Annons

Hennes alger ska hjälpa solpaneler fånga upp ljus

Medgrundaren Sofie Allert är vd för Swedish Algae Factory.
Medgrundaren Sofie Allert är vd för Swedish Algae Factory. Foto: Press/TT
Sofie Allerts bolag odlar alger som kan rena vatten och fånga upp ljus. Nu tar Swedish Algae Factory in kapital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Swedish Algae Factory grundades 2014 och är i dag en del av Chalmers Ventures accelerator.

Tidigare har bolaget utforskat möjligheten att odla alger på avfallsvatten och därmed rena vattnet. Numera är huvudspåret att använda skalen från kiselalger för att öka effektiviteten i solpaneler.

Detta på grund av kisellagrens förmåga att fånga upp ljus. Enligt bolaget ska en solpanel bli 4 procent effektivare med hjälp av kiselalger.

Läs mer: Bolagen som sänker din elräkning med ny teknik 

Nu tar Swedish Algae Factory in 3,5 miljoner kronor i kapital från Chalmers Ventures (NTL), Almi Invest (NTL) och EU-finansierade KIC Innoenergy. Samtidigt skjuter Energimyndigheten till 1,7 Mkr i form av ett bidrag.

”Pengarna kommer framförallt användas till fälttester på kommersiella solpaneler vi ska göra tillsammans med våra första kunder, som består av solpanelsdistributörer och elbolag”, säger Sofie Allert, vd för Swedish Algae Factory.

”Det går dessutom till driften av vår befintliga mindre algodlingsanläggning, och planeringen för uppbyggnation av vår större, kommersiella, anläggning”, tillägger hon.

Läs mer: 10 bolag som vill göra världen bättre – och visa svarta siffror 

Swedish Algae Factory vann Niklas Zennströms Green Mentorship Award 2014 jämte bolag som EQT Ventures-finansierade Watty (NTL).

”Bolaget är fortfarande i en väldigt tidig fas men idén är spännande, och det kommersiella värdet av en så här stor förbättring av solpaneler är fantastiskt”, säger Tobias Elmquist på Chalmers Ventures.

NTL-länkarna i texten går till nordictechlist.com, en interaktiv databas med investerarna, bolagen och entreprenörerna inom den nordiska techsektorn.

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer