Hoppa till innehållet

Hennes mobiluppstickare vill konkurrera med de stora operatörerna

Martina Klingvall lämnade rollen som säljchef för Telenors småföretagartjänster. Nu startar hon en egen mobiloperatör och backas med 14 miljoner i riskkapital.  

Martina Klingvall är vd och grundare av Telness. Foto: pressbild
Martina Klingvall är vd och grundare av Telness. Foto: pressbildFoto: pressbild

Telekomjättar som Telenor, Telia, Tele2 och Tre dominerar den svenska operatörsmarknaden. Men när det kommer till telefonlösningar för småföretag finns det en tom nisch. Det menar, Martina Klingvall, tidigare säljchef på Telenor, som nu lanserar mobiloperatör Telness (NTL), riktad mot just småföretagare. 

Inför lanseringen har Telness tagit in 14 miljoner kronor. De flesta investerarna har en bakgrund från private equity, telekom eller som entreprenörer. Bland investerarna finns Andreas Bernström, tidigare vd för Rebtel (NTL) och medgrundare av Sinch (NTL), Viveka Ekberg, styrelseproffs och tidigare vd för PP Pension, samt investeringsbolaget JCE Investments.

”Vi har försökt vara noga med att ta in smarta pengar. Och det har varit ett högt investerarintresse. Vi är övertecknade flera gånger om och till slut blev vi tvungna att tacka nej till mer kapital”, säger Martina Klingvall. 

Martina Klingvall hade arbetat för Telenor i sex år när hon tog beslutat att lämna storbolaget för att starta eget.

Läs även: En mobil skapar 86 kg avfall: ”Uppgradera istället för att köpa”

”Vi använder Telias nät men sen har vi byggt en egen plattform. Vi blir som internetbanken för bankvärlden fast det här är för telekom”, säger Martina Klingvall.

”Jag har länge sett ett behov att förbättra tjänsten för småföretagarna. Och även om jag tyckte att någon skulle göra det så kändes det som ett stort steg att göra det på egen hand. Men när jag insåg att jag kunde göra det så var det fullt flås”, säger hon.

Läs även: Analys: Tesla är för elbilar vad Apple varit för mobiler

Telness är inte den första uppstickaren bland mobiloperatörer. Tidigare har bland annat Hallon och Vimla dykt upp som digitala alternativ för privatpersoner. Däremot har båda startats av stora telekombolag.

Bolaget har ännu inte gjort någon marknadsföring, förutom ett par privata statusrapporter på Facebook och Linkedin. Det har däremot gett resultat.

”Vi har snart 400 bolag som har skrivit upp sig. Helt galet roligt med tanke på att vi inte har marknadsfört tjänsten alls”, säger Martina Klingvall.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera