Annons

Natural Cycles fyller på kassan med en kvarts miljard

Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl, vd, och Elina Berglund Scherwitzl, teknikchef.
Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl, vd, och Elina Berglund Scherwitzl, teknikchef. Foto: Evelina Carborn
Appbolaget Natural Cycles får tummen upp från ett av Sveriges tyngsta riskkapitalbolag. En kvarts miljard ska förstärka appens teknik. ”Nu satsar vi allt”, säger medgrundaren Elina Berglund.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I över ett år fick Natural Cycles sluta marknadsföra sig som preventivmedel. Det slog mot tillväxten. Men sedan början av året är bolaget, som drivs av paret Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, tillbaka på banan.

I dag är Natural Cycles termometer- och appbaserade behandling klassad som preventivmedel i Europa av certifikatbolaget Tüv Süd. Storbritannien gick nyligen förbi Sverige som apptillverkarens största marknad.

Nu fyller bolaget på kassan rejält. Investors riskkapitalbolag EQT:s tech-gren EQT Ventures är huvudinvesterare när bolaget tar in 250 miljoner kronor.

Vi kan ta Natural Cycles till nästa nivå med den här rundan

”Det känns jättespännande. Det känns som att vi verkligen kan ta Natural Cycles till nästa nivå med den här rundan”‚ säger Elina Berglund när Di Digital träffar henne under Web Summit i Lissabon.

Nyligen tog även Apoteket in Natural Cycles kit, med en termometer och en halvårsprenumeration på appen, i sitt sortiment.

”Nu satsar vi allt”, säger Elina Berglund.

Läs även: ”Kvinnliga grundare säkrar tech-Sveriges framtid”

Natural Cycles närmade sig lönsamhet under våren 2017 men övervägde aldrig att klara sig på egen hand. Tillväxtmålen kräver externa investerare, säger Elina Berglund.

”Vårt mål är att bli en global ledare inom digitala preventivmedel. Då är det väldigt viktigt att sätta ned foten på viktiga marknader som USA, Europa och resten av världen. För det krävs det ganska mycket finansiering.”

Bolaget grundades 2014 och har i dag fler än 500 000 registrerade användare. Hur många av dem som är aktiva vill Elina Berglund inte kommentera.

I fjol omsatte bolaget 18 miljoner kronor, en siffra bolaget väntar sig kunna överträffa i år.

Inom health tech kan man använda teknik för att lösa väldigt stora problem

Via Natural Cycles app kan kvinnor mäta sin temperatur dagligen och därmed låta bolagets algoritm beräkna deras fertilitet beroende på bland annat temperaturförändringar.

Som forskare vid partikelacceleratorn Cern i Schweiz deltog grundarparet i experimenten som ledde till Higgs-Boson-partikelns upptäckt. Med den nya investeringen vill Elina Berglund och Raoul Scherwitzl utöka teamet med fler forskarrekryteringar från just Cern – men även från den medicinska världen.

”Tidigare har vi inte haft medicinsk kompetens inom teamet. Samtidigt ska vi nyanställa på utvecklarsidan för att förstärka våra AI-lösningar”, säger Elina Berglund.

Läs även: Därför är hälsa det hetaste området inom tech

Investeringsrundan i Natural Cycles är Sveriges största inom healthtech-segmentet i år. Även på andraplatsen återfinns EQT Ventures. I våras tog nätläkaren Min Doktor in 218 Mkr där riskkapitalbolaget ledde rundan.

EQT Ventures partner Lars Jörnow är ansvarig för bägge investeringarna.

”Health tech är ett väldigt intressant område där man kan använda teknik för att lösa väldigt stora problem i världen. Natural Cycles är ett perfekt exempel på det. Där har man två ambitiösa grundare och använder modern teknik och data för att lösa ett problem som påverkar väldigt många”, säger Lars Jörnow.

Lars Jörnow är partner på EQT Ventures.
Lars Jörnow är partner på EQT Ventures. Foto: pressbild

Även de befintliga ägarna Sunstone Capital, E Ventures och Bonnier Growth Media (vars ägare Bonnier AB även äger Dagens industri) medverkar i rundan. Sedan tidigare är både Isabella Löwengrip (NTL) och Mattias Miksche (NTL) delägare i Natural Cycles.

Kritiken mot Natural Cycles, speciellt när det gäller marknadsföringen av appen, har inte påverkat EQT Ventures beslut att investera. Lars Jörnow uppger att de istället förlitar sig på den information som bolaget presenterat sedan dess.

”Sen den kritikstormen för drygt ett år sen har teamet, med framför allt Elina i spetsen, bevisat med hjälp av vetenskap att Natural Cycles är ett beprövat och godkänt preventivmedel”, säger han.

Läs även: Natural Cycles påbörjar samarbete med fertilitetsklinik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies