Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Hemnets ägare: Därför köper jag Hitta.se

Henrik Persson, föredetta investerare på Kinnevik, numera delägare i Hemnet och Hitta.se.
Henrik Persson, föredetta investerare på Kinnevik, numera delägare i Hemnet och Hitta.se. Foto: Jesper Frisk.
Den före detta Kinnevik-investeraren Henrik Persson är en av köparna när Schibsted säljer sin söktjänst Hitta.se. Via sitt investmentbolag Sprints Capital blir han en av storägarna till bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagen rapporterade Schibsted sitt andra kvartal men i jämförelse med koncernens siffror var det en annan nyhet som gjorde stora rubriker. Den norska mediekoncernen sålde den svenska söktjänst hitta.se. En av de nya ägarna är Henrik Persson mest känd för att ha varit en av Kinneviks mest tongivande investerare inom e-handel. Där ansvarade han bland annat för koncernens investeringar i Zalando och Avito.

Redan för ett halvår sedan kunde man läsa om Henrik Persson i samband med försäljningen av Hemnet. Tillsammans med ett konsortium av investerare blev han minoritetsägare i bostadssajten och tog även en plats i styrelsen. 

Läs även: Schibsted säljer Hitta.se 

När Schibsted nu säljer ytterligare en kassako, Hitta.se, finns Henrik Perssons namn återigen bland köparna. Tillsammans med den nuvarande vd:n Alexander Hannerland samt investeraren och entreprenören Stefan Tocca, köper Henrik Persson Schibsteds andel på 90,2 procent av söktjänsten. 

”Jag tycker att det är ett fantastiskt bolag. Det är ett bra team, har många lojala användare och är den tredje största sajten i Sverige i antalet besökare”, säger Henrik Persson.

Enligt honom kommer bolaget att gynnas av att ha nya ägare.

”Schibsted är en av världens bästa ägare av internetbolag och jag har alltid varit väldigt imponerad över deras arbete. Men Hitta.se har legat utanför deras kärnverksamhet och de har därför oftast plockat ut vinsten för att investera i deras andra verksamheter. Nu kommer vi att kunna återinvestera vinsten i Hitta.se för att förbättra sökupplevelsen och utveckla våra nya tjänster till våra besökare och företagskunder”, säger Henrik Persson.

Läs även: Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna 

2014 lämnade han Kinnevik för att dra igång sitt egna investeringsbolag Sprints Capital Management. Båda investmentbolagen har sin bas i London och det har även Henrik Persson. 

Han vill inte uppge köpesumman för Hitta.se men uppger att alla minoritetsägare ökade sina andelar och att Sprints Capital sedan stod för resten.

I jämförelse med Hitta.se såldes bostadssajten Hemnet för 2 miljarder kronor i slutet av 2016, men troligen ligger prislappen för Hitta.se långt under.

Läs även: 84 procent av Schibsteds vinst är från radannonser 

Hitta.se har ett växande antal konkurrenter, bland annat stora sökmotorer som Google, men samtidigt anser Henrik Persson att marknaden är stor nog för fler. 

”Vad du än gör på nätet har du konkurrens. Men samtidigt ökar antalet människor som använder plattformar som Hitta.se för att få vägledning om hur de ska spendera sina pengar. Det är en väldigt stor marknad.”

Det finns inga kopplingar mellan Henrik Perssons investeringar i Hemnet och Hitta.se även om de har vissa beröringspunkter som att erbjuda lokala söktjänster. 

”Vi är en finansiell ägare och inte en strategisk sådan. Men för att vara finansiella är vi långsiktiga. Vi vill gärna köpa bra bolag och äga dem länge. Det är vår strategi.” 


Lyssna på Digitalpodden för mer om försäljningen:

https://embed.acast.com/digitalpodden/hitta.se-snyaagare-snalskjutspanetflixochhyperloop-race

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post