Annons

Helsingborgsdoldis låter utvecklingsländer chatta gratis – har en miljon användare

Dark Matters app Pen Chat gör det möjligt för personer utan internetuppkoppling att chatta och ringa gratis.
Dark Matters app Pen Chat gör det möjligt för personer utan internetuppkoppling att chatta och ringa gratis. Foto: Pressbild.
Techbolaget Dark Matter har tagit fram en kommunikationsapp som fungerar utan internetuppkoppling. Med närmare 17 miljoner kronor i riskkapital används appen dagligen av 300 000 personer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Helsingborgsbon Ian Vernon grundade Dark Matter (NTL) för två år sedan efter att ha sålt sitt bolag Amanzitel till kinesiska Dingli Communications. Dark Matter har tagit fram appen Pen som erbjuder en mix av tjänster, bland annat samtal, chatt och sociala mediefunktioner och ger även sina användare varningar för exempelvis naturkatastrofer. 

”Den här idén kom upp för flera år sedan när jag höll på att sälja mitt första bolag. Men det var först när jag kunde lämna Dingli som jag igen började titta på vad som saknas i världen. Ett problem är att det saknas internetuppkoppling för närmare fyra miljarder människor som samtidigt börjar köpa smarta telefoner. Då försökte vi hitta en lösning för den här gruppen”, säger Ian Vernon.

Ett problem är att det saknas internetuppkoppling för närmare fyra miljarder människor som samtidigt börjar köpa smarta telefoner.

Det som gör Ian Vernons app lite speciell är att den till skillnad från exempelvis Whatsapp och Facebook låter användare ringa och chatta gratis även när användaren inte är uppkopplad till internet. Dark Matter subventionerar dessa samtal och meddelanden och betalar för dem genom reklam i sin app. 

Dark Matters app lanserades för allmänheten för lite drygt ett år sedan med fokus på Sydostasien och Mellanöstern. I dag har bolaget cirka en miljon användare där över 300 000 använder appen dagligen, uppger Ian Vernon. 

Läs även: Så gick svenskens taxitjänst från uppstickare till miljardbolag i Mellanöstern 

Enligt bolagets senaste årsredovisning har Dark Matter tagit in 16,6 miljoner kronor i kapital varav de senaste 4 miljonerna togs in av Almi Invest i våras. Övriga investerare är riskkapitalbolaget Spintop Ventures med entreprenörerna Finn Persson och Sami Niemi, som har tagit plats i Dark Matters styrelse. 

Även flera affärsänglar och det brittiska teknikbolaget Advanced Wireless Technology Group, som även ses som medgrundare, har investerat i bolaget.

Finansieringsrundan som godkändes redan förra året används för att skala upp verksamheten. Däremot krävs mer pengar och Dark Matter är nu i färd med att ta in ytterligare kapital för att växa bolaget till 10 miljoner användare. 

”Vi är i vår andra tillväxtfas nu och sen får vi se hur det går”, säger Ian Vernon. 

Förutom huvudkontoret i Helsingborg har Dark Matter även kontor i Belarus, Indonesien, Indien, Filippinerna, Singapore och i Portugal. 

Läs även: Transfer Galaxy-grundaren: ”Jag och pappa skickar pengar till en föräldralös släkting varje månad” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer