Hoppa till innehållet

Hemligt mobil-labb öppnar i Lund

En ny exklusiv mobiltillverkare etablerar sig i Lund när schweiziska Sirin Labs öppnar en forsknings- och utvecklingsavdelning i Sverige. Här ska en telefon som fått in 600 miljoner kronor i riskkapital ta form.

Sirin Labs etablerar sig nu i Sverige, kan Di Digital avslöja.
Sirin Labs etablerar sig nu i Sverige, kan Di Digital avslöja.

Enligt uppgifter till Di Digital har telefonen till viss del redan utvecklats i hemlighet i Lund och ett skånskt bolag ska ha hjälpt Sirin Labs att bygga den. Företrädare för Sirin Labs vill i dagsläget inte kommentera produkten närmare, men bekräftar att bolaget officiellt etablerar sig i Sverige och Lund.

Att man valt just Lund beror enligt Sirin Labs på tillgången till personal med erfarenhet att utveckla mobiltelefoner och tillgången till ingenjörer med fokus på säkerhet.

Grunden till Sirin Labs lades under hösten 2013 av Kenges Rakishev, investerare och finansman från Kazakstan, Tal Cohen, entreprenör och tidigare konsult på McKinsey samt Moshe Hogeg, serieentreprenör som bland annat ligger bakom det israeliska riskkapitalbolaget Singulariteam.

I november 2013 tog Sirin Labs in 72 miljoner dollar i riskkapital, motsvarande nära 600 miljoner kronor, från bland annat grundarna och det kinesiska bolaget Renren. Uppdraget var att skapa en mobiltelefon med världens högsta säkerhet. 

"Till skillnad från andra teknikföretag som låter priset spela störst roll, så behöver inte Sirin Labs vänta flera år innan vi kan ge våra kunder den mest avancerade tekniken", säger Tal Cohen, vd för Sirin Labs.

Den första mobilen från Sirin Labs, "Solaris", släpps i maj månad. Utvecklingen påbörjades i Tel Aviv under 2014 och har letts av produktchefen Fredrik Öijer, som har bakgrund som produktchef på Ericsson, Sony Ericsson och Sony Mobile.

Sirin Labs mobiltelefon är enligt bolaget speciellt byggd för att ge användaren den högsta säkerheten och den bästa uppkopplingen, vilket sannolikt kommer att avspegla sig i priset på telefonen. 

"Priset påverkar inte våra beslut, de påverkas av bästa funktion och kvalitet”, säger Tal Cohen, vd för Sirin Labs.

Etableringen i Lund sker på Mobile Heights och den kommer ett drygt år efter beskedet om att telekomjätten Sony Mobile varslade 1000 personer om uppsägning vid enheten i Lund, ett varsel som resulterade i att 575 anställda och omkring 400 konsulter fick lämna företaget. Kort efter Sony Mobiles varsel meddelade också Blackberry att man lade ner utvecklingsenheten i Malmö med omkring 100 anställda.

Sirin Labs har 85 anställda i Sverige, Schweiz, Israel och Storbritannien och ytterligare 150 personer på andra platser i världen som arbetar exklusivt med forskning- och utveckling för bolaget. 

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera