Hoppa till innehållet

Hemnets nya vd: "Det var ett enkelt val"

Entreprenören och den tidigare TV4-chefen Cecilia Beck-Friis blir ny vd på Hemnet. Efter både stora uppdrag och mindre startupbolag vill hon nu lägga full tid och kraft på Hemnet, men även fortsätta engagera sig i sin VR-tjänst.

Cecilia Beck-Friis blir ny vd på Hemnet.
Cecilia Beck-Friis blir ny vd på Hemnet.

Bostadssajten Hemnet har rekryterat Cecilia Beck-Friis till ny vd från och med den 1 oktober. Det innebär att Anna Lagerborg som varit tillförordnad chef sedan i mars då Mats Brandt lämnade nu utses till vice vd.

“Det känns jättekul och spännande att ta det här klivet in i den här rollen. Det är kul att det inte är så lång tid kvar tills jag börjar”, säger Cecilia Beck-Friis till Di Digital.

Cecilia Beck-Friis är en av grundarna av startupbolaget Rayvr, som Di Digital rapporterat om, och har även ett antal externa styrelseuppdrag, bland annat sitter hon i styrelsen för Paradox Interactive, Net Insight och Acando. I hennes bakgrund märks även ledande befattningar i mediebranschen och hon har tidigare varit vice vd på TV4.

Valet kring Hemnet var ett enkelt val, men det är alltid ett svårt val när man lämnar något.

När hon pratade med Di Digital om VR-tjänsten Rayvr i höstas sa hon att de ville bygga något som gör det möjligt för människor att uppleva äventyr och att de har en tro på att dra in pengar och skapa affärer på både kort och lång sikt. I och med att hon tillträder som Hemnets vd i oktober tar medgrundaren Anders Ribbing över som vd för Rayvr – men Cecilia Beck-Friis blir kvar på ett hörn.

"Rayvr finns kvar och jag är jätteglad över att jag kommer kvarstå som delägare och styrelseledamot. Jag kommer lägga min fulla tid och kraft på Hemnet. Valet kring Hemnet var ett enkelt val, men det är alltid ett svårt val när man lämnar något. Därför är jag glad över den här lösningen där jag kan vara en liten del av bolaget”, säger hon.

Jag har haft möjlighet att sätta mig in i teknologi som kan föra med sig nya möjligheter.

Erfarenheterna från både startupbolag och större uppdrag som TV4 tror hon kommer att tjäna henne väl.

“All erfarenhet är bra erfarenhet och ger olika perspektiv, och jag hoppas att min erfarenhet kommer till gagn. Jag har haft möjlighet att sätta mig in i teknologi som kan föra med sig nya möjligheter.”

Hemnet har ägarband till söktjänsten Hitta.se. När Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling sålde sina innehav i Hemnet förra året för omkring två miljarder kronor klev bland andra entreprenören Henrik Persson in som minoritetsägare. Hans namn dök upp igen när Schibsted sålde Hitta. En av köparna var då riskkapitalbolaget Sprints Capital, grundat av Henrik Persson.

Läs mer: Hemnets ägare: Därför köper jag Hitta.se

Enligt Cecilia Beck-Friis är det för tidigt att sia om hur Hemnets digitala och teknologiska utveckling kommer se ut med henne som vd. Om ägarbanden skulle påverka hur datadrivet Hemnet kommer bli kan hon inte heller säga än.

“Det är en ägarfråga och det får man ta med ägarna. Jag känner inte till något, jag har inte börjat än”, säger hon och tillägger:

"Hemnet och Hitta är två olika bolag och kommer fortsätta vara det, även om det finns vissa ägarintressen däremellan."

Vad är det första du kommer göra som vd?

“Lyssna, lära och förstå. Träffa medarbetare och fastighetsmäklare och bygga en relation. Jag ska sätta mig in i alla olika delar, det är steg ett.”

Vad är det för bostadsmarknad du går in i nu och vad kommer hända med den framöver?

“Det är en spännande bransch som berör otroligt många. Den intresserar många också, inklusive mig. Men jag tänker inte spekulera i bostadsmarknadens nuläge och framtid nu.”

Finwire/Di Digital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera