Annons

Hennes alger hjälper solpaneler – får tillskott på 50 miljoner

Sofie Allert, vd och medgrundare av Swedish Algae Factory
Sofie Allert, vd och medgrundare av Swedish Algae Factory
Kiselalger som både kan hjälpa solpaneler att fånga upp ljus och användas av människor som UV-skydd. Sådana har Swedish Algae Factory odlat fram sedan 2014. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nu får det Göteborgsbaserade startupbolaget ett tillskott på 53 miljoner kronor som ska användas till att växla upp produktionen.

Riskkapitalet kommer bland annat från Chalmers Ventures och nederländska Aqua-Spark som är ett investmentbolag som riktar in sig på just hållbart vattenbruk.

”Investeringen innebär att vi nu kommer kunna skala upp produktionen för att kunna möta den växande efterfrågan för vår produkt inom hudvårds- och solenergiindustrin”, säger Sofie Allert som är vd och medgrundare.

Kiselalgerna som bolaget använder sig av växer naturligt på botten av svenska hav och sjöar. I det fria behöver de kunna fånga upp visst ljus men samtidigt också hålla borta skadligt UV-ljus.

Det är de här egenskaperna som Swedish Algae Factory tar fasta på när algerna kommersialiseras under ett varumärkesskyddat namn.

Swedish Algae Factory grundades 2014 och har tidigare tagit in riskkapital från Almi Invest och Chalmers Ventures samt fått bidrag från EU och Energimyndigheten. Dessutom har Walerud Ventures, som drivs av bland annat affärsängeln Jane Walerud, investerat i bolaget.

”Naturen och evolutionen är vår främsta ingenjör. Vi försöker fånga den innovationskraften i vår affärsidé”, sade bolagets medgrundare och vd Sofie Allert i samband med att bolaget vann en deltävling i Di Digitals Startup Tour under 2018.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer