Annons

Svenska miljardbolaget tar in pengar – har fördubblat värdet på ett år

Stina Ehrensvärd, medgrundare av Yubico.
Stina Ehrensvärd, medgrundare av Yubico. Foto: Jonas Eng (Di).
Techentreprenören Stina Ehrensvärds säkerhetsbolag Yubico tar in nytt kapital och når en jättevärdering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

It-företaget Yubico, som grundades i Stockholm 2007, har tagit fram hårdvarunycklar som används av företag för att deras medarbetare säkert ska kunna logga in på olika nättjänster och appar.

Sedan 2011 är Yubico baserade i Silicon Valley och i dag har bolaget de flesta stora techjättar på kundlistan: till exempel Google, Microsoft, Facebook och Amazon.

Nu meddelar bolagets grundare Stina Ehrensvärd och Jakob Ehrensvärd att de tar in 25 miljoner dollar, motsvarande 242 miljoner kronor, i nytt kapital. Rundan leds av det Kalifornien-baserade riskkapitalbolaget Meritech Capital Partners.

Kapitalanskaffningen innebär också att Yubicos bolagsvärde skjuter i höjden. Under 2018 värderades bolaget till 2,1 miljarder kronor, medan samma siffra nu uppgår till hela 5,8 miljarder kronor.

Yubico har runt 230 anställda, med över 3 000 kunder i 160 olika länder. Omsättningen uppgick i fjol till 379 Mkr, en ökning med drygt 63 procent jämfört med 2017. 

Trots den starka tillväxten under 2018 missade Stina Ehrensvärd sitt mål om att nå intäkter på en halv miljard kronor. I år vill hon däremot omsätta 1 miljard kronor.

Bland övriga investerare finns det ansedda riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz och mjukvarujätten Salesforces grundare Marc Benioff. 

I samband med nyemissionen har det svenska investmentbolaget Bure valt att köpa existerande aktier värda 50 Mkr från en okänd säljare, enligt ett pressmeddelande, och kontrollerar nu 18,8 procent av Yubico.

Läs mer: Yubicos grundare: ”Man ska vara som en elefant” 

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer