Annons

Hennes "konstgjorda algblomning" vinner på västkusten

Sofie Allert från Swedish Algae Factory, som vann Di Digital Startup Tour i Göteborg
Sofie Allert från Swedish Algae Factory, som vann Di Digital Startup Tour i Göteborg Foto: Amanda Lindgren
Slemmiga men välgörande. Så beskriver Sofie Allert, vd för Swedish Algae Factory, de kiselalger som bolaget vill använda för att förbättra solceller och UV-skydd. På onsdagen vann hennes bolag Di Startup Tour i Göteborg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Naturen och evolutionen är vår främsta ingenjör. Vi försöker fånga den innovationskraften i vår affärsidé”, säger Sofie Allert, vd och medgrundare av Swedish Algae Factory som tog hem vinsten i Di Digital Startup Tour i Göteborg under onsdagskvällen.

Det är såna där slemmiga saker som man kan känna när man doppar foten

Bolaget, som odlar kiselalger som kan användas bland annat för att förbättra solceller och för hudvård, är därmed kvalificerade till den stora finalen i Stockholm den 28 november.

Slemmiga för människofötter måhända, men algernas skal har optimerats av evolutionen för att säkra organismens överlevnad, berättar Sofie Allert.

Läs mer: Di Startup Tour landar i Göteborg – se pitchtävlingen här

”Vi jobbar med lokala alger som växer på botten av Sveriges hav och sjöar. Det är såna där slemmiga saker som man kan känna när man doppar foten”, säger hon.

De behöver kunna fånga upp visst ljus men samtidigt hålla skadligt UV-ljus borta, liksom kunna ta bort och avge kemiska substanser.

Det är de här egenskaperna som kommer Swedish Algae Factory till nytta.

”Det här kan man använda i en rad industriella tillämpningar. Materialet är robust och går inte sönder så lätt vilket många syntetiska alternativ gör”, säger hon och berättar att tester har gjorts som visar att kiselalgerna förmåga att fånga upp ljus kan öka effektiviteten i solpaneler.

Läs mer: Hennes alger ska hjälpa solpaneler fånga upp ljus 

Ett annat spår är hudvård. Där driver bolaget just nu ett pilotprojekt tillsammans med L'Oréal för att ta fram ett naturbaserat och miljövänligt UV-skydd.

”Vi jobbar framför allt mot solcellsmarknaden. Anledningen till att vi är inne på huvdvårdsmarknaden är för att det är kul att tjäna pengar”, berättade hon under pitchen.

Sofie Allert, från Swedish Algae Factory, och de sex övriga pitchdeltagarna på Startup Tour i Göteborg
Sofie Allert, från Swedish Algae Factory, och de sex övriga pitchdeltagarna på Startup Tour i Göteborg Foto: Amanda Lindgren

Swedish Algae Factory grundades 2014 och har tagit in riskkapital från Almi Invest och Chalmers Ventures samt fått bidrag från EU och energimyndigheten på 17 respektive 7 miljoner kronor.

Man kan säga att vi gör en konstgjord algblomning

Affärsmodellen innebär att man säljer materialet per gram och Sofie Allert beskriver bolaget som en råvaruleverantör.

I dagsläget odlas algerna i en pilotanläggning i Kungshamn.

”Vi jobbar med en landbaserad fiskodling och odlar algerna på deras vatten, som innehåller mycket fosfor och kväve. Man kan säga att vi gör en konstgjord algblomning. Målet är att restprodukterna från algerna så småningom ska kunna bli fiskmat”, säger Sofie Allert.

Läs även: Göteborg går från industribastion till technav: ”Det märks att det bubblar” 

Tanken är att börja bygga en komplett anläggning nästa sommar och börja kunna producera under den andra halvan av 2020.

”Alger är verkligen underskattade. Vi vill se till att det här materialet kan skapa så mycket nytta som möjligt”, säger hon.

På scen under eventet intervjuades Anna Omstedt, som har grundat Tasteline och nätverket Pokerface, och Alexander Hars som bland annat har grundat Let's deal. Se videointervjuerna i sin helhet här.

Under dagen pitchade även Carboncloud, Iplay, Knodd, Marryus, Podmosphere och Wrebit.

Efter deltävlingen i Göteborg åker Di Startup Tour till Malmö den 7 november. Den stora finalen går sedan av stapeln den 28 november i Stockholm. På spel står bland annat 1 miljon kronor i annonspengar från Bonnier News. Läs mer om Di Digital Startup Tour och säkra din plats i publiken på startuptour.di.se

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer