Hoppa till innehållet

Hemnet gör vinstrekord efter prishöjningar

Hemnet redovisar en rekordhög vinst före skatt på 108 miljoner kronor för 2017. Detta sedan man höjt avgiften för bostadsannonser under fjolåret. 

Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet.
Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet.

Bostadssajten Hemnet ser ut att bli en god affär för de nya ägarna General Atlantic samt entreprenörerna Pierre Siri och Henrik Persson. Bolagets intäkter ökade med 27 procent till 323 miljoner kronor under 2017, enligt årsredovisningen. 

Vinsten före finansiella poster uppgick till 108 miljoner kronor, vilket är hela 32 Mkr mer än under 2016. Jämfört med 2014 har vinsten mer än fyrfaldigats.

”Det är en rekordhög vinst och marginalen är bättre än förra året. Vi gör ett bra år, trots alla förändringar med nya ägare och ny ledningsgrupp”, säger Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet sedan sju månader. 

Hemnets vinst efter skatt landade på 82,5 Mkr. Hela denna summa tas ut i form av utdelningar.

”Det där med utdelningarna är ju egentligen en fråga för ägarna. Men jag kan säga att pengarna inte plockas ut, utan stannar inom koncernen”, säger vd Cecilia Beck-Friis.

En viktig orsak till de ökade intäkterna är att Hemnet i somras höjde priset på sina bostadsannonser. Tidigare betalade en säljare mellan 600 och 1600 kronor för en annons, beroende på objektets utgångspris. Idag ligger spannet på mellan 600 och 2100 kronor. 

Intäkterna har även drivits upp på grund av det höga utbudet av bostäder till salu (något som även bidragit till fallande bostadspriser). Under året såldes nästan 220 000 bostäder på Hemnet, vilket är en ökning med 16 procent från 2016. 

Resultatet är att intäkterna från bostadssäljare steg med med 31 procent till hela 179 Mkr. 

Hemnet tjänar även pengar på specialtjänster riktade till mäklarkontor och vanliga banner-annonser. Under 2017 ökade dessa intäkter med 23 procent till 144 Mkr.

"Våra intäkter ökar främst på grund av det höga utbudet på marknaden och det faktum att vi höjt priserna. Men vi tjänar även mer pengar på tilläggstjänster för mäklare och på vår övriga annonsering”, säger Cecilia Beck-Friis.

Vad har du fokuserat på mest under dina första sju månader på bolaget?

"Mycket har handlat om att utveckla nya tjänster. Vi vill öka valfriheten mot säljare och mäklare. Vi blickar ut i världen och jobbar med att experimentera med nya tjänster och nya annonsformat. Vi försöker lyssna på vad mäklare och säljare vill ha.” 

Hur ser du på utvecklingen under 2018?

"Vi jobbar med fortsatt tillväxt och marginalförbättringar som mål. Men vi gör samtidigt stora tekniska investeringar för att klara en snabbare produktutveckling. Jag vill inte ge någon prognos för året just nu.”

Hemnet har i dag 80 medarbetare - en siffra som ska öka i ”lagom takt” under 2018, enligt Cecilia Beck-Friis.

Läs mer: Hon blir Hemnets nya vd 

Innan hon blev vd för Hemnet var Cecilia Beck-Friis främst känd för sina ledande befattningar i mediebranschen. Bland annat var hon tidigare vice vd på TV4. Hon är även en av grundarna av startupbolaget Rayvr, som Di Digital rapporterat om, och har även ett antal externa styrelseuppdrag.

Läs mer: Hemnets ägare: Därför köper jag Hitta.se

Hemnets delägare Pierre Siri.
Hemnets delägare Pierre Siri.Foto: Amanda Lindgren

I december 2016 stod det klart att en rad mäklarbyråer, med Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling i spetsen, sålt Hemnet för cirka 2 miljarder kronor. Köpare var investmentbolaget General Atlantic i spetsen. Vid sidan av General Atlantic gick även ett konsortium med entreprenörerna Pierre Siri och Henrik Persson, tidigare investeringschef på Kinnevik, in som delägare.

Sedan dess har Sprints Capital, grundat av Henrik Persson, även köpt Hitta.se från det norska mediebolaget Schibsted.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera