Annons

Hennes alger används i smink och solceller – nu tar de nästa steg

Swedish Algae Factorys medgrundare och vd Sofie Allert.
Swedish Algae Factorys medgrundare och vd Sofie Allert.
Göteborgsbolaget Swedish Algae Factory får in 17 miljoner och satsar på att skala upp produktionen. ”Eftersom vi är producenter så måste vi producera mer för att kunna sälja mer”, säger bolagets medgrundare och vd Sofie Allert.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Swedish Algae Factory (NTL) tar nästa steg i algproduktionen och skalar upp med en ny "fabrik" för att kunna utvinna kiselalger som bland annat kan användas i hudkosmetika, UV-skydd och solceller.

I veckan stod det klart att det Göteborgsbaserade bolaget får in 17 miljoner kronor i nytt kapital från EU:s miljöprojekt LIFE och därmed kan gå från kilon till ton i produktionen av sin slutprodukt - nanoporöst kisel.

”Vi bygger upp en större anläggning för att skapa mycket material. Vi stannar på västkusten i Kungshamn så algerna får en vacker utsikt över Smögen”, säger Sofie Allert som är medgrundare och vd på Swedish Algae Factory.

Läs mer: Nu tar algbolaget in kapital

Den nya produktionslokalen ska ligga på taket av en landbaserad fiskodling. Genom att använda vattnet från fiskodlingen får algerna näring samtidigt som vattnet renas och kan återinföras i fiskodlingen, allt för att skapa både hållbar utvinning och hållbart material.

”Det material som vi utvinner av algerna är bättre än syntetiska motsvarigheter både miljömässigt och gällande effektivitet i användningen. Det är en av naturens mest hållbara material och utmaningen är att få olika industrier att inse det”, säger Sofie Allert.

Bolaget startade redan 2014 när man vann Niklas Zennströms tävling Green Mentorship Award, där prissumman låg på 1 miljon kronor. 

Men det tog fart på riktigt först 2016 när man startade produktion i mindre skala. Till sin hjälp har man rådgivare i styrelsen i form av Akzo Nobels förre vd Jan Svärd. Just nu är man i samtal om att ta in mer kapital och få in fler rådgivare, men vilka det handlar om vill inte Sofie Allert berätta ännu.

Bolaget fokuserar på att tillverka råvaran, nanoporöst kisel, och sälja den till producenter inom hudvård, färg och solceller. Produktionen på testnivå innebar att man i höstas kunde starta försäljningen i liten skala, men redan nu har man kunder inom främst sminkbranschen.

”Eftersom vi är producenter så måste vi producera mer för att kunna sälja mer. Det är det som kommer hända nu och vi har fått in ett antal ordrar från kosmetikbolag”, säger Sofie Allert.

Ett ytterligare nästa steg är att få in det nanoporösa kislet i solceller. Där finns mycket pengar att hämta och dessutom är det en del av företagets intresse i att skapa miljöeffektivare produkter inom olika marknader med hjälp av algerna, menar Sofie Allert.

”I dagens solpaneler finns ett skyddslager som skyddar panelerna från skadligt UV-ljus, vårt material skulle skydda och samtidigt öka effektiviteten i och med att det har ljusinfångande egenskaper”, säger hon.

Miljön är också företagets existensberättigande, berättar Sofie Allert. Visionen är att kunna gå ut globalt med kostnadseffektiva odlingar av de miljövänliga algerna.

”Det som driver oss är miljömässiga värden. Det handlar inte bara om att producera materialet, det ska vara så miljövänligt som möjligt”, säger hon och avslutar:

”Det långsiktiga målet är att förbättra världen genom att få upp en massa algodlingar runt om i världen som kan bidra med att skapa materialet.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer