Hoppa till innehållet

Hennes dejtingapp för lesbiska ska inta Sverige

Robyn Extons dejtingapp för lesbiska‚ ”Her”, har väckt mycket uppmärksamhet i England och USA. Nu är hon i Stockholm för att lansera i Sverige.

Robyn Exton är i Stockholm för att lansera sin lesbiska dejtingapp Her.
Robyn Exton är i Stockholm för att lansera sin lesbiska dejtingapp Her.Foto: Jesper Frisk

Enligt dejtingappen Hers grundare Robyn Exton finns det i dag flera hundra dejtingappar med inriktning på heterosexuella och närmare 50 som riktar sig mot homosexuella män. Däremot saknas det bra alternativ för lesbiska och ickebinära, de som varken identifierar sig som man eller kvinna.

”Vår app är den enda som specifikt vänder sig till lesbiska och queer kvinnor. Det är andra som har försökt men problemet är att det är så svårt att få in kapital till en lesbisk app”, säger Robyn Exton när Di Digital träffar henne på ett kafé på Södermalm i Stockholm.

”Det har alltid varit ett problem med lesbisk synlighet i medier och på barer och det finns en mycket större medvetenhet om homosexuella män. När jag har sökt kapital har investerare bland annat frågat mig 'hur många lesbiska finns det egentligen'.”


Dejtingappen Her riktar sig till kvinnor och icke-binära som är intresserade av kvinnor. Foto: Jesper Frisk

Her har i dag 1 miljon användare. I stället för att bara ha profiler, som exempelvis Tinder, har den även flöden där medlemmar kan lägga upp olika event och texter.

Det finns även andra dejtingappar som vänder sig till lesbiska, men oftast är det standardiserade appar och kopior av de som riktar sig mot heterosexuella eller homosexuella män, enligt Robyn Exton. 

”Män vet oftast vad de vill ha, medan kvinnor vill se hur kemin fungerar innan de bestämmer sig. Så när man gör en app enbart för kvinnor måste man ha ett helt annat tankesätt än de dejtingappar som finns nu”, säger Robyn Exton.

Hennes första version av dejtingappen var ”Dattch” som lanserades 2013, men som inte lyckades alls. Hennes tidiga misslyckande kan hon skratta åt i dag.

”Jag minns fortfarande min första pitch där jag pekade på kurvan och förutspådde att månad fem skulle appen ha en miljon användare. Så blev det ju inte, det var ju ingen som ville ha den.”

Läs även: Så bestämmer Tinder hur åtråvärd du är

Sedan nylanseringen av Her 2015 har appen växt sig stor bland lesbiska i USA, England och Irland. Som fjärde land släpps den nu i Sverige. Den stora lanseringsfesten kommer att ske i samband med sommarens Pridefestival i Stockholm.

Her har hittills tagit in 25 miljoner dollar i kapital, vilket motsvarar drygt 200 miljoner kronor i dagens dollarkurs.

Det viktigaste när man blir entreprenör är att man är aningslös.

Robyn Exton kom på idén om en lesbisk dejtingapp efter att en vän hade blivit singel. Hon flyttade hem till sin pappa för att kunna spara till ett startkapital medan hon jobbade extra som bartender. Som en skänk från ovan vann hon 3 500 pund, drygt 40 000 kronor, på lotteri.

”Om man pratar om finansiering så låter inte 3 500 pund som speciellt mycket men just då, när man behövde 10 000, kändes det fantastiskt. Men pengarna tog ju slut på nolltid och jag blev tvungen att gå tillbaka till puben igen”, säger Robyn Exton och skrattar.

Läs även: Kommentar: It-nörden är förlegad

När hon drog igång sitt startupbolag hade Robyn Exton ingen aning om programmeringsspråk men började gå på kvällskurser och träffar som gruppen Geek Girl meetup arrangerade.

”Jag visste så gott som ingenting om produkt-utveckling, hur man startar ett företag, kodning eller startupvärlden. Och jag trodde verkligen inte att det skulle vara ett problem.”


Robyn Exton kunde inte koda när hon började skissa på sin dejtingapp. Foto: Jesper Frisk

Men i dag ser hon sin naivitet som en styrka.

”Jag tror att en av de viktigaste sakerna när man blir entreprenör är att man är aningslös och inte vet vad man har gett sig in på. För om man hade den förståelsen innan, finns det inte en chans att man skulle dra igång något sånt här”, säger Robyn Exton.

Enligt Robyn Exton är hon i dag en skaplig kodare men samtidigt hoppas hon kunna lägga ned mer tid på det senare i livet.

”Utveckling är otroligt viktigt. Alla behöver inte vara fantastiska utvecklare men jag tycker att en digital förståelse är något alla borde skaffa sig. Det är som den algebra man lärde sig i skolan, man kommer inte att använda den varje dag men det ger en en förståelse för hur världen fungerar.”

Läs även: Viggo Cavling vill locka unga att videotindra

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera