Annons
Robyn Exton är i Stockholm för att lansera sin lesbiska dejtingapp Her.

Hennes dejtingapp för lesbiska ska inta Sverige

IBM:s kognitiva system Watson tänker som tusen ingenjörer SPONSRAT AV IBM

Ikea köpte amerikanska Taskrabbit i slutet av september.

Ikea: Taskrabbit ska göra oss mer relevanta

Från vänster: Johan Lundin, försäljningschef, och Alexis Priftis, vd.

Instabox fyller på kassan – satsar på expressfrakt

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

Live: #Metoo på agendan – Facebooks mångfaldschef är i Stockholm

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Hennes dejtingapp för lesbiska ska inta Sverige

Robyn Exton är i Stockholm för att lansera sin lesbiska dejtingapp Her.
Robyn Exton är i Stockholm för att lansera sin lesbiska dejtingapp Her. Foto: Jesper Frisk
Robyn Extons dejtingapp för lesbiska‚ ”Her”, har väckt mycket uppmärksamhet i England och USA. Nu är hon i Stockholm för att lansera i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt dejtingappen Hers grundare Robyn Exton finns det i dag flera hundra dejtingappar med inriktning på heterosexuella och närmare 50 som riktar sig mot homosexuella män. Däremot saknas det bra alternativ för lesbiska och ickebinära, de som varken identifierar sig som man eller kvinna.

”Vår app är den enda som specifikt vänder sig till lesbiska och queer kvinnor. Det är andra som har försökt men problemet är att det är så svårt att få in kapital till en lesbisk app”, säger Robyn Exton när Di Digital träffar henne på ett kafé på Södermalm i Stockholm.

”Det har alltid varit ett problem med lesbisk synlighet i medier och på barer och det finns en mycket större medvetenhet om homosexuella män. När jag har sökt kapital har investerare bland annat frågat mig 'hur många lesbiska finns det egentligen'.”


Dejtingappen Her riktar sig till kvinnor och icke-binära som är intresserade av kvinnor. Foto: Jesper Frisk

Her har i dag 1 miljon användare. I stället för att bara ha profiler, som exempelvis Tinder, har den även flöden där medlemmar kan lägga upp olika event och texter.

Det finns även andra dejtingappar som vänder sig till lesbiska, men oftast är det standardiserade appar och kopior av de som riktar sig mot heterosexuella eller homosexuella män, enligt Robyn Exton. 

”Män vet oftast vad de vill ha, medan kvinnor vill se hur kemin fungerar innan de bestämmer sig. Så när man gör en app enbart för kvinnor måste man ha ett helt annat tankesätt än de dejtingappar som finns nu”, säger Robyn Exton.

Hennes första version av dejtingappen var ”Dattch” som lanserades 2013, men som inte lyckades alls. Hennes tidiga misslyckande kan hon skratta åt i dag.

”Jag minns fortfarande min första pitch där jag pekade på kurvan och förutspådde att månad fem skulle appen ha en miljon användare. Så blev det ju inte, det var ju ingen som ville ha den.”

Läs även: Så bestämmer Tinder hur åtråvärd du är

Sedan nylanseringen av Her 2015 har appen växt sig stor bland lesbiska i USA, England och Irland. Som fjärde land släpps den nu i Sverige. Den stora lanseringsfesten kommer att ske i samband med sommarens Pridefestival i Stockholm.

Her har hittills tagit in 25 miljoner dollar i kapital, vilket motsvarar drygt 200 miljoner kronor i dagens dollarkurs.

Det viktigaste när man blir entreprenör är att man är aningslös.

Robyn Exton kom på idén om en lesbisk dejtingapp efter att en vän hade blivit singel. Hon flyttade hem till sin pappa för att kunna spara till ett startkapital medan hon jobbade extra som bartender. Som en skänk från ovan vann hon 3 500 pund, drygt 40 000 kronor, på lotteri.

”Om man pratar om finansiering så låter inte 3 500 pund som speciellt mycket men just då, när man behövde 10 000, kändes det fantastiskt. Men pengarna tog ju slut på nolltid och jag blev tvungen att gå tillbaka till puben igen”, säger Robyn Exton och skrattar.

Läs även: Kommentar: It-nörden är förlegad

När hon drog igång sitt startupbolag hade Robyn Exton ingen aning om programmeringsspråk men började gå på kvällskurser och träffar som gruppen Geek Girl meetup arrangerade.

”Jag visste så gott som ingenting om produkt-utveckling, hur man startar ett företag, kodning eller startupvärlden. Och jag trodde verkligen inte att det skulle vara ett problem.”


Robyn Exton kunde inte koda när hon började skissa på sin dejtingapp. Foto: Jesper Frisk

Men i dag ser hon sin naivitet som en styrka.

”Jag tror att en av de viktigaste sakerna när man blir entreprenör är att man är aningslös och inte vet vad man har gett sig in på. För om man hade den förståelsen innan, finns det inte en chans att man skulle dra igång något sånt här”, säger Robyn Exton.

Enligt Robyn Exton är hon i dag en skaplig kodare men samtidigt hoppas hon kunna lägga ned mer tid på det senare i livet.

”Utveckling är otroligt viktigt. Alla behöver inte vara fantastiska utvecklare men jag tycker att en digital förståelse är något alla borde skaffa sig. Det är som den algebra man lärde sig i skolan, man kommer inte att använda den varje dag men det ger en en förståelse för hur världen fungerar.”

Läs även: Viggo Cavling vill locka unga att videotindra


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post