När Di Digital för andra året i rad publicerar listan ”De kan bli morgondagens techmiljardärer" är många namn nya. Listan har utökats till 34 namn och redan på första plats fins en nykomling. 

Det är Niklas Östberg, den 33-åriga grundaren och vd:n bakom den tyska hämtmatsjätten Delivery Hero, som seglat upp till plats nummer 1 efter bolagets börsnotering i Frankfurt fått hans andel i bolaget att närma sig en värdering på 700 miljoner kronor.

Läs mer: Han toppar listan över morgondagens tech-miljardärer

Även listans tvåa är ny för i år. Det är Ole Sauar, vd och grundare för Jollyroom som kniper den platsen. Hans ägarandel i det egna bolaget är värt minst 600 Mkr.  

En annan e-handelsprofil på listan är Apoteas grundare Pär Svärdson, nummer 6 med en förmögenhet på minst 400 Mkr.

Spel är även en viktig ingrediens även i år, med bolag som Starbreeze och FEO Media representerade. Även betting är med, då Leovegas-grundarna är nummer 3 och 4 på listan. 

Collectorgrundaren Lena Apler är listans mäktigaste kvinna med en förmögenhet på en halv miljard i runda slängar. Hon är utvecklats till en av Sveriges mäktigaste tech-investerare, både privat och via Collector Ventures.

Grundare bakom två betalbolag, Izettle och Bambora, är med på listan, liksom grundarna bakom privatekonomiappen Tink. Även grundaren bakom det digitala musikbolaget Kobalt Music kvalar in sig, liksom Storytels grundare. 

Här är morgondagens 34 techmiljardärer:

1.  Niklas Östberg, 37 år
Foto:

Grundare och vd, Delivery Hero

Tyska Delivery Hero, med vd och medgrundare Niklas Östberg i spetsen, noterades på Frankfurt-börsen i slutet av juni. Aktien har sedan dess stigit från 25,5 euro till 30 euro och bolagets börsvärde uppgår till närmare 50 miljarder kronor (4,72 miljarder euro). 

Niklas Östberg äger drygt en miljon aktier i Delivery Hero i eget namn, enligt bolaget. Vidare har han optioner som ger rätt till köp av 846 600 aktier till en kraftig rabatt. Totalt rör det sig om ett direkt ägande på närmare 1,87 miljoner aktier, eller 1,2 procent av bolaget. Han har även indirekt ägande i bolaget, enligt uppgift till Di Digital. Totalt rör det sig om en ägarandel på minst 1,4 procent.

Aktier värda: Närmare 700 miljoner kronor.

Läs mer: Han toppar listan över morgondagens techmiljardärer

2. Ole Sauar

Foto:

Vd och grundare, Jollyroom

Ole Sauar grundade e-handlaren Jollyroom i Göteborg 2010. Jollyroom omsatte i fjol 657 Mkr med 12 Mkr i rörelseresultat. I år spår bolaget att omsättningen når 1 miljard kronor. Ole Sauar äger i dag 62,5 procent av Jollyroom. Bolaget skulle vid en försiktig värdering skulle vara värt 1 miljard kronor.

God för: över 600 Mkr

3. Gustaf Hagman, 43 år

Grundare, Leovegas

Gustaf Hagman grundade nätkasinot Leovegas ihop med Robin Ramm-Ericsson 2011. Bolagets aktiekurs har stigit med drygt 120 procent det senaste året och värderas i dag till drygt 7,1 miljarder kronor på First North. Gustaf Hagman äger strax över 8 procent av bolaget, enligt ägartjänsten Holdings.

Aktier värda: 572 Mkr

Foto:
Robin Ramm-Ericson (ordförande) och Gustaf Hagman (vd) för Leo Vegas.

4. Robin Ramm-Ericsson, 42 år

Grundare, Leovegas. Äger 6,9 procent av Leovegas, enligt Holdings.

Aktier värda: 495 Mkr

5. Lena Apler, 66 år
Foto: Jesper Frisk

Grundare, Collector Bank

Äger fortfarande Collector-aktier i sitt bolag till ett värde på 365 Mkr. Vidare har hon investerat privat i startupbolag, genom nya fonden Backing Minds samt direkt i bolag som aktietjänsten Sigmastocks, sparappen Dreams och pensionsappen Kollektiv. Är, enligt uppgift till Di Digital, god för cirka 500 Mkr.  

God för: Cirka 500 Mkr

6. Pär Svärdson, 47 år
Foto: Oskar Omne

Serieentreprenör, vd för Apotea

Sveriges okrönta e-handelskung är Pär Svärdson, grundaren bakom Adlibris, Apotea, med mera. 

Första stenen i hans e-handelsbygge var bokbutiken Adlibris, som han byggde upp och sålde av till Bonnier 2011. Samma år startade han och flera andra ur Adlibris-gänget nätapoteket Apotea. I slutet av april i år köpte Sven Hagströmers investmentbolag Creades aktier i Apotea för 120,5 miljoner kronor. Affären värderade bolaget till hela 2,4 miljarder kronor.

Pär Svärdson kontrollerar enligt egen utsago cirka 55 procent av Apotea via en mindre del direktägda aktier, samt ägarbolaget Laulima, som han äger ihop med de övriga fem i Apoteas grundarteam. Vid sidan av Apotea investerar Laulima i en rad andra e-handelsbolag som Babyland.se, Happyyachting.com och Delitea.se.

God för: Cirka 400 Mkr

7. Magnus Nilsson, 61 år

Grundare, Izettle

Betalbolaget Izettle värderades till 4,42 miljarder kronor i den senaste kapitalrundan januari 2017. Det innebär att medgrundaren Magnus Nilssons andel på cirka 8,7 procent är värd cirka 385 miljoner kronor. Summan kan öka betydligt. Bolaget förbereder enligt uppgift en börsnotering under andra kvartalet 2018 och en värdering på 10 miljarder kronor kan bli aktuell.

Aktier värda: 385 Mkr

8. Jacob de Geer, 42 år
Foto: Jesper Frisk

Grundare och vd, Izettle

Izettles medgrundare och vd Jacob de Geer äger 8,6 procent av bolaget. Det motsvarar ett värde på 380 Mkr.

Aktier värda: 380 Mkr

9–10. Sophia Pan och Yu Wang, 33 och 36 årFoto:
Grundare, Tantan

Sophia Pan och Yu Wang träffades på KTH i Stockholm. Yu Wang är uppvuxen i Stockholm och Sophia Pan flyttade till Sverige från Kina för att studera. När deras kinesiska dejtingapp Tantan tog in riskkapital tidigare i år värderades bolaget till 2,2 miljarder kronor. De äger enligt uppgift 17 procent av sitt livsverk. 

Förmögenhet: 375 Mkr

11. Willard Ahdritz, 52 år
Foto:

Grundare och vd, Kobalt Music

Svensken Willard Ahdritz grundade det digitala musikförlaget Kobalt Music år 2000 i Stockholm och London. Numera bor han i New York, men pendlar mellan bolagets kontor i olika delar av världen. Kobalt Music står mellan streamingjättar som Spotify och artisterna i värdekedjan och har bland annat Max Martin och Paul McCartney på ägarlistan.

Willard Ahdritz äger cirka 6,2 procent av Kobalt, vilket motsvarar 362 Mkr enligt den senaste värderingen av bolaget (i augusti 2017).

God för: 362 Mkr

12. Bo Andersson, 40 år
Foto: Peter Lundegårdh

Vd, Starbreeze

Spelentreprenör med en bakgrund på bolaget Grin. I dag vd för Starbreeze, där han äger aktier till ett värde av 342 Mkr. Lyckas bolagets VR-satsningar kan han bli miljardär. I år har dock aktien backat 34 procent. 

Aktier värda: 342 Mkr

13. Jonas Tellander, 46 år
Foto:

Grundare och vd, Storytel

Ljudboksappen som köpte det anrika förlaget Norstedts och fortsätter att förvärva bolag i en rasande takt. Storytels börsvärde har stigit med drygt 40 procent det senaste året och uppgår nu till närmare 3,3 miljarder kronor. Grundaren Jonas Tellander äger därmed aktier i företaget till ett värde på 331 Mkr.

Aktier värda: 331 Mkr

14. Johan Tjärnberg, 42 år
Foto: Bambora

Medgrundare och vd, Bambora

Under sommaren köpte den franska betaljätten Ingenico sin svenska konkurrent Bambora, för 14 miljarder kronor. Bamboras huvudägare är visserligen private equity-jätten Nordic Capital, som finansierat alla de 13 uppköp som byggt upp bolaget. Men vd:n och medgrundaren Johan Tjärnberg har hela tiden varit största minoritetsägare, bland annat genom startkapitalet han fick från försäljningen av Point, ett annat betalbolag han byggt ihop med Nordic Capital. Enligt källor till Di Digital ägde Johan Tjärnberg aktier i Bambora vid försäljningen till ett värde på cirka 300 Mkr. 

God för: Cirka 300 Mkr

15–16. Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, 32 och 33 årFoto:

Grundare, Truecaller

Truecaller omsatte 50 miljoner kronor i fjol och säger sig kunna nå lönsamhet utan att ta in mer kapital. Grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam äger sammanlagt 20 procent av bolaget. Deras sammanlagda innehav mostvarar mellan 500 och 600 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppskattning.

Förmögenhet: Cirka 250 Mkr vardera

17. Henrik Eskilsson, 43 år
Foto: Tobii

Grundare och vd, Tobii

Vd för Tobii sedan företaget grundades 2001. Entreprenör som även grundat sportutrustningsföretaget Trampolinspecialisten.

Aktier värda: 221 Mkr (i Tobii)

18–19. Jakob och Stina Ehrensvärd, 51 år
Foto:

Grundare, Yubico

Paret grundade 2007 svensk-amerikanska Yubico, som tar fram en säkerhetsnyckel för inloggning på nätet. Yubico värderades till 823 miljoner kronor vid en nyemission i april 2017 (när Bure köpte in sig). Stina och Jakob Ehrensvärd äger enligt egen utsago aktier motsvarande 25 procent av bolaget, en post värd 206 Mkr.

Goda för: 206 Mkr

20–21. Tomas och Karolin Kull, 54 och 53 årFoto: Jack Mikrut

Grundare, Mathem

Mathem har uppnått en miljardomsättning på årsbasis. Grundarnas ägarandel på 11,5 procent är värd 206 Mkr. Men Mathem kan bli ett riktigt storbolag om marknaden för livsmedel på nätet fortsätter att växa i samma takt som i dag.

Goda för: 206 Mkr

22. Jarno Vanhatapio, 39 år
Foto:

Grundare och vd, Na-kd

Jarno Vanhatapio är en av Sveriges främsta serieentreprenörer inom e-handel och mode på nätet. Som 25-åring grundade han Nelly.com, som såldes i omgångar till Qliro Group. Efter det grundande han Zoozoo.com, en sajt för djurfoder som köptes av marknadsledande Animail 2015. Samma år grundade han Na-kd (NTL), en ehandlare inom mode som vid slutet av 2016 värderades till 450 miljoner kronor. Jarno Vanhatapio äger i dag drygt 20 procent av Na-kd med en förmögenhet som uppgår till omkring 200 Mkr, enligt Di Digitals uppgifter.

God för: cirka 200 Mkr

23. Hjalmar Winbladh, 48 år
Foto:

Partner, EQT Ventures

Internetpionjär och serieentreprenör som grundade Sendit 1994, ett av de första molnbolagen inom mobilt internet. Bolagets noterades på Stockholmsbörsen 1997 och köptes sedan av Microsoft för 1,3 miljarder kronor 1999. Har även varit med och grundat Rebtel, Epidemic Sound, Sinch och Wrapp. Som partner har han investerat en del av sin förmögenhet i EQT:s första fond.

Förmögenhet: okänd

24. Jane Walerud, 55 år
Foto:

Affärsängel och entreprenör

Bedyrar att hon inte är miljardär. Men redan år 2000 tog hon tog hem cirka 60-80 Mkr när Bluetail, mejlhanteringsbolaget där hon var vd och medgrundare, såldes för 1,4 miljarder kronor. Pengarna har hon återinvesterat i bolag som Lensway, som såldes för Coastal Contacts för 104 Mkr 2004, och börssuccén Tobii. Hon var även första investerare i Klarna, som i dag värderas till 19 miljarder kronor.

Förmögenhet: okänd

25. Jessica Schultz, 32 år
Foto: Amanda Lindgren

Partner, Northzone

Jessica Nilsson är en av tre grundare bakom den tyska matkassetjänsten Hellofresh, vars värdering uppges ligga på cirka 16 miljarder kronor. Hon sålde sina andelar för en hemlig summa under 2014 och 2015 och har återinvesterat pengarna i Northzones åttonde fond. Hennes tidiga förmögenhet, unga ålder och partnerstatus talar för att hon kan bli en av Sveriges mest framgångsrika investerare.  

Förmögenhet: okänd

26–29. Bröderna på FEO Media, 29–35 år
Foto: Foto: FEO Media

Grundare, FEO Media

En av tech-Sveriges mest oväntade kassakor är Quizkampen som lockat som lockat drygt 100 miljoner användare. Bakom appen, och dess quizsyskon Pixduel, står FEO Media. Bolaget ägs fortfarande av grundarna, bröderna Robert och Henrik Willstedt samt bröderna Olle och Kalle Landin. Mellan startåret 2012 och 2016 har FEO Media dragit in närmare 150 Mkr i ren vinst. Man tror sig fortsätta leverera cirka 40-50 Mkr i vinst i år. Vid ett p/e-tal på 28 (i linje med börsbolaget Paradox) skulle FEO Media värderas till närmare 1,3 miljarder kronor. I dag har man 55 medarbetare. Den första miljarden är kanske en bit bort. Men grundarna är unga.

Förmögenhet: okänd

30. Bo Mattsson, 57 år

Grundare och investerare

Grundade för 15 år sedan Cint, en marknadsplats för marknadsundersökningar. Inkasserade minst 120 miljoner kronor när Nordic Capital köpte bolaget för, enligt uppgift, drygt 1 miljard kronor i fjol.

Förmögenhet: Minst 120 miljoner kronor

31–32 Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg, 36 och 34 årFoto: Stellan Stephenson

Grundare, Tink

Under det senaste året har privatekonomiappen Tink inlett samarbeten med olika banker och i början av 2016 tog man in 85 Mkr från SEB och Sven Hagströmers Creades. När Creades gjorde en följdinvestering i veckan värderades bolaget till 845 Mkr, upp från 344 Mkr i fjol. 

Ägarandel: ”Substantiell, men mindre än hälften”, enligt en källa.

33. Erik Mellström Byrenius, 33 år
Foto:

Grundare, Onlinepizza

Det har gått fem år sedan Onlinepizza såldes till tyska Delivery Hero för mellan 250 och 500 Mkr. Delägaren har gått vidare med investeringar i en rad startupbolag.

Förmögenhet: okänd

34. Hampus Jakobsson, 38 år
Foto: Tomaz Lundstedt

Investerare

Var en av grundarna av mobilföretaget TAT som såldes till kanadensiska RIM för runt 800 Mkr år 2010. Därefter arbetade han åt Blackberry som rådgivare vid företagsaffärer i Europa innan han började investera på allvar själv. Hampus Jakobsson har de senaste åren gjort runt 40 ängelinvesteringar, främst i södra Sverige.

Förmögenhet: okänd

35. Henrik Torstensson, 39 år
Foto:

Grundare och vd, Lifesum

Har jobbat sig upp via Spray, Stardoll, Tradedoubler och Spotify. Är numera vd och delägare på hälsoappen Lifesum. Investerare i Fishbrain, Castle, Sparta sales, Teamtailor. Har gjort en exit i Videoplaza, som såldes för en halv miljard 2014.

Förmögenhet: Okänd

Källor: Bolagen själva, Holdings, bolagsverk i Sverige och utomlands, samt anonyma källor. Aktiekurserna uppdaterades den 31 augusti 2017.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kandisarpatechfest-zennstromsflygandeeltaxiochblivandemiljardarer

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera